Buzz

«Schooltube»: Η εφηβική Ελλάδα ενηλικιώνεται δυνατά!

στα 10

Ο Λευτέρης Χαρίτος, η Μαργαρίτα Μιχελάκου, η Boo και οι έφηβοι σ’ όλη την Ελλάδα φτιάχνουν το χάρτη του πιο αυθεντικού παρόντος και του πιο έγκυρου μέλλοντός μας.

«Schooltube»: Η εφηβική Ελλάδα ενηλικιώνεται δυνατά!

Πιστεύουν οι σημερινοί 15χρονοι στο Θεό; Είναι ευτυχισμένοι; Ερωτευμένοι; Ποιο είναι το αγαπημένο τους μάθημα; Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται πριν κοιμηθούν; Το «Schooltube» είναι η πρώτη τηλεοπτική απόπειρα να καταγραφεί η ζωή των εφήβων σε όλη την Ελλάδα από τους ίδιους!

Κάθε εβδομάδα το «Schooltube» επισκέπτεται ένα τόπο της Ελλάδας και γίνεται το άμεσο κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις γενιές. Xωρίς παρουσιαστή, με χιούμορ, αυτοσαρκασμό, ειλικρίνεια αλλά και αναπάντεχη οξυδέρκεια, έφηβοι σε όλη την Ελλάδα, από την Κέρκυρα και τη συνοριακή λίμνη Δοϊράνη μέχρι τα Κύθηρα και το Πήλιο, τα ίδια τα παιδιά οδηγούν ή και παίρνουν την κάμερα και μας δείχνουν το μέρος όπου ζουν, το σχολείο τους, το δωμάτιό τους, το πρωινό τους ξύπνημα, το διάλειμμα, τις πλάκες τους, τις ανησυχίες τους, τις κρυψώνες τους. Κάνουν την κριτική τους στους μεγάλους, ονειρεύονται, προσγειώνονται στην πραγματικότητα, παίζουν, καρδιοχτυπούν, ελπίζουν. Και αποδεικνύουν ότι η εφηβική Ελλάδα ενηλικιώνεται δυνατά!

Το τελευταίο επεισόδιο του «Schooltube» για φέτος, προβάλλεται στη ΝΕΤ αυτό το Σάββατο, στις 17.00, με επανάληψη την Κυριακή το βράδυ, στις 00.45, με θέμα τις εξετάσεις, τους βαθμούς στο τέλος της χρονιάς και τα πάρτυ που τους ακολουθούν! Αν όμως χάσατε τα επεισόδια που προβλήθηκαν μέχρι τώρα, μπορείτε να τα δείτε στο WebTv της ΕΡΤ.

Ηδη, το επεισόδιο για τη «Λευκάδα» ξεχώρισε και θα συμμετάσχει στο Prix Europa Festival, στο Βερολίνο, διεκδικώντας το βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής εκπομπής στην Ευρώπη.

Ο σκηνοθέτης του «Schooltube», ο Λευτέρη Χαρίτος, μοιράστηκε με το flix.gr τις αναμνήσεις του και τα πράγματα που τον εντυπωσίασαν από τα γυρίσματα: «Με εξέπληξε πόσο ωραία είναι τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα! Νοιάζονται για τα πάντα, δουλεύουν πολύ, βοηθούν τους γονείς τους σε εργασίες που δεν μπορείς να φανταστείς και δεν ξοδεύουν χρήματα χωρίς λόγο, ενώ μετά απ’ όλα αυτά δε χάνουν ποτέ το χαβαλέ τους! Το καλό με τις εκπομπές αυτές ήταν ότι ποτέ δε βρισκόταν ενήλικας γύρω, κι έτσι τα παιδιά ήταν απόλυτα ελεύθερα να εκφραστούν – επίσης ουδέποτε κρίναμε ή επιβάλλαμε οτιδήποτε. Τα επεισόδια δείχνουν αποκλειστικά όσα σκέφτονται τα παιδιά, χωρίς καμιά παρέμβαση. Ετσι δούλεψε ολόκληρη η ομάδα μας. Απλώς κάναμε στο facebook ατελείωτες συζητήσεις για ώρες, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι τους αρέσει τι όχι, τι απολαμβάνουν και τι τα βασανίζει, ώστε σε κάθε επόμενο ταξίδι να ερχόμαστε πιο κοντά τους. Μ’ εντυπωσίασε ότι έχουν ένα καταπληκτικό επίπεδο ειλικρίνειας.»

Οπως εξηγεί η ομάδα του «Schooltube», κάθε επεισόδιο διαφέρει πολύ από το άλλο και λόγω τόπου και λόγω εποχής: άλλα τα χειμερινά χωριά μέσα στο κρύο και τη νύχτα, άλλη η άνοιξη στα νησιά, άλλο το καλοκαίρι τώρα στην Αίγινα ή την Αρτέμιδα. Και, φυσικά, δε λείπει η συγκινητική αναγνώριση από όσους περικυκλώνουν του έφηβους «πρωταγωνιστές», όπως επισημαίνει ο Λευτέρης Χαρίτος: «Μας έχουν μιλήσει γονείς και μας έχουν πει ότι δεν αναγνωρίζουν τα παιδιά τους, πως μέσα από την εκπομπή έμαθαν πράγματα που δεν φαντάζονταν κι ένιωσα ότι στην ανατροφή τους έκαναν καλή δουλειά! Εκπαιδευτικοί μας λένε ότι καταφέρνουμε να κερδίσουμε απόλυτα την εμπιστοσύνη των παιδιών, μέσα στις τρεις μέρες γυρίσματος στον κάθε τόπο, ότι οι ‘πρωταγωνιστές’ μας μάς ανοίγονται και μας προσφέρουν τόσα πολλά, όσα οι ίδιοι δεν καταφέρνουν ν’αποσπάσουν μετά από χρόνια.»

Δείτε trailers από τις εκπομπές και διαβάστε τι έχουν να πουν τα παιδιά, στη σελίδα του «Schooltube» στο facebook. Μικρό δείγμα στο παρακάτω trailer.

info

Σκηνοθεσία Λευτέρης Χαρίτος Αρχισυνταξία Μαργαρίτα Μιχελάκου Διεύθυνση Φωτογραφίας Δημήτρης Κασιμάτης Μοντάζ Ανδρέας Γιαννακόπουλος, Κώστας Μακρινός Παραγωγή Boo Productions