Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Κατάψυξη» του Δημήτρη Νάκου

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Κατάψυξη» του Δημήτρη Νάκου

H ταινία

Ο Τάσος, ένας άντρας λίγο πάνω από τα 50 με καριέρα στην εμπορική διεύθυνση και το marketing μεγάλων εταιριών, βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια άνεργος. Μεγάλος για μια νέα αρχή, αλλά και νέος για να παραιτηθεί. Οι σχέσεις του με τους κοντινούς του ανθρώπους δοκιμάζονται, ενώ η ψυχολογική του κατάσταση είναι οριακή. Ο στόχος του είναι ένας: να βγει από την «κατάψυξη».

Ο σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Νάκος είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου στον τομέα Φιλοσοφία του Κινηματογράφου. Εχει σπουδάσει, επίσης, «Πολιτιστική Διαχείριση» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ενώ επίσης έχει αναλάβει την παραγωγή πολλών ταινιών.

κατάψυξη δράμα 2017 607

5 ερωτήσεις για την «Κατάψυξη»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Στην ελληνική κοινωνία οι άνθρωποι είχαν μάθει να ζούνε μαζί. Από τα λεγόμενα «χρόνια της κρίσης» και έπειτα, η οικονομική αλλαγή έφερε και αλλαγές στις σχέσεις των ανθρώπων. Πλέον ζούμε περισσότερο στην κοινωνία και όχι με την κοινωνία. Ο Τάσος, ο ήρωας της «Κατάψυξη» εικονοποιεί μεταξύ άλλων και το παραπάνω. Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να δοκιμάζεται και το βασικό ζητούμενό της είναι να αντέξει. Με ενδιαφέρει πολύ πώς μετασχηματίζονται σε μια τέτοια κατάσταση οι σχέσεις των ανθρώπων, πόσο κεντρικό για την προσωπικότητα είναι η έλειψη της αξιοπρέπειας, πόσο πιθανό και δυνατό είναι να προσπαθήσει κανείς να πάει κόντρα σε μια τέτοια κατάσταση από το να επιλέξει την παραίτηση ή μια αυτοκαταστροφική διαδρομή.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Ο τίτλος πιστεύω ότι είναι ενδεικτικός για αυτό. Από τη μία πλευρά η «Κατάψυξη» συμβολίζει το «απόθεμα», οικονομικό αλλά και ψυχολογικό που έχουν λιγότερο ή περισσότερο οι άνθρωποι σήμερα απέναντι σε μια δύσκολη κατάσταση που ζούνε και από την άλλη πλευρά η δύκολη αυτή κατάσταση είναι που τούς/μάς έχει βάλει στην «κατάψυξη». Η ταινία είναι ένα ψυχογράφημα του ήρωα και το στοίχημα του -τουλάχιστον στο «κομμάτι ζωής» που τον παρακολουθούμε- είναι να βγει ή ίσως ακόμα καλύτερα να αντέξει ώσπου να βγει από την κατάψυξη.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Πιστεύω πως οι ταινίες έχουν λόγο ύπαρξης, μόνο αν υπάρχει ένα κοινό να τις δει. Ολες οι μορφές τέχνης κάπου απευθύνονται, έτσι και οι ταινίες: σίγουρα όχι όλες σε όλους, αλλά όλες σε κάποιους. Οτιδήποτε κι αν γεννηθεί λοιπόν ως συζήτηση ή έρωτηση θα είναι χαρά μου.

κατάψυξη δράμα 2017 607

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δεν είμαι σίγουρος αν σήμερα το να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα είναι ευκολότερο ή δυσκολότερο από όσο στο παρέλθον ή από όσο είναι στο εξωτερικό. Οπωσδήποτε όμως χρειάζεται επιμονή και υπομονή και το πιο απαραίτητο συντελεστές-συνδημιουργούς που θα πιστέψουν και θα συνδιαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ο κινηματογράφος πιστεύω είναι ομαδικό σπορ, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να επιλέγεις προσεχτικά τους συντελεστές και να τούς εμπιστεύεσαι και να σε εμπιστεύονται. Η «Κατάψυξη» καθώς είναι μια ταινία με πολλούς ηθοποιούς και πολλούς χώρους απαιτούσε δουλειά ομάδας για να βγει. Η «Κατάψυξη» ήθελα να είναι η τελευταία (άνευ εκπλήξεως!) μικρού μήκους ταινία που θα κάνω ως σκηνοθέτης και χαίρομαι που δουλέψα με όλους αυτούς τους ανθρώπους μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Για μένα το Φεστιβάλ Δράμας είναι το ετήσιο ραντεβού της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας και των δημιουργών της. Συναντώ παλιούς φίλους, συνεργάτες, δημιουργούνται νέες γνωριμίες από τις οποίες δημιουργούνται νέες συνεργασίες. Είναι μια γιορτή του σινεμά πρώτα από όλα με το πιο σημαντικό ίσως να βλέπεις δημιουργούς με πραγματικό πάθος γι΄ αυτό που κάνουν.

κατάψυξη δράμα 2017 607

Info

Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Μαρία Σκουλά, Μαρία Καλλιμάνη, Ξένια Καλογεροπούλου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Γιάννης Τσορτέκης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αναστάσης Γεωργούλας, Νάνσυ Μπούκλη / Σκηνοθεσία-σενάριο : Δημήτρης Νάκος / παραγωγός: Φαίδρα Βόκαλη / παραγωγή: Marni Films, ΕΡΤ ΑΕ / συμπαραγωγοί: Πάνος Μπίσδας (Authorwave), Δημήτρης Νάκος, Φάνης Καραγιώργος-Παναγιώτης Πλατανάκης (Cekta), Στέλιος Κοτιώνης (Foss Productions) / εκτέλεση παραγωγής: Θεοδώρα Βαλεντή / οργάνωση παραγωγής: Μίνα Ντρέκη-Γιώτα Ζήση /διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου, GSC/ μοντάζ: Πάνος Βουτσαράς / ήχος: Βαγγέλης Ζέλκας/ σκηνικά: Κυριακή Τσίτσα / κοστούμια: Boudoir Team (Σοφία Κοτσίκου, Κατερίνα Χαλιώτη, Τάσος Δήμας) / make-up artist&hair styling: Ιωάννα Λυγίζου / διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Κρατίδη / σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Ραμαντάνης-Γιάννης Σκανδάμης (Dna Lab) / μίξη ήχου: Γιάννης Σκανδάμης / εργαστήρια εικόνας: Authorwave / color grading: Αλέξανδρος Καπιδάκης / σχεδιασμός αφίσας: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος


Δείτε περισσότερα για την ταινία στην σελίδα της στο facebook

Δείτε εδώ μια από τις προηγούμενες μικρου μήκους του Δημήτρη Νάκου με τίτλο «Εβίβα»:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.