Buzz

Το CineDoc στον Δαναό

στα 10

Το πρόγραμμα CineDoc και ο κινηματογράφος Δαναός ξεκίνησαν ήδη να συνεργάζονται, επαναλαμβάνοντας τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται κάθε Τετάρτη στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στον εκλεκτικό κινηματογράφο της οδού Κηφισίας, τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου.

Το CineDoc στον Δαναό
Pianomania

Οι προβολές του CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο κάθε Τετάρτη στις 8 το βράδυ, αποτελούν πλέον σταθερό ραντεβού. Το ίδιο πρόκειται να γίνουν και οι επαναληπτικές προβολές τους κάθε Σάββατο και Κυριακή στον Δαναό, που ξεκίνησαν ήδη με επιτυχία.

Ετσι σήμερα Σάββατο στις 15:30 το απόγευμα μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ των Ρόμπερτ Σίμπις και Λίλιαν Φρανκ «Pianomania» ένα απολαυστικό μουσικό ταξίδι μύησης στον κρυφό κόσμο των ήχων, συνοδεύοντας τον Στέφαν Κνίπερ, επικεφαλής χορδιστή της Steinway & Sons, στην ασυνήθιστη δουλειά του. Κάθε πιάνο έχει τη δική του προσωπικότητα, κάθε κομμάτι απαιτεί το δικό του ηχόχρωμα, και κάθε ερμηνεία έχει μια ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία. Η αναζήτηση του κατάλληλου οργάνου, η διαδικασία χόρδισης και η αναζήτηση του τέλειου ήχου επί σκηνής απαιτούν ατσάλινα νεύρα, πάθος, καθώς και μια ιδιαίτερη ικανότητα να μετατρέπεις τις λέξεις σε ήχους.

Αύριο Κυριακή, πάλι στις 15.30 στον Δαναό, θα προβληθεί το «Rythm Is It!» των Τόμας Γκρούμπε και Ενρίκε Σάντσεζ Λανς που καταγράφει την φιλόδοξη απόπειρα του χορογράφου Ρόινστον Μαλντούμ να δημιουργήσει μια χορογραφία για 250 παιδιά και εφήβους 25 διαφορετικών εθνικοτήτων που ζουν σε μια υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή του Βερολίνου και δεν έχουν ακούσει ποτέ κλασική μουσική. Φιλοδοξεί να τα ανεβάσει στην σκηνή για να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους: να χορέψουν σε μια μοναδική παράσταση σε μουσική Στραβίνσκι με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου. Η ταινία αφηγείται την ιστορία όλων αυτών των παιδιών, του χορογράφου και της ορχήστρας, από τις οντισιόν μέχρι τη μαγική βραδιά της παράστασης.

Εν τω μεταξύ η επόμενη ταινία των CineDoc στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου την ερχόμενη Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου (και σε επανάληψη στον Δαναό την Κυριακή 12/02) θα είναι το «Kinshasa Symphony» των Κλάους Γουίσμαν και Μάρτιν Μπάερ, για την μοναδική φιλαρμονική ορχήστρα της Αφρικής την L’Orchestre Symphonique Kimbanguiste.

Η Κινσάσα πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κονγκό είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Αφρική. Μια πόλη που κατοικείται από δέκα εκατομμύρια ανθρώπους, που ζουν σε μια από τις φτωχότερες γωνιές της γης. Η Κινσάσα, ωστόσο, σε πείσμα των συνθηκών, δημιούργησε τη μοναδική φιλαρμονική ορχήστρα στην Κεντρική Αφρική, γνωστή ως L’Orchestre Symphonique Kimbanguiste. Αποτελείται από 200 αυτοδίδακτους μουσικούς που παλεύουν καθημερινά για το μεροκάματο και την επιβίωση, ενώ το βράδυ έχουν το κουράγιο και το κέφι να συμμετέχουν με πάθος στις πρόβες. Στόχος τους μια μεγάλη υπαίθρια συναυλία αφιερωμένη στην επέτειο ανεξαρτησίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν χιλιάδες θεατές! Η ταινία μας μυεί στην καθημερινότητα του Κονγκό, καθώς και στην καλλιτεχνική τρέλα και το πάθος που διαθέτουν οι κάτοικοι της Κινσάσα για τη μουσική και την ίδια τη ζωή.

Σε όλες τις προβολές τόσο σε αυτές του Γαλλικού Ινστιτούτου όσο και σε αυτές του Δαναού το εισιτήριο είναι 6 ευρώ.