Buzz

Δείτε το αξεπέραστο «To Kill a Mockingbird» στη μεγάλη οθόνη

στα 10

Με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του νέου μυθιστορήματος της Χάρπερ Λι, «Βάλε Ενα Φύλακα», κερδίζουμε μια στιγμή ευτυχίας: να δούμε το «To Kill a Mockingbird» στην οθόνη της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης.

Δείτε το αξεπέραστο «To Kill a Mockingbird» στη μεγάλη οθόνη

Η Χάρπερ Λι έγραψε ένα, μοναδικό, μυθιστόρημα: το 1960 κυκλοφόρησε το «To Kill a Mockingbird», με τον ελληνικό τίτλο «Οταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια», η σοφή, μονήρης συγγραφέας κέρδισε το Βραβείο Πούλιτζερ, έμεινε στην Ιστορία ως ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα δείγματα όχι μόνο της αμερικανικής, αλλά και παγκόσμιας λογοτεχνίας, έγινε βίβλος, έγινε μάθημα στα σχολεία, έγινε και μια αριστουργηματική ταινία. Το 1962 ο Ρόμπερτ Μάλιγκαν μετέφερε το «To Kill a Mockingbird» στο σινεμά (με τον ελληνικό τίτλο, απλώς για να μπερδευόμαστε, «Σκιές και Σιωπή»), με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ - κι η ταινία, επίσης, γράφτηκε στην Ιστορία ως ένα σπάνιο, πολιτικό, ρομαντικό, μεγαλειώδες φιλμ.

mockingbird 607

Κεντρική ηρωίδα και αφηγήτρια της ταινίας είναι η μικρή Σκάουτ (Κιμ Στάνλεϊ) που μεγαλώνει στον αμερικανικό Νότο του οικονομικού κραχ και του έντονου ρατσισμού, περνώντας τις μέρες της με σκανταλιές παρέα με τον αδελφό της, εξερευνώντας το διπλανό σπίτι όπου ζει κλεισμένος ο παράξενος και μυστηριώδης Μπου Ράντλεϊ (ο Ρόμπερτ Ντιβάλ στον πρώτο κινηματογραφικό ρόλο της καριέρας του). Ο πατέρας τους, ο δικηγόρος Ατικους Φιντς (Γκρέγκορι Πεκ), αναλαμβάνει την υπεράσπιση στο δικαστήριο ενός φτωχού μαύρου που κατηγορείται για το βιασμό μιας λευκής. Ταγμένος στη δικαιοσύνη, την ηθική και την κοινή λογική, ο Ατικους είναι αποφασισμένος να υπερβεί την εχθρικότητα της κοινότητας και ν' αποδείξει στον εαυτό του και στα παιδιά του, αντίθετα με την τότε κοινή γνώμη, ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο κι ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στην υπεράσπιση. Με τα χρόνια ο Ατικους Φιντς έγινε σύμβολο του αγώνα της ισότητας και, τόσο το βιβλίο της Χάρπερ Λι, όσο και η ταινία του Μάλιγκαν, αγαπήθηκαν όσο λίγα έργα τέχνης.

mockingbird 607

Αντίθετα με κάθε πρόβλεψη, η Χάρπερ Λι φέτος κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο, το «Go Set a Watchman», γραμμένο ήδη πριν από το «To Kill a Mockingbird», το οποίο αποτέλεσε το λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς σ' ολόκληρο τον κόσμο. Το «Go Set a Watchman» κυκλοφορεί τώρα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Bell, με τον τίτλο «Βάλε Ενα Φύλακα».

mockingbird 607

Με αφορμή την κυκλοφορία του «Βάλε Ενα Φύλακα» της Χάρπερ Λι, οι Εκδόσεις Bell, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ενωση και το Hellenic American College (HAEC), διοργανώνουν μια ειδική προβολή της ταινίας «To Kill a Mockingbird» («Σκιές και Σιωπή»), την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, στις 19.30, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για να εξασφαλίσετε, με σιγουριά, την είσοδό σας στην προβολή, κερδίστε μια διπλή πρόσκληση από το Flix. Στείλτε μας email στο win@flix.gr, με το ονοματεπώνυμό σας, γράφοντας στο θέμα «To Kill a Mockingbird». Ο διαγωνισμός διαρκεί ως το βράδυ της Τετάρτης, 16 Δεκεμβρίου και οι νικητές της κλήρωσης θα ειδοποιηθούν με email.

Κάντε κλικ εδώ για όλα τα best of του 2015. Λίστες, στιγμές, αναμνήσεις, απροσδόκητα trivia, κι όλα όσα ήταν σινεμά (και τηλεόραση) τη χρονιά που τελειώνει...