Buzz

«Χίλιες και μια Νύχτες» για τον Μιγκέλ Γκόμες

στα 10

Ο Πορτογάλος σκηνοθέτης του «Tabu» ετοιμάζεται να αφηγηθεί ένα ακόμη κινηματογραφικό παραμύθι. Ή καλύτερα, χίλια κι ένα.

«Χίλιες και μια Νύχτες» για τον Μιγκέλ Γκόμες
illustration: Adam Cruft

Με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του «Χαμένος Παράδεισος», ο Μιγκέλ Γκόμες υπέγραψε μια από τις πιο αναπάντεχες εκπλήξεις του ευρωπαϊκού σινεμά πέρσι. Το ασπρόμαυρο μέιγμα ρομαντισμού, τροπικής φαντασίας και γοητευτικής απλότητας μεταμόρφωσε το φιλμ σε μια από τις καλλιτεχνικές επιτυχίες του 2012 και τοποθέτησε τον σκηνοθέτη του ανάμεσα στους ανθρώπους που μας κάνουν να περιμένουμε με ανυπομονησία της επόμενη κίνησή τους.

Το επόμενο βήμα προς μια καινούρια ταινία λοιπόν μόλις έγινε με την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της χρηματοδότησης του «As Μil e Uma Noites», που ήταν ένα από τα σχέδια που υποστήριξε στο τελευταίο πρόγραμμά επιδοτήσεων του το Γαλλικό κανάλι Arte.

Οι «Χίλιες και Μία Νύχτες» θα είναι μια μάλλον απροσδόκητη, προσωπική μεταφορά ενός από τα πιο κλασσικά αναγνώσματα του Αραβικού κόσμου, μια συλλογή από ιστορίες από την βόρεια και δυτική Αφρική που αντλούν τις ρίζες τους στο ισλαμικό φολκλόρ και που απέκτησαν στην πορεία την μορφή ενός βιβλίου.

Η ανάγνωση του Γκόμες όμως στις ιστορίες αυτές, προφανώς δεν θα είναι κλασσική, αφού σύμφωνα με τις προθέσεις του σκηνοθέτη, θα μεταφέρει κάποιες από αυτές στην σύγχρονη Πορτογαλία της οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας τραγικές, αστείες, φαντασιακές ιστορίες που εμπνέονται απ' ευθείας από την πραγματικότητα της χώρας του όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες.