Buzz

Η «Αγρια» ιστορία της Σέριλ Στρέιντ που έστειλε την Ρις Γουίδερσπουν στα Οσκαρ

στα 10

Το βιβλίο «Αγρια» της Σέριλ Στρέιντ που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Key Books κρύβει στις συναρπαστικές του σελίδες την ιστορία που συγκίνησε τη Ρις Γουίδερσπουν και την έστειλε σε ένα κινηματογραφικό ταξίδι αυτογνωσίας και από εκεί στα Οσκαρ.

Flix Team
Η «Αγρια» ιστορία της Σέριλ Στρέιντ που έστειλε την Ρις Γουίδερσπουν στα Οσκαρ

«Με τρόμαξαν οι συναισθηματικές σκηνές, η σεξουαλικότητα, το θάρρος και το γεγονός πως θα ήμουν "γυμνή" στην οθόνη. Η πρόκληση δεν ήταν μόνο να παίξω χωρίς μακιγιάζ, αλλά να υποδυθώ ένα χαρακτήρα που επέτρεπε στον εαυτό του να καταρρεύσει, με τον τρόπο που η Σέριλ το έκανε τόσο θαρραλέα στο βιβλίο της.»

Από τη στιγμή που διάβασε την τελευταία σελίδα του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Σέριλ Στρέιντ με τίτλο «Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail», η Ρις Γουίδερσπουν έβαλε σκοπό της ζωής της να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, αναλαμβάνοντας προσωπικά να βρει σεναριογράφο, σκηνοθέτη και παίρνοντας ταυτόχρονα το ρίσκο να ακυρώσει τη χολιγουντιανή της περσόνα προκειμένου να υποδυθεί η ίδια την ηρωίδα ενός υπαρξιακού road-movie στην πιο άγρια πλευρά της Αμερικής.

Η επιλογή της δικαιώθηκε, αφού το «Αγρια» ευτύχησε να έχει για σεναριογράφο του τον Νικ Χόρνμπι, για σκηνοθέτη του τον Ζαν-Μαρκ Βαλέ του «Dallas Buyers Club», φτάνοντας μέχρι τα Οσκαρ με μια υποψήφιότητα Α' Γυναικείου Ρόλου για την Ρις Γουίδερσπουν και μια υποψηφιότητα Β' Γυναικείου Ρόλου για τη Λόρα Ντερν.

Wild 607 Η Ρις Γουίδερσπουν είναι η «Αγρια»

Το «Αγρια» που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Key Books, κυκλοφόρησε το 2012 και αφηγείται την ιστορία της ίδιας της Σέριλ Σρέιντ η οποία στα 26 της χρόνια, έχοντας ένα «βουνό» προβλήματα, μπερδέματα και δυσκολίες να της κάνουν την ζωή σκληρή και την ψυχή βαριά, άφησε τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ όπου ζούσε, πήρε ένα αεροπλάνο και πήγε σε μια μικρή πόλη της Καλιφόρνια, φορτώθηκε με ένα σακίδιο τόσο βαρύ που δεν μπορούσε καν να σηκώσει, κι άρχισε να περπατάει κατά μήκος της δυτικής ακτής, μέσα από δάση και πάνω από βουνά. Και τρεις μήνες μετά, έχοντας κάνει ένα απίθανο ταξίδι 1.100 μιλίων με τα πόδια, κι έχοντας φτάσει στην «Γέφυρα των Θεών» στο Όρεγκον, σταμάτησε, μια ξαναγεννημένη γυναίκα. Έχοντας περάσει από τόσες πολλές δοκιμασίες, αλλά και από ένα εσωτερικό ταξίδι μεγαλύτερο από ότι ποτέ φανταζόταν. Κάπως έτσι ξεπέρασε τις παλιές κακές συνήθειες και τους εθισμούς της σε ουσίες, τα προβλήματα στον γάμο της, και κυρίως, τον απόλυτα ξαφνικό και τραυματικό για την ψυχή της, θάνατο της μητέρας της.

Cheryl Strayed 607 H Σέριλ Στρέιντ στο δικό της «άγριο» ταξίδι

«Οταν έγραφα το "Αγρια", συνειδητοποίησα πως αν και ουσιαστικά έλεγα τη δική μου μικροσκοπική ιστορία, ταυτόχρονα αφηγόμουν μια ιστορία που αφορούσε την ανθρώπινη ύπαρξη. Οι πιο παλιές ιστορίες που ξέρουμε είναι ιστορίες ταξιδιών, ιστορίες για ανθρώπους που έφτασαν βαθιά στο σκοτάδι και επέστρεψαν στο φως μεταμορφωμένοι. Και ήξερα καθώς έγραφα πως ακολουθούσα αυτήν την παράδοση. Ελεγα ακόμη μια παραλλαγή μιας απίστευτα οικουμενικής και διαχρονικής θεματικής», δηλώνει η Σέριλ Στρέιντ για ένα βιβλίο που κέρδισε φανατικούς θαυμαστές με την έξοδό του.

Η Οπρα Γουίνφρι άνοιξε ξανά το διάσημο Book Club της γι' αυτό το βιβλίο. Το «Αγρια» ήταν η πρώτη επιλογή της διασημότερης τηλεπαρουσιάστριας στον κόσμο, για το Oprah's Book Club 2.0. Ηταν τόσος ο ενθουσιασμός της – «μανιακής βιβλιοφάγου» κατά δήλωση της ίδιας – Οπρα για την «Άγρια», που έγραφε πως «δεν μπορούσα να ησυχάσω όσο το διάβαζα. Η ανάγνωση ήταν μια άγρια διαδρομή. Ερεθιστική, σε έκανε να σκεφτείς, γέμιζε την ψυχή σου». Μεγάλος όμως ήταν και ο ενθουσιασμός του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος το συμπεριέλαβε στην λίστα με τα «βιβλία που ήθελα να αγοράσω οπωσδήποτε» την ημέρα «στήριξης των μικρών επιχειρήσεων», γνωστή κι ως Small Business Saturday. Το «Αγρια» βρέθηκε πολύ ψηλά στην λίστα με τα 40 βιβλία που ο Ομπάμα αγόρασε μαζί με τις δύο κόρες του για τα Χριστούγεννα, σημειώνοντας μάλιστα, πως αυτό δεν «προορίζεται για δώρο, αλλά για εμένα».

Cheryl Strayed 607 H Σέριλ Στρέιντ και η Ρις Γουίδερσπουν στα γυρίσματα του «Wild»

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Αμερική το 2012. Από τον πρώτο του μήνα, βρέθηκε στο νούμερο ένα της λίστας των ευπώλητων των Times της Νέας Υόρκης. Και πριν καν περάσει ένα τρίμηνο από την κυκλοφορία του, η Ριζ Γουίδερσπουν είχε φροντίσει να αποκτήσει τα δικαιώματα για να το κάνει ταινία. Το έστειλε στον Νικ Χόρνμπι για να επιμεληθεί το σενάριο και αυτός είπε αμέσως το ναι: « Είναι θυμωμένο, γενναίο, εξιλεωτικό, ωμό, ακαταμάχητο. Το "Αγρια" είναι εξαιρετικά γραμμένο, και προορισμένο να αγαπηθεί από άντρες και γυναίκες για πάρα πολύ καιρό». Μέχρι και σήμερα το «Αγρια» έχει κερδίσει πάνω από 10 βραβεία σε Αμερική και Ηνωμένο Βασίλειο (Barnes & Noble Discover Award, Indie Choice Award, Oregon Book Award, Pacific Northwest Booksellers Award, και Midwest Booksellers Choice Award είναι μόνο μερικά) ενώ ανακυρήχθηκε καλύτερο βιβλίο του 2012 στην κατηγορία «Βιογραφίες» μετά από ψηφοφορία των μελών του www.goodreads.com, το μεγαλύτερο site στον κόσμο από και για ανγνώστες βιβλίων με 20.000.000 μέλη.

Wild Cover Book 607

Κερδίστε αντίτυπα του «Αγρια» που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την KeyBooks. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να μπείτε στην κλήρωση είναι να κάνετε share, like ή να αφήσετε το σχολιό σας στο ποστ του διαγωνισμού στην επίσημη σελίδα του Flix στο Facebook. Οι νικητές θα προκύψουν μετά από κλήρωση την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου και θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα στο Facebook.

Διαβάστε περισσότερα για τις κυκλοφορίες των εκδόσεων Key Books στο επίσημο site τους στο internet.

Διαβάστε ακόμη: