Buzz

«Μια αληθινή κόλαση»: Κανείς δεν πέρασε καλά στα γυρίσματα του «The Revenant»

στα 10

Εχοντας δει το πρώτο συγκλονιστικό τρέιλερ, με ανάλογο ενδιαφέρον διαβάζουμε τώρα για τα εξίσου συγκλονιστικά προβλήματα που σημάδεψαν τα γυρίσματα του φιλμ (τα οποία ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί).

«Μια αληθινή κόλαση»: Κανείς δεν πέρασε καλά στα γυρίσματα του «The Revenant»

Ναι το «The Revenant» μπορεί να απέχει ελάχιστους μήνες από την έξοδό του, αλλά ο Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου και οι ηθοποιοί του δεν έχουν ακόμη γυρίσει την σκηνή του τέλους της ταινίας αφού τους πρόλαβε η άνοιξη και χιόνι στις τοποθεσίες όπου γύριζαν έλιωσε πριν προλάβουν να ολοκληρώσουν όλες τις σκηνές της ταινίας.

Αυτές τις μέρες, ο Ινιάριτου, οι ηθοποιοί και το συνεργείο του θα ταξιδέψουν στο νοτιότερο άκρο της Αργεντινής όσο κόντά στον Νότιο Πόλο μπορούν να φτάσουν, προκειμένου να βρουν τις τοποθεσίες και κυρίως το χιόνι που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τα γυρίσματα ενός φιλμ που υπήρξαν σχεδόν το ίδιο περιπετειώδη όσο και η ιστορία που αφηγείται.

Το να γυρίσεις μια θεαματική περιπέτεια με σταρ όπως ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο κι ο Τόμ Χάρντι αποκλειστικά on location στις πιο αφιλόξενες περιοχές του παγωμένου Καναδα είναι αναμφίβολα ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο και κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο πως θα φέρει προβλήματα. Για την ταινία του Ινιάριτου, τα προβλήματα ήταν μάλλον η καθημερινότητα στο set.

the revenant 607

Ο σκηνοθέτης κι ο διευθυντής φωτογραφίας του Εμάνουελ Λουμπέζκι είχαν αποφασίσει να γυρίσουν το φιλμ με χρονολογική σειρά και χρησιμοποιώντας μόνο φυσικό φωτισμό, μια απόφαση που όπως είναι λογικό δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα αφού το φως εξαφανιζόταν γρήγορα και κάθε αλλαγή στο set-up μιας σκηνής σήμαινε πως οι καθυστερήσεις θα έκαναν το ένα πλάνο να διαφέρει σε τόνο από το άλλο.

Κι ο καιρός δεν ήταν ακριβώς σύμμαχός τους. Η ιστορία του φιλμ ξεκινά το φθινόπωρο όμως η θερμοκρασία στην περιοχή των γυρισμάτων έπεσε απότομα και παρέμεινε χαμηλή κάνοντας τους ηθοποιούς, αλλά και τα μηχανήματα κυριολεκτικά να παγώσουν. Το να μεταφέρουν και να στήσουν την κάμερα σε αυτές τις συνθήκες ήταν εφιαλτικό, όπως επίσης και να πείσεις τους ηθοποιούς να κάνουν πράγματα που κανείς δεν θα έκανε υπό άλλες συνθήκες, όπως για παράδειγμα να τους ζητήσεις να βουτήξουν σε ένα παγωμένο ποτάμι. Φορώντας μια θερμική στολή, της οποίας όμως ο λαιμός θα έπρεπε να είναι κομμένος για να μην φαίνεται στο πλάνο. Ή να σύρεις έναν άλλο γυμνό στο χιόνι, σε μια σκηνή που θα έπρεπε να γυριστεί σε μια δυο μέρες μα που τελικά πήρε δυο ολόκληρες εβδομάδες και απασχόλησε συνολικά διακόσια άτομα.

the revenant 607

Και τα δυο παραπάνω παραδείγματα αποτελούν μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η παραγωγή και που έκαναν αρκετά μέλη του συνεργείου να παραπονιούνται για τις κακές συνθήκες των γυρισμάτων, ακόμη κι αν σύμφωνα με επίσημα χείλη «κάθε μέρα γίνονταν meeting για τις συνθήκες ασφαλείας στα γυρίσματα και κανείς δεν χτύπησε παρ΄ όλα τα τρελά πράγματα που κάναμε σε αυτά».

Δείτε: Πολύ σκληροί για να πεθάνουν. Πρώτο τρέιλερ απ' το «The Revenant» με ΝτιΚάπριο και Χάρντι

Το κλίμα πάντως δεν ήταν σε καμιά περίπτωση ευχάριστο και οι παραιτήσεις και οι απολύσεις μελών του συνεργείου ήταν καθημερινή υπόθεση αλλά σύμφωνα με τον Ινιάριτου, «αν είσαι διευθυντής μιας ορχήστρας κι αντιλαμβάνεσαι πως ένα βιολί δεν παίζει σωστά, οφείλεις να το αντικαταστήσεις».

Προφανώς ένα από αυτά τα «βιολιά» ήταν κι ένας από τους βασικούς παραγωγούς ο Τζιμ Σκοτσντπόλ του οποίου η παρουσία του στο σετ απαγορεύτηκε από τον Ινιάριτου και τελικά όπως όλα δείχνουν εγκατέλειψε το φιλμ. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν υπεύθυνος για το γεγονός ότι ο Ινιάριτου δεν είχε καθαρή εικόνα των οικονομικών της ταινίας και του τι είχε τον χρόνο και τα χρήματα να κάνει, κάτι που οδήγησε την παραγωγή να κρατήσει πολύ περισσότερο απ ότι μπορούσε και να μεταμορφωθεί σε μια τρύπα που ρουφούσε χρήματα.

the revenant 607

Κάπως έτσι, ο Τομ Χάρντι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα γυρίσματα στο «Suicide Squad» αφού δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει αυτά στο «The Revenant» και το budget του φιλμ εκτοξεύτηκε από τα αρχικά 60 εκατομμύρια δολάρια, στην περιοχή των 95 με τις προβλέψεις να υπολογίζουν πως τελικά θα αγγίξει ένα σύνολο 135 εκατομμυρίων.

Ακόμη κι έτσι, ο Ινιάριτου υποστηρίζει τις επιλογές του, ακόμη κι αν στην πορεία έκαναν την δική του ζωή και την ζωή πολλών ακόμη ανθρώπων εξαιρετικά δύσκολη λέγοντας λίγο πολύ ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. «Δεν ήθελα να γυρίσω μια ταινία σε green screen. Στα γυρίσματα βασανίζονταν κυριολεκτικά. Ενιωθαν το γ*νο κρύο να παγώνει τους κώλους τους. Δεν προσποιούνταν καθόλου. Αν όλοι έπιναν καφέ και χαζογελούσαν στα γυρίσματα πιθανότατα η ταινία θα ήταν μια μαλακία. Οταν θα την δείτε τελειωμένη θα καταλάβετε το μέγεθός της. Και θα πείτε “γουαου”.»

the revenant 607

Διαβάστε ακόμη: Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Τομ Χάρντι, Αλεχάντρο Ινιάριτου: Πρώτες φωτογραφίες από το «The Revenant»