Buzz

Για καθε «Weekend» που περάσαμε με την Μιρέιγ Νταρκ

στα 10

Σύντροφος ζωής του Αλέν Ντελόν, πρωταγωνίστρια του Ζαν-Λικ Γκοντάρ και γυναίκα - πρότυπο για μια ολόκληρη γενιά, η Μιρέιγ Νταρκ πέθανε στα 79 της χρόνια.

Για καθε «Weekend» που περάσαμε με την Μιρέιγ Νταρκ

Οι περισσότεροι τη θυμούνται ως τη δεκαπενταετή σύντροφο του Αλεν Ντελόν, με τον οποίο έπαιξε σε αρκετές ταινίες τη δεκαετία του '70. Αλλοι για το μαύρο φόρεμα του Guy Laroche που φόρεσε στο φιλμ του Ιβ Ρομπέρ «Le Grand Blond Avec Une Chaussure Noire» του 1972 που άφηνε σε κοινή θέα την αρχή των οπισθίων της σε μια υπέροχα αισθησιακή στιγμή του γαλλικού σινεμά. Κάποιοι δεν θα την ξεχάσουν ποτέ στο «Weekend» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ το 1967, στο ρόλο της συζύγου που διατρέχει τη γαλλική εξοχή αντιμέτωπη με την ιστορία και το τέλος του κόσμου μαζί.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν έχεις «συναντήσει» μια φορά τη Μιρέιγ Νταρκ, σε έναν από τους ρόλους που την έκαναν διάσημη, αλλά και σε μικρότερες χαρακτηριστικές εμφανίσεις, δεν μπορείς να την ξεχάσεις.

Salad by the Roots 607 Από το «Des Pissenlits par la Racine» του 1964 με τον Λουί Ντε Φινές

Galia 607 Από το «Galia» του Ζορζ Λοτνέρ το 1966

Weekend 607 Με τον Ζαν Γιανγκ στο «Weekend»

Mireille Darc 607 Με το διάσημο μαύρο φόρεμα στο «Le Grand Blond Avec Une Chaussure Noire» του 1972

Η Μιρέιγ Νταρκ γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1938 και στη διάρκεια της καριέρας της γύρισε 50 κινηματογραφικές ταινίες, αλλά έπαιξε περιορισμένα και στο θέατρο και στην τηλεόραση, ενώ η διάσημη φωνή της χρησιμοποιήθηκε για ντουμπλάζ στα πρώτα βήματά της.

Δύο άντρες υπήρξαν καθοριστικοί στη ζωή της. Ο ένας ήταν ο σκηνοθέτης Ζορζ Λοτνέρ, με τον οποίο γύρισε 13 ταινίες (ανάμεσά τους και το «Galia» του 1966 που την έκανε διάσημη) και ο άλλος ήταν ο Αλέν Ντελόν με τον οποίο υπήρξαν ζευγάρι από το 1968 μέχρι και το 1983, γύρισαν μαζί 6 ταινίες (από το «Borsalino» μέχρι και τo «Mort d'un Pourri» του 1977 και το «Pour la Peau d'un Flic» σε σκηνοθεσία του ίδιου του Αλεν Ντελόν).

Mireille Darc 607

Mireille Darc 607

Mireille Darc 607

Mireille Darc 607

Μοντέρνα γυναίκα ακόμη και για τα «ελεύθερα» 60s, η Μιρέιγ Νταρκ ξεκίνησε ως μοντέλο και κινήθηκε απενοχοποιημένα, σέξι και με πηγαίο χιούμορ μέσα στo εμπορικό γαλλικό σινεμά των δεκαετιών του '60 και του '70, τραγούδησε Σερζ Γκενσμπούργκ (γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς), έκλεψε την καρδιά του ωραιότερου αγοριού της Γαλλίας (και του κόσμου) αλλά και των δημιουργών - σταρ της εποχής (από τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ μέχρι τον Ροζέ Βαντίμ και τον Εντουάρντ Μολινάρο) και αναγκάστηκε να διακόψει βίαια την καριερα της στα 80s, όταν μετά από ένα αυτοκινηστικό δυστύχημα υπεβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

Θα επέστρεφε στην τηλεόραση τη δεκαετία του '90 και των 00s, μαχητική όσο ποτέ, με σειρά αρκετών και αποκαλυπτικών τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ που θα σκηνοθετούσε η ίδια για γυναίκες του περιθωρίου, γυναίκες μετανάστριες, γυναίκες άστεγες, έναν ολόκληρο κόσμο γυναικών που σύμφωνα με την ίδια δεν είχαν τη δυνατότητα να αφηγηθούν τις ιστορίες τους και να διεκδικήσουν τη θέση τους στην κοινωνία.

Πέθανε στα 79 της χρόνια, μετά από ένα έγκεφαλικό που είχε πάθει τον περασμένο Σεπτέμβρη, εχοντας ήδη βραβευθεί από τον Ζαν Σιράκ με το ανώτατο μετάλλιο τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, όπως άξιζε σε ένα icon και μια σπουδαία γυναίκα όπως ήταν και θα μείνει για πάντα στη μνήμη η Μιρέιγ Νταρκ.

Δείτε εδώ τη Μιρέιλ Νταρκ να τραγουδάει το «Hélicoptère» του Σερζ Γκενσμπούργκ:


Δείτε εδώ τη διάσημη σκηνή με το φόρεμα του Guy Laroche από το «Le Grand Blond Avec Une Chaussure Noire»:


Δείτε εδώ σπάνιο αρχειακό υλικό με την Μιρέιγ Νταρκ:



Δείτε εδώ το αυθεντικό γαλλικό τρέιλερ του «Weekend» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ:


Δείτε εδώ ολόκληρο το ντοκιμαντέρ «Pas sur la Bouche» που σκηνοθέτησε η Μιρέιγ Νταρκ το 2011 με ιστορίες γυναικών - συνοδών: