Buzz

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο σεναριογράφος Γουίλιαμ Γκόλντμαν

στα 10

Είχε γράψει τα σενάρια για ταινίες όπως «Butch Cassidy and the Sundance Kid», «The Princess Bride», «All the President’s Men» και πολλές άλλες, σε μια καριέρα που εκτείνεται για πάνω από 50 χρόνια.

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο σεναριογράφος Γουίλιαμ Γκόλντμαν

Πέθανε σε ηλικία 87 χρονών ο σεναριογράφος Γουίλιαμ Γκόλντμαν στο σπίτι του στο Μανχάταν από επιπλοκές του καρκίνου του παχέος εντέρου και πνευμονία.

Μέσα σε μια καριέρα που εκτείνεται για πάνω από 50 χρόνια, ο Γκόλντμαν έχει γράψει μερικά από τα πιο σπουδαία σενάρια του αμερικάνικου κινηματογράφου. Σενάρια όπως τα «Butch Cassidy and the Sundance Kid», «The Princess Bride», «All the President’s Men», «Marathon Man», «Misery», «The Stepford Wives» και πολλά άλλα.

Γεννήθηκε στο Ιλινόις των Η.Π.Α. το 1931 και άρχισε την συγγραφική του καριέρα από όταν φοιτούσε στο Κολέγιο του Ομπεριν. Από τότε μέχρι και το τέλος της ζωής του έκδωσε 16 μυθιστορήματα, 5 μικρού μήκους ιστορίες, 1 παιδικό βιβλίο, πάνω από 24 σενάρια για ταινίες, και αρκετά non-fiction ιστορίες όπως τα «The Season: A Candid Look at Broadway», «The Big Picture: Who Killed Hollywood and Other Stories» και «Adventures in the Screen Trade: A Personal View of Hollywood and Screenwriting».

william goldman 607 Ρίτσαρντ Ατένμποροου, Γουίλιαμ Γκόλντμαν και Τζο Λεβίν το 1975.

william goldman 607 Γουίλιαμ Γκόλντμαν και Ιαν ΜακΚέλεν.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο το 1965, γράφοντας το σενάριο για την ταινία «Masquerade» σε σκηνοθεσία Μπέιζιλ Ντίρντεν. Μέσα σε λίγα χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η φήμη του Γκόλντμαν είχε φτάσει στα ύψη κάνοντάς τον πιο ακριβοπληρωμένο σεναριογράφο της εποχής του. Ο ίδιος κατάφερε να κερδίσει δυο βραβεία Οσκαρ Σεναρίου, ένα για το «Butch Cassidy and the Sundance Kid», ένα από τα πιο δημοφιλή γουέστερν που υπήρξαν ποτέ αλλά ήταν και η ταινία η οποία επαναπροσδιόρισε το είδος των buddy movies, και ένα για το «All the President’s Men» μια από τις καλύτερες ταινίες για την δημοσιογραφία που έχουν γυριστεί ποτέ.

Αλλά, μαζί με όλα αυτά έγραψε και το βιβλίο και το σενάριο μιας από τις πιο αγαπημένες ταινίες φαντασίας που υπάρχουν, το «The Princess Bride» του Ρομπ Ράινερ, μιας ταινίας που παραμένει ακόμα και σήμερα στις καρδιές πολλών κυρίως για την υπέροχη ιστορίας της και τους έξυπνους διαλόγους.

william goldman 607

Αργότερα ασχολήθηκε και με την διόρθωση σεναρίων με ανώνυμες συνεισφορές σε αμέτρητες ταινίες, αλλά έγραψε και σενάρια για κάποιες από αυτές, όπως το «Mission Impossible 2» και «The Right Stuff» τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Παρόλα αυτά όμως παρέμεινε ένας από τους πιο σεμνούς και αξιοσέβαστους ανθρώπους του Χόλιγουντ μέχρι το τέλος της ζωής του. «Κανείς δεν ξέρει τίποτα», είχε πει κάποτε για την εμπειρία του δουλεύοντας στην βιομηχανία του σινεμά. Κάτι που όμως δεν φαίνεται να ίσχυε για τον ίδιον.

william goldman 607

Tags: RIP