Buzz

Πόσο (υπέροχα) βλάσφημος είναι ο Στίβεν Φράι;

στα 10

Ο Στίβεν Φράι κατηγορήθηκε ως βλάσφημος για παλιότερες δηλώσεις του κατά του... Θεού, σε μια Ιρλανδία που ποινικοποιεί ακόμη τη βλασφημία.

Πόσο (υπέροχα) βλάσφημος είναι ο Στίβεν Φράι;

«Φοβάμαι πως δεν πιστεύω σε αυτό που αποκαλούν βλασφημία. Είναι απλά οργή από αυτούς που νιώθουν ανασφαλείς για τη δική τους πίστη.»

Η παραπάνω, κλασική, ατάκα του Στίβεν Φράι συνοψίζει όλη τη φιλοσοφία του γύρω από τη βλασφημία, έτσι όπως αυτή παραμένει ένα ποινικό έγκλημα στην Ιρλανδία και που υπήρξε ικανή να τον οδηγήσει σε σύλληψη μετά από την κατηγορία ενός και μόνο τηλεθεατή για παλιότερες δηλώσεις του στην τηλεόραση σχετικά με την υποκρισία της καθολικής εκκλησίας και το Θεό.

Η επίμαχη φράση που έγινε viral πίσω στο 2015 ήταν αυτή στην οποία ο Στίβεν Φράι είχε αποκαλέσει το Θεό ως το «απόλυτο κακό»: «Γιατί πρέπει να σεβαστώ ένα στενόμυαλο, ηλίθιο Θεό που δημιουργεί ένα κόσμο γεμάτο από αδικία και πόνο;».

Διαβάστε ακόμη: Είναι αλήθεια: Ο Πάπας Φραγκίσκος ντεμπουτάρει στο σινεμά

Δείτε εδώ το χαρακτηριστικό βίντεο:


Ο μοναδικός άνθρωπος που παραπονέθηκε επίσημα στην ιρλανδική αστυνομία, επικαλούμενος το νόμο περί βλασφημίας του 2009 δήλωσε στην εφημερίδα Irish Independent: «Εκανα το καθήκον μου ως πολίτης και ανέφερα το παράπονό μου. Η αστυνομία έκανε το χρέος της και άρχισε ανακρίσεις. Είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλσμα»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, οι Αθεοι Ιρλανδοί ζητούν δημοψήφισμα για την κατάργηση του νόμου, ο οποίος θεσπίστηκε επειδή ο νόμος που προϋπήρχε από το 1937 προστάτευε μόνο τους Καθολικούς και όχι ανθρώπους άλλων θρησκειών στο πολυπολιτισμικό τοπίο της χώρας, όπως διαμορφώθηκε με τα χρόνια. Ο Μικ Νιούτζεντ, όμως, της οργάνωσης Atheist Ireland, υποστηρίζει πως οι κατηγορίες κατά του Στίβεν Φράι μπορεί να μην οδήγησαν σε καταδίκη του, αλλά ανοίγουν μια πόρτα στο Ισλαμικό Κράτος να υποστηρίξει την προστασία των δράσεών της ως θρησκευτικές.

Δείτε εδώ τον Στίβεν Φράι να μιλάει κατά της υποκρισίας της καθολικής εκκλησίας:


Θυμηθείτε κι αυτό: O Στίβεν Φράι στο Outview Film Festival: «Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι τόσο μεγάλο όσο αυτά που της χρωστάει η Ευρώπη»