Buzz

Το πρόβλημα με το «Ender's Game»

στα 10

Είναι ένα από τα αναμενόμενα blockbusters της χρονιάς, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα απροσδόκητο πρόβλημα: τις απόψεις του συγγραφέα του βιβλίου εναντίον του γάμου των gay.

Το πρόβλημα με το «Ender's Game»

Το «Ender's Game» (και η σειρά των βιβλίων που ακολούθησε), είναι ένας από τους πιο πετυχημένους τίτλους επιστημονικής φαντασίας στην Αμερική και τώρα, η Summit ελπίζει ότι θα μεταμορφωθεί σε μια πολύ πετυχημένη ταινία –και πιθανότατα ένα καινούριο κινηματογραφικό franchise.

Τοποθετημένο στο μέλλον, μετά από χρόνια πολέμων των κατοίκων της γης με μια εξωγήινη φυλή, το φιλμ ακολουθεί μια ομάδα από παιδιά (και κυρίως τον Αντριου “Ender” Γουίγκιν) που εκπαιδεύονται ως μελλοντικοί ηγέτες του διαστημικού μας στόλου. Με τον Ασα Μπάτερφιλντ στον κεντρικό ρόλο και βετεράνους ηθοποιούς όπως ο Χάρισον Φορντ και ο Μπεν Κίνγκσλεϊ να τον πλαισιώνουν, το φιλμ έχει ήδη αρχίσει να χτίζει την ταυτότητα του, ακόμη κι αν μεσολαβεί ακόμη πολύς καιρός ως την έξοδό του στις αίθουσες τον Νοέμβριο.

Μόνο που ο συγγραφέας του βιβλίου και συμπαραγωγός της ταινίας, Ορσον Σκοτ Καρντ, πιστός μορμόνος και μαχητικά ενάντιος απέναντι στον γάμο των ομοφύλων, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την καινούρια, μεγαλύτερη δημοσιότητα που του έφεραν τα γυρίσματα της ταινίας για να κηρύξει ακόμη πιο έντονα τις γεμάτες μίσος απόψεις του.

Ηδη, δηλώσεις του όπως «αν το αμερικάνικο σύνταγμα αποφασίσει να καταστρέψει την έννοια του γάμου, τότε θα είναι το σύνταγμα κι όχι ο γάμος που θα πεθάνει», ή άλλες που μιλούν για απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και ήδη η Summit βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη ακόμη και με την προοπτική ενός μποϊκοτάζ της ταινίας από οργανώσεις για τα δικαιώματα των gay.

O παραγωγός του φιλμ πάντως Ρομπέρτο Ορτσι, δηλώνει ότι δεν γνώριζε τις απόψεις του Καρντ όταν αποφάσισε να αναλάβει την μεταφορά του βιβλίου στο σινεμά. «Δεν σκέφτηκα να ελέγξω το παρελθόν όσων συμμετέχουν στην ταινία» λέει, «αλλά ακόμη κι έτσι, η ταινία θα πρέπει να κριθεί για το μήνυμα της κι όχι για τις απόψεις του συγγραφέα του βιβλίου».