Buzz

O Coti K., ο Μπετόβεν και το «L» του Μπάμπη Μακρίδη

στα 10

Αν δείτε το «L» του Μπάμπη Μακρίδη - από τις 23 Φεβρουαρίου στις αίθουσες - θα καταλάβετε τι συνδέει τον ήρωα του με τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Αυτή που διασκεύασε ο Coti K. για τις ανάγκες της ταινίας και προσφέρει στο Flix για πρώτη ακρόαση...

O Coti K., ο Μπετόβεν και το «L» του Μπάμπη Μακρίδη
Coti K.

«Η επιλογή του κομματιού είναι του Μπάμπη Μακρίδη και η ιδέα πίσω απ' αυτό είναι πως πρόκειται για ένα κομμάτι που πολύ συχνά επιλέγεται από μαθητευόμενους πιανίστες. Είναι μάλλον η ηχογράφηση της εκτέλεσης του κομματιού από τον ίδιο τον ήρωα όταν μάθαινε πιάνο».

Κάπως έτσι εξηγεί ο μουσικός Coti K. την επιλογή του «Moonlight Sonata» του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν ως κύριου μουσικού θέματος του «L». Οχι, ο ήρωας (Αρης Σερβετάλης) δεν είναι πιανίστας και πουθενά στην ταινία δεν υποννοείται ότι υπήρξε κάποτε κάτι τέτοιο. Ο,τι τον ενώνει με ένα από τα πιο κλασικά κομμάτια της μουσικής ιστορίας αυτού του κόσμου είναι ο τρόπος που το εκτελεί ο Coti K., σαν να προσπαθεί να σταθεί στο ύψος του μύθου του, σαν μια «πειραγμένη» εκδοχή μιας ακλόνητης πραγματικότητας, ένας ακόμη τρόπος για το «L» να διακωμωδήσει όσα ξέραμε για την ποπ κουλτούρα.

«Θυμάμαι να το ακούω πρώτη φορά ως παιδί και να εντυπωσιάζομαι. Είναι κάτι τόσο κλασικό, όσο η ίδια η Σελήνη στον ουρανό. Δεν το αμφισβητώ, ούτε το κρίνω. Είναι επίσης ένα MIDI File που κατέβασα από το Διαδίκτυο. Το αντιμετώπισα ως ο άσχετος πιανίστας που είμαι...!».

Ακούστε το «Moonlight Sonata» με τον Coti K. στο πιάνο:

Στο soundtrack του «L», όμως, δεν ακούγεται μόνο το κομμάτι του Μπετόβεν, αλλά και δύο τραγούδια σε μουσική του Coti K.: «Ηταν πολύ ενδιαφέρουσα η διαδικασία μελοποίησης των τραγουδιών. Μου έδωσε ο Μπάμπης τους στίχους και εγώ τα έγραψα με μια κιθάρα και τη φωνή μου. Μετά τα έδωσε στους ηθοποιούς που τα έμαθαν όπως μπορούσε ο καθένας και τα "εκτέλεσαν" a cappella. Μερικά έγιναν αγνώριστα!».

Μπερδευτήκατε; Δεν υπάρχει λόγος. Το «L» θα μπορούσε να ήταν και ένα μιούζικαλ...

Διαβάστε περισσότερα για το «L», επισκεφθείτε το επίσημο blog της ταινίας και μάθετε περισσότερα για τα έργα και τις ημέρες του Coti K. στο επίσημο site του.