Buzz

Γιώργος Σκαλενάκης (1926-2014): Από τις «Διπλοπενιές» στο Ναύπλιο και από την Πράγα στο «Επιχείρηση Απόλλων»

στα 10

Στα 88 του χρόνια πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης, πιο γνωστός για τις «Διπλοπενιές», αλλά και για τη μακρά θητεία του ως καθηγητής στη Σχολή Σταυράκου.

Flix Team
Γιώργος Σκαλενάκης (1926-2014): Από τις «Διπλοπενιές» στο Ναύπλιο και από την Πράγα στο «Επιχείρηση Απόλλων»

Γεννημένος στο Πόρτα Σάιντ της Αιγύπτου το 1926, ο Γιώργος Σκαλενάκης σπούδασε σινεμά στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Πράγας όπου και σκηνοθέτησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το 1963 («Τα Μπλουζ της Πράγας»), πριν γυρίσει στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της εταιρείας «Θ.Δαμασκηνός-Β.Μιχαηλίδης» για να γυρίσει τις διάσημες «Διπλοπενιές» με το ζευγάρι Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ, την μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του.

Γοητευμένος από το Ναύπλιο και την ατμόσφαιρα μιας Ελλάδας που έφερνε κάτι από τη μυθική πατρίδα των παιδικών του χρόνων, γύρισε στην αργολική πρωτεύουσα τέσσερις ταινίες: «Ντάμα Σπαθί» το 1966, «Επιχείρηση Απόλλων» το 1968, «Βυζαντινή Ραψωδία» το 1968 και «Θυμήσου Αγάπη Μου» το 1969, που ήταν και η τελευταία του ταινία. Ενδιάμεσα ξανασυνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στο «Αχ, Αυτή η Γυναίκα Μου», αλλά και με την Κατίνα Παξινού στο «Νησί της Αφροδίτης» το 1969, στην πρώτη και μοναδική της εμφάνιση σε ελληνική ταινία.

2 Ο Γιώργος Σκαλενάκης (τέταρτος από αριστερά) στα γυρίσματα του «Ντάμα Σπαθί» στο Ναύπλιο

Ο Γιώργος Σκαλενάκης εργάστηκε και στην τηλεόραση (διάσημη η σειρά «Κατοχή» του 1973 με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και τη συμμετοχή στο καστ του Κλάους Κίνσκι) και από το 1975 δίδαξε στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Σταυράκου, υπήρξε επίσημος εκπρόσωπος της Σχολής στο εξωτερικό ως Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, συμμετέχοντας σε πολλά συνέδρια της Παγκόσμιας Ένωσης Κινηματογραφικών Σχολών, μέχρι το 2012 όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγτής.

2 Ξένη αφίσα για το «Επιχείρηση Απόλλων»

Η κηδεία του Γιώργου Σκαλενάκη θα τελεστεί την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στις 14:00 στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Δείτε εδώ ολόκληρο το «Ντάμα Σπαθί» του 1966: