Buzz

12 + 1 διαγγέλματα που έγραψαν κινηματογραφική ιστορία

στα 10

Αρχηγοί κρατών, πρόεδροι, πρωθυπουργοί, δήμαρχοι, βασιλιάδες, ακόμα και ταπεινοί... μαρκετίστες, απευθύνθηκαν στο λαό και είτε ενέπνευσαν, είτε τα έκαναν σαλάτα. Διαλέγουμε τα αγαπημένα μας διαγγέλματα από το σινεμά.

12 + 1 διαγγέλματα που έγραψαν κινηματογραφική ιστορία

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018, λίγες ώρες πριν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφωνήσει το διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, που σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων, μνημονεύουμε μια σειρά άλλων λόγων πολιτικών προσώπων, που έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους, τουλάχιστον στο σινεμά. Απολαύστε παρακάτω, εμπνευστείτε, ή απλώς γελάστε με την καρδιά σας.

Διαβάστε ακόμη: Ο Σεμπάστιαν Σταν και η Ντενίζ Γκαφ στο «Monday» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

1. The American President / Ο Ερωτας του Προέδρου, 1995, Ρομπ Ράινερ

Ο Μάικλ Ντάγκλας ως Αντριου Σέπαρντ, Πρόεδρος της Αμερικής: «Σας το λέω ξεκάθαρα, η Προεδρία είναι μόνο θέμα χαρακτήρα.»


2. Dave / Ντέιβ: Πρόεδρος για μια Μέρα, 1993, Ιβαν Ράιτμαν

Ο Κέβιν Κλάιν, ως περιστασιακός αντικαταστάτης - body double - του Προέδρου, έχει το πολιτικό περιθώριο να ζητά συγγνώμη...


3. Deep Impact / Ολέθρια Σύγκρουση, 1998, Μίμι Λέντερ

Ο Μόργκαν Φρίμαν στο ρόλο για τον οποίο ήταν φτιαγμένος, «...και τώρα, ας αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε.»


4. Armageddon / Αρμαγεδδών, 1998, Μάικλ Μπέι

Ο Πρόεδρος, χωρίς όνομα, απευθύνεται στο λαό του, «όχι ως ηγέτης μιας χώρας, αλλά ως πολίτης της ανθρωπότητας.» Και μετά, χαμός.


5. Love Actually / Αγάπη Είναι..., 2003, Ρίτσαρντ Κέρτις

«Είμαστε μικρή χώρα, αλλά και σπουδαία.» Ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Χιου Γκραντ, βρίσκει τρόπο να χωρέσει και συμβουλές ρομαντικών σχέσεων στον πολιτικό του λόγο.


6. Air Force One, 1997, Βόλφγκανγκ Πίτερσεν

Δεν χρειάζεται να είσαι βετεράνος, αρκεί να είσαι ο Χάρισον Φορντ / Πρόεδρος Τζέιμς Μάρσαλ, για να μπορέσεις να το πεις στα σοβαρά: «Ειρήνη δεν είναι η απουσία σύγκρουσης, είναι η παρουσία δικαιοσύνης.»


7. The King's Speech / Ο Λόγος του Βασιλιά, 2010, Τομ Χούπερ

Ο Κόλιν Φερθ, ως Βασιλιάς Γεώργιος Στ' της Μεγάλης Βρετανίας, δίνει ένα λόγο ιστορικό, όχι μόνο για όσα λέγονται, αλλά και για την προσπάθεια που απαίτησαν από τον ίδιο και θ' απαιτήσουν από το λαό του. Οσκαρ από κάθε άποψη.


8. Independence Day / Ημέρα Ανεξαρτησίας, 1996, Ρόλαντ Εμεριχ

Ο Μπιλ Πούλμαν ως Πρόεδρος Τόμας Γουίτμορ, με άνεση και στιλ που θυμίζουν Αντώνη Τρίτση, «δεν θα χαθούμε μέσα στη νύχτα, θα ζήσουμε, θα επιβιώσουμε!»


9. The Contender / Η Αντιπρόεδρος, 2000, Ροντ Λούρι

Κατ' αρχάς, Πρόεδρος Τζάκσον Εβανς είναι ο Τζεφ Μπρίτζες. Κατά δεύτερον, «Δεν έχετε αξιοπρέπεια, κύριε;»


10. The Campaing / Οι Υποψήφιοι, 2012, Τζέι Ρόουτς

Υποψήφιος για το Κογκρέσο, ενάντια στον Καμ Μπρέιντι του Γουιλ Φερέλ, ο Μάρτι Χάγκινς του Ζακ Γαλιφιανάκη εξηγεί πώς θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας: σηκώνοντας τα μανίκια και παίρνοντας ένα σάντουιτς μαζί του! Ποτέ το τίποτα δεν ήταν τόσο τραγικωμικό.


11. Primary Colors / Ολες οι Γυναίκες του Προέδρου, 1998, Μάικ Νίκολς

Ο Τζον Τραβόλτα, μπερμπάντης Κυβερνήτης Τζακ Στάντον, υποψήφιος για Πρόεδρος, μιλά σε εργάτες για την αντικατάστασή τους από την τεχνολογία, όπως ένας πολιτικός δεν θα μπορούσε ποτέ.


12. City Hall, 1996, Χάρολντ Μπέκερ

Ο Αλ Πατσίνο, Δήμαρχος Νέας Υόρκης Τζον Πάπας, δίνει τον απόλυτο motivational πολιτικό λόγο μετά από μια τεράστια τραγωδία στην πόλη του, χωρίς πάρα πολλές φωνές ως το ηχηρό κρεσέντο, αλλά με αναφορές στον Περικλή και «ήμασταν κάποτε σπουδαίοι, δεν μπορούμε να γίνουμε σπουδαίοι ξανά;» και «επιλέγω να σηκωθώ, όχι να πέσω!» και σταυρούς και θρήνο και ηρωισμό και τα πάντα.


13. Wag the Dog / Ο Πρόεδρος, Ενα Ροζ Σκάνδαλο κι Ενας Πόλεμος, 1997, Μπάρι Λέβινσον

Κανένας λόγος, κανένα διάγγελμα ή ομιλία, απλώς μια απολαυστική συζήτηση μεταξύ Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Ντάστιν Χόφμαν, πολιτικού μαρκετίστα και κινηματογραφικού παραγωγού, για το πώς στήνεται μια πετυχημένη στρατηγική πολιτικής επικοινωνίας. Από μια ταινία σχετικώς υποτιμημένη, που θα έπρεπε να βλέπουμε τακτικά.