Buzz

Και να θέλαμε δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τη Σίλβια Μάιλς

στα 10

Προσωπικότητα με εκτόπισμα στα ξέφρενα 60s και 70s του Χόλιγουντ, η Σίλβια Μάιλς προτάθηκε δύο φορές για Οσκαρ, έμεινε κλασική για τις εμφανίσεις της στα κόκκινα χαλιά κι αποχαιρέτησε αυτόν τον κόσμο στα 94 της με το ίδιο στιλ που - ευτυχώς - τη γνωρίσαμε.

Και να θέλαμε δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τη Σίλβια Μάιλς

Αν μετρήσεις τον κινηματογραφικό χρόνο της Σίλβια Μάιλς και στις δύο ταινίες για τις οποίες ήταν υποψήφια για Οσκαρ - τον «Καουμπόι του Μεσονυχτίου» και το «Δέκα Δολοφόνοι για τον Ντετέκτιβ Μάρλοου» - δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά.

Αυτή ήταν η Σίλιβια Μάιλς. Δεν χρειαζόταν παρά να την δεις, να την παρατηρήσεις για λίγα λεπτά, να την αφήσεις να σε κυριεύσει με τη σαρωτική ορμή μιας ακόρεστης επιθυμίας για ζωή. Και μετά να τη θυμάσαι για πάντα. Αν ήσουν σκηνοθέτης μπορεί να είχες την τύχη να τη δεις στο Studio 54 και να έπρεπε να απαντήσεις στα επιτακτικά «Προσέλαβέ με» που οι φήμες τη θέλουν να απευθύνει σε όποιον πίστευε ότι μπορούσε να της δώσει δουλειά. Αν ήσουν κριτικός κινηματογράφου μπορεί να έτρωγες και ένα πιάτο με φαγητό στα μούτρα, αν έγραφες κακή κριτική για κάποιον από τους ρόλους της. Αν ήσουν ο Αντι Γουόρχολ θα είχες παραδοθεί αμαχητί, μετανιώνοντας που η μόνη ταινία (σου) στην οποία έπαιξε η Σίλβια Μάιλς ήταν το «Heat».

Sylvia Miles

Η Σιλβια Μάιλς γεννήθηκε στο Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης το 1924, αν και - ταιριαστά με τον εκκεντρικό της χαρακτήρα - η ακριβή χρονολογία γέννησής της χάνεται κάπου στα βάθη της γραφειοκρατείας ή της διάθεσής της να μην αποκαλυπτει χωρίς λόγο την ηλικία της. Ξεκίνησε την καριέρα της στα τέλη της δεκαετίας του '40, αλλά είχε την πρώτη της ευκαιρία όταν δοκιμάστηκε στον πιλότο για το ρόλο που τελικά πήρε η Ρόουζ Μαρί στο τηλεοπτικό «The Dick Van Dyke Show».

Η μεγάλη της επιτυχία ήρθε με τα αξέχαστα έξι λεπτά του «Καουμπόι του Μεσονυκτίου» του Τόνι Ρίτσαρντσον, την (πρώτη X-Rated) ταινία που κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, στο ρόλο μιας... κυρίας που προσκαλεί τον φέρελπι ζιγκολό Γιον Βόιτ στο διαμέρισμά της.

Δείτε εδώ τη σκηνή από τον «Καουμπόι του Μεσονυκτίου»:


Το 1972 θα προτεινόταν για το δεύτερο της Οσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου στο «Farewell, My Lovely» (ελλ. τίτλος. «Δέκα Δολοφόνοι για τον Ντετέκτιβ Μάρλοου») του Ντικ Ρίτσαρντς με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Μίτσαμ, για ένα ρόλο που διαρκεί 8 λεπτά και τη βρίσκει στο τέλος... νεκρή. Μια στροφή σε πιο mainsteam ρόλους που συνεχίστηκε με επιτυχίες όπως το «Εγκλημα Κάτω από τον Ηλιο» του 1982, το ρόλο της μεσίτη Ντολόρες στο «Wall Street» (1987) και στο «Wall Street: Money Never Sleeps» (2010), το ρόλο της μητέρας της Μέριλ Στρίπ στο «She-Devil» του 1989.

Απολαύστε ανεξάντλητη Σίλβια Μάιλς σε σκηνές από το «Εγκλημα Κάτω από τον Ηλιο»:


Η γνωριμία της με τον Αντι Γουόρχολ ήταν καθοριστική. Οχι μόνο γιατί μαζί του έμειναν θρυλικοί για τις εκκεντρικές εμφανίσεις τους στα κόκκινα χαλιά του Χόλιγουντ, αλλά γιατί ο ρόλος της στο «Heat» του Πολ Μόρισεϊ, στο πλευρό του Τζο Νταλεσάντρο την εγκαθίδρυσε ως ιέρεια του Factory και φιγούρα από αυτές που απλώνουν τη μυθολογία τους πέρα και πάνω από ό,τι θεωρούμε underground ή mainstream.

Sylvia Miles Στο «Shalimar» του Κρίσνα Σαχ (1978)

Sylvia Miles Με την Μέριλ Στριπ στο «She-Devil» το 1989

O Γουέιλαντ Φλάουερς, διάσημος κωμικός των άτακτων 60s και 70s, διάσημος για το σόου του ως εγγαστρίμυθος με την κούκλα Μαντάμ είχε πει: «Η Σίλβια Μάιλς και ο Αντι Γουόρχολ θα δέχονταν την πρόσκληση για το άνοιγμα μέχρι και ενός φακέλου», θέλοντας έτσι να δείξει την υστερία με τις δημόσιες εμφανίσεις που - ευτυχώς για εμάς - άφησαν ένα ολόκληρο φωτογραφικό άλμπουμ από ασπρόμαυρο glam να μεταφέρεται μέσα στις δεκαετίες. Η ίδια θα διέψευδε πολλές φορές τη φήμη, λέγοντας πως τη διάσημη φράση την είπε πριν απ' όλους η ίδια, αλλά πως ό,τι έλεγε έμοιαζε σαν δελτίο Τύπου. Παραδέχτηκε ότι μια φορά είχε πάει στο άνοιγμα ενός ντελικατέσεν επειδή της είχαν πει ότι θα είναι εκεί και η Τζάκι. Τελικα ήταν ο κωμικός Τζάκι Μέισον!

Sylvia Miles Με τον Αντι Γουόρχολ

Sylvia Miles Με τον Τζο Νταλεσάντρο στο «Heat» του Πολ Μόρισεϊ το 1972

Sylvia Miles Με τον Αντι Γουόρχολ

Η τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση της Σίλβια Μάιλς ήταν στο «Wall Street: Money Never Sleeps» του 2010. Λίγο πριν είχε εμφανιστεί στο «Go Go Tales» του - ίδιας συχνότητας - Εϊμπελ Φεράρα και στο τηλεοπτικό «Sex and the City».

Αυτή ήταν η Σίλβια Μάιλς που πέθανε στα 94 (;) χρόνια της στο δρόμο προς ένα νοσοκομείο του Μανχάταν. Και να θέλαμε δεν θα μπορούσαμε την ξεχάσουμε.