Buzz

«The Interrupters»: Μαθήματα αντι-βίας στο Exile Room!

στα 10

Οι προβολές του Exile Room συνεχίζονται αυτήν την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου με ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα και βραβευμένα ντοκιμαντέρ της περσινής χρονιάς, μια κραυγή αγωνίας κατά της βίας έτσι όπως την έζησαν τρεις κάτοικοι του Σικάγο όταν αποφάσισαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους...

«The Interrupters»: Μαθήματα αντι-βίας στο Exile Room!

Γυρισμένο κατά τη διάρκεια ενός χρόνου στο Σικάγο, το «The Interrupters» του Στιβ Τζέιμς (θυμηθείτε το αριστουργηματικό «Hoop Dreams» του 1994) αφηγείται την απίστευτη και όμως αληθινή ιστορία τριών καθημερινών ανθρώπων που ένα πρωί αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να καθαρίσουν την πόλη από τα κρούσματα βίας που την είχαν μετατρέψει στο πιο επικίνδυνο μέρος στον πλανήτη. Αφορμή στάθηκε το βίαιο ξυλοκόπημα ενός μαθητή γυμνασίου ο οποίος υπέκυψε στα τράυματά του καθώς ο αποτρόπαιος θάνατός του κινηματογραφούνταν για να κυκλοφορήσει λίγο αργότερα ως viral βίντεο στο ιντερνέτ, σε μια μανιασμένη υπερκατανάλωση βίας και τρόμου.

Κάπως έτσι οι τρεις ήρωες της ταινίας του Τζέιμς έγιναν μέλη του προγράμματος «Violence Interrupters» που λειτουργεί μέσα στον οργανισμό CeaseFire, ο οποίος ιδρύθηκε από τον επιδημιολόγο Γκάρι Σλάτκιν, ο οποίος πιστεύει ότι η εξάπλωση της βίας μιμείται την εξάπλωση των επιδημίων και άρα η θεραπεία πρέπει να είναι η ίδια: να βρεις αυτό που έχει προσβληθεί περισσότερο και να χτυπήσεις την επιδημία στη ρίζα της.

Το φιλμ του Τζέιμς ακολουθεί κατά τη διάρκεια ενός χρόνου την Αμίνα Μάθιους, την κόρη ενός διάσημου αργηχού συμμορίας της πόλης που προσπαθεί να φέρει στο σωστό δρόμο ένα νεαρό κορίτσι, τον Κομπ Γουίλιαμς, ο οποίος κινητοποιείται μετά τη δολοφονία του πατέρα του και τον Εντι Μποκανέγκρα που προσπαθεί να ξεπεράσει ό,τι του άφησε ο φόνος που διέπραξε όταν ήταν 17 ετών σε μια καθημερινότητα που αγγίζει τον πιο συγκλονιστικό ρεαλισμό.

Το «The Interrupters» προβάλλεται την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στο Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, απέναντι από τη στάση ΜΕΤΡΟ Μοναστηράκι, τηλ 210 3223395) με ελληνικούς υπότιτλους, είσοδο ελεύθερη και την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Exile Room.