Buzz

Αντονι Μπουρντέν: Ενα φινάλε με πικρή επίγευση

στα 10

Νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, στα 61 του χρόνια, βρέθηκε ο Αντονι Μπουρντέν, ο πιο απολαυστικός και θαρραλέος από τους σύγχρονους σεφ-σταρ, που του άρεσε λιγότερο να μαγειρεύει και περισσότερο να ταξιδεύει και να ζει.

Αντονι Μπουρντέν: Ενα φινάλε με πικρή επίγευση

Ο Αντονι Μπουρντέν ήταν ένας από τους διασημότερους σεφ στον κόσμο, παρότι ελάχιστοι άνθρωποι είχαν φάει το φαγητό του.

Ο Μπουρντέν, απόφοιτος του περίοπτου Culinary Institute of America το 1978, ξεκίνησε την καριέρα του ως φέρελπις σεφ, με το ταλέντο και τον δυναμισμό (και την εξαιρετικά σέξι εμφάνιση, άλλωστε), που έμοιαζαν να εγγυώνται μια σπουδαία καριέρα. Ωστόσο οι καταχρήσεις και η, κατά συνέπεια, επιθετική συμπεριφορά του στα εστιατόρια και τις κουζίνες, έβαλαν ταχύτατα φρένο σ' αυτήν την πορεία του. Σ' εκείνον, άλλωστε, λέγεται πως βασίστηκε ο ήρωας του Μπράντλεϊ Κούπερ, ο αλαζόνας σεφ-διάνοια, στο «Burnt».

Διαβάστε ακόμη: Οταν ο Αντονι Μπουρντέν έκανε το τραπέζι στον Φράνσις Φορντ Κόπολα

αντονι μπουρντέν 607

Ωστόσο, ο Μπουρντέν επέλεξε ένα διαφορετικό μονοπάτι (λίγα χρόνια και κάποιες αποτοξινώσεις αργότερα), με μια γοητευτική κι αποκαλυπτική επίθεση στα media. Το βιβλίο του, «Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly», το 2000, έγινε αμέσως best-seller, μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες (και στα ελληνικά) και, από τη μία πλευρά, πυροδότησε τον ενθουσιασμό του κοινού για τα μυστήρια του κόσμου της μαγειρικής και, από την άλλη, ανήγαγε τον Μπουρντέν σε σταρ. Το Smithsonian τον αποκάλεσε, τόσο εύστοχα, ως τον «Ελβις των σεφ - κακών παιδιών».

Η πορεία του Μπουρντέν στην τηλεόραση ήταν θριαμβευτική, από τη σειρά «A Cook's Tour», ως το εμβληματικό, πια, «No Reservations» και το τωρινό «Parts Unknown» στο CNN. Γοητευτικός, με αιχμηρό χιούμορ, απίστευτες αντοχές, γενναιόδωρη πρόθεση για πειραματισμό, ανοιχτά μάτια στη ζωή και στον κόσμο και στα φαγητά της, ένας ακούραστος ταξιδιώτης εμπειριών, ο Αντονι Μπουρντέν υπήρξε μια φυσιογνωμία που διαμόρφωσε το σύγχρονο entertainment σε σχέση όχι μόνο με τη μαγειρική και τα ταξίδια, αλλά και την προσωπική ματιά στο διαφορετικό.

αντονι μπουρντέν 607

Τα τελευταία χρόνια, ο Αντονι Μπουρντέν ήταν ο σύντροφος της Αζια Αρτζέντο - η συμπαράστασή του στις αποκαλύψεις της ηθοποιού, την κατηγορία της ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν και γενικότερα στο σύγχρονο κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης ήταν σταθερή και ηχηρή.

Ο Αντονι Μπουρντέν, που πριν λίγες μέρες είχε κλείσει τα 61 του χρόνια, βρέθηκε νεκρός σήμερα, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Γαλλία όπου βρισκόταν για γυρίσματα, από τον φίλο του και διακεκριμένο Γάλλο σεφ, Ερίκ Ριπέρ. Το CNN μεταδίδει το θάνατό του ως αυτοκτονία. Βαθιά λύπη για έναν άνθρωπο που επιτέθηκε κατά μέτωπο, με τη γεύση και όλες τις άλλες αισθήσεις του, στη ζωή.

Δείτε παρακάτω το επεισόδιο του «No Reservations» στην Ελλάδα.