Buzz

H αξιολάτρευτη Πάτι Ντιούκ δεν μένει πια εδώ

στα 10

Εφηβη σούπερ σταρ και ένα από τα πρώτα κορίτσια που απέκτησαν ποτέ τηλεοπτική σειρά με το ονομά τους στην αμερικανική τηλεόραση, η Πάτι Ντιούκ διέσχισε την «Κοιλάδα με τις Κούκλες» της βιομηχανίας του Χόλιγουντ με ένα βασανισμένο χαμόγελο διαρκείας - αυτό που έσβησε την Τρίτη 29 Μαρτίου του 2016.

H αξιολάτρευτη Πάτι Ντιούκ δεν μένει πια εδώ

«Νομίζω πως η πραγματική κατάθλιψη ξεκίνησε όταν ήμουν 16 ετών και έκανα το "The Patty Duke Show". Πήγαινα στο κρεβάτι στις 10 το βράδυ της Παρασκευή και δεν σηκωνόμουν μέχρι τις 6.30 του πρωινού της Δευτέρας.»

Οσο η Πάτι Ντιουκ γινόταν το αγαπημένο παιδί όλης της Αμερικής, ένα αξιολάτρευτα ταλαντούχο πλάσμα, κορίτσι της διπλανής πόρτας και μαζί η ίδια η αθωότητα μιας ολόκληρης εποχής που κανείς δεν ήθελε να γνωρίζει τι μπορεί να κρύβει πίσω από την επιφάνεια, τόσο η μανιοκατάθλιψη βασάνιζε τις μέρες και τις νύχτες της, ένα σημάδι για όσους μπορούσαν να διακρίνουν τη μελαγχολία πίσω από το διαρκές χαμόγελό της.

Patty Duke 607 H Πάτι Ντιουκ στο «The Miracle Worker»

Ηθοποιός ήδη από τα 10 της χρόνια, η Πάτι Ντιουκ θα γινόταν σούπερ σταρ όταν σε ηλικία 16 ετών, το 1962, θα κέρδιζε το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για το «The Miracle Worker» του Αρθουρ Πεν στο οποίο υποδύθηκε τη νεαρή Ελεν Κέλερ (είχε παιξει τον ίδιο ρόλο στο Μπροντγουεϊ αμέσως πριν), με αποτέλεσμα να αποκτήσει το δικό της τηλεοπτικό σόου, το «The Patty Duke Show» που κράτησε για τρία χρόνια(από το 1963 μέχρι και το 1966) κάνοντας την Πάτι Ντιουκ το αγαπημένο κορίτσι της Αμερικής.

Patty Duke 607 Η Πάτι Ντιουκ με το Οσκαρ της για το «The Miracle Worker» το 1962

Εκείνη την εποχή κανείς δεν γνώριζε πως η Πάτι Ντιουκ έπασχε από διπολική διαταραχή, αλλά ο παραγωγός Σίντνεϊ Σέλντον, αναζητώντας την κεντρική ιδέα για το σόου της Πάτι Ντιούκ διέκρινε μια διπλή προσωπικότητα, δίνοντας στην 16χρονη ηθοποιό την ευκαιρία να παίξει δύό πανομοιότυπες αλλά τελείως διαφορετικές στο χαρακτήρες ξαδέλφες.

«Ηξερα από πολύ μικρή πως κάτι πήγαινε στραβά με μένα», θα δήλωνε αργότερα η Πάτι Ντιουκ, σε ένα μεγαλειώδη αγώνα να θεραπευθεί αλλά και να ενημερώσει τα εκατομμύρια των θαυμαστών της για τις ψυχικές ασθένειες και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της. «Αν έχω να δώσω κάποιο μήνυμα, είναι να αναζητήσεις βοήθεια νωρίς και να μην προσπαθείς να είσαι ο ασθενής που θα αντισταθεί».

Patty Duke 607 Σκηνή από το «The Patty Duke Show»

Patty Duke 607 Εξώφυλλο της εποχής

Μετά το τέλος του «The Patty Duke Show», η Πάτι Ντιούκ θέλησε να αποδεσμευτεί από το ρόλο του χαριτωμένου all-american κοριτσιού και τόλμησε την ενηλικίωσή της με ένα ρόλο στην «Κοιλάδα με τις Κούκλες», το camp ανοσιούργημα του Μαρκ Ρόμπσον που έσκισε στα ταμεία - κυρίως λόγω της Πατι στο ρόλο μιας σταρ του Μπρόντγουεϊ που εθίζεται στη φήμη και τα χάπια, πράγμα όμως που κανείς από τους εκατομμύρια θαυμαστές της δεν εκτίμησε ιδιαίτερα.

Στην πραγματικότητα, η Πάτι Ντιουκ πέρασε σχεδόν χωρίς διαδρομή από το ταλαντούχο κορίτσι στην άρρωστη γυναίκα, διασχίζοντας ένα χαλί που ήταν στρωμένο μόνο γι' αυτήν - όχι όμως και για την ασθένειά της.

Μια παράλληλη καριέρα στο τραγούδι, μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για το «Me Natalie» του 1969, ένα βραβείο Emmy για το τηλεοπτικό «My Sweet Charlie» του 1970 και αρκετές εμφανίσεις στην τηλεόραση την κράτησαν στην επικαιρότητα μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν διεγνώσθη με διπολική διαταραχή και αφιερώθηκε ταυτόχρονα με την καριέρα της στο σινεμά και την τηλεόραση στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση πάνω στις ψυχικές ασθένειες.

Valley of the Dolls 607 Η Πάτι Ντιούκ στην «Κοιλάδα με τις Κούκλες»

Patty Duke 607 Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ το 1985 στο τηλεοπτικό «Hail to the Chief»

Τότε έγραψε και την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Call me Anna», αποκαλύπτωντας τον αγώνα της με την ασθένεια, την κατάχρηση ουσιών (για τις οποίες είχε κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως «μεθυσμένη» ή «μαστουρωμένη»), τους αλκοολικούς γονείς της, την κακοποίηση από τους ατζέντηδές της και τις φορές που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

Patty Duke 607 Από την εκλογή της ως Προέδρου του Σωματείου Αμερικάνων Ηθοποιών

Από τη θέση του Προέδρου του Αμερικανικού Σωματείου Ηθοποιών (από το 1985 μέχρι και το 1988), στις δημόσιες εμφανίσεις της, στις ανατρεπτικές συμμετοχές της στην τηλεόραση (μέχρι και στο «Glee»), η Πάτι Ντιούκ ενσάρκωσε το παιδί-θαύμα που μεγάλωσε για να αγαπηθεί ακόμη περισσότερο, μια βασανισμένη σταρ που αγωνίστηκε για περισσότερα πράγματα από το να διατηρήσει τη φήμη της μέσα στα χρόνια.

Παρά την επιθυμία της, πέθανε στα 69 της χρόνια την Τρίτη 29 Μαρτίου στο Αϊνταχο. Ο γιος της, ο ηθοποιός Σον Aστιν («Goonies», o Σαμ στον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών») δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter μια παιδική του φωτογραφία μαζί με την Πάτι Ντιούκ και το σημείωμα της οικογένειας για το θάνατό της.

Patty Duke Sean Austin

«Οταν θα είμαι 80 και θα κάθομαι στην κουνιστή μου καρέκλα ακούγοντας Rolling Stones, δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να νιώθω γριά ή να ξεχάσω τις μέρες που ήμουν νέα.»

Patty Duke 607

Δείτε εδώ γιατί η Πάτι Ντιούκ πήρε το Οσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για το «The Miracle Worker»


Δείτε εδώ ένα απόσπασμα από το «The Patty Duke Show» με καλεσμένο τον Σάμι Ντέιβις Τζιούνορ:


Δείτε εδώ μια σπάνια εμφανισή της ως τραγουδίστρια:


Ατέλειωτες camp στιγμές σε δύο κλασικές σκηνές από την «Κοιλάδα με τις Κούκλες»



Δείτε εδώ τη συναρπαστική βιογραφία της Πάτι Ντιούκ: