Buzz

«Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου: Cracking everyday life

στα 10

Η παγκόσμια πρεμιέρα του «Luton» γίνεται σήμερα στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, λίγες μέρες πριν την Ελληνική του προβολή την Παρασκευή, στις Νύχτες Πρεμιέρας. Είστε έτοιμοι το «crack everyday life» με μια σειρά νέες φωτογραφίες από το φιλμ;

«Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου: Cracking everyday life

Τι είναι το «Luton»;

Είναι τρεις άνθρωποι στην Αθήνα του σήμερα.

Ο Τζίμης είναι ένας ευκατάστατος μαθητής λυκείου, γύρω στα 17.

Η Μαίρη, είναι μια ασκούμενη δικηγόρος γύρω στα 30.

Ο Μάκης, ένας 50αρης οικογενειάρχης, ιδιοκτήτης ενός ψιλικατζίδικου.

Τρεις πολύ διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους και η καθημερινότητά τους.

Μέσα στο πλαίσιο μιας συμβατικής ζωής που τους πιέζει όταν όλα γι’ αυτούς μοιάζουν ακίνητα και αναμενόμενα, τα τρία αυτά πρόσωπα βρίσκουν το δικό τους τρόπο διαφυγής.

2

Το «Luton» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους του Μιχάλη Κωνσταντάτου, μετά από δυο βραβευμένες μικρού μήκους το «Μόνο για Πάντα» και το «Δυο Φορές Τώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο το φιλμ μιλά για την «αόρατη» ψυχολογική πίεση και τη βία που ασκούν πάνω μας οι απαιτήσεις μίας «κανονικής ζωής». Πόσο στενό και δύσκαμπτο μπορεί να γίνει το κοινωνικό πλαίσιο που καλούμαστε να κινηθούμε, αν θέλουμε να θεωρούμαστε κοινωνικά αποδεκτοί. Και πόσο πιεστικό μπορεί να είναι αυτό το πλαίσιο για τον καθένα μας χωριστά, όπου αναγκαστικά για να μπορέσει κάποιος να προσαρμοστεί, διαστρεβλώνεται, στριμώχνεται, χάνει τον εαυτό του, και οδηγείται σε παθολογικές συμπεριφορές ως μόνη εκτόνωση της κατάστασης του.

2

Το φιλμ κάνει απόψε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν στο διαγωνιστικό τμήμα «New Directors». Την Παρασκευή οι πρώτοι έλληνες θεατές θα έχουν την ευκαιρία να την δουν στις Νύχτες Πρεμιέρας. Κι αργότερα τον Οκτώβριο το φιλμ θα προβληθεί στο φεστιβάλ του Λονδίνου, ενώ θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες στις 10 Οκτωβρίου.

Στον κατάλογο του, διαβάζουμε ανάμεσα σε άλλα μια πρώτη κριτική αποτίμηση για το φιλμ: «Η σκηνοθεσία του Μιχάλη Κωνσταντάτου είναι απόλυτα λιτή δίχως να ντρέπεται γι αυτό και επιμένει σχεδόν σαδιστικά στις πιο κενές λεπτομέρειες της ζωής των χαρακτήρων της. Αυτή η μη ευθεία προσέγγιση του, δίνει στο φιλμ έναν σχεδόν υπνωτικό ρυθμό, δημιουργώντας μια έντονη και αυξανόμενη ανησυχία που κορυφώνεται σε ένα σκοτεινά εντυπωσιακό επίλογο»Αυτή η φράση θα ήταν από μόνη της ικανή να μας κάνει να ανυπομονούμε, αν δεν είχαμε ήδη δει το εξαιρετικά ατμοσφαιρικό τρέιλερ που μας είχε υποψιάσει πως κάτι αληθινά ενδιαφέρον κρύβεται πίσω από τον κρυπτικό τίτλο και την μάλλον λιτή σύνοψη της ταινίας.

2

Και μια σειρά από καινούριες φωτογραφίες και η εξαιρετική αφίσα επιβεβαιώνουν πως έχουμε αρκετούς λόγους για να περιμένουμε το φιλμ με ανυπομονησία.

Δείτε το τρέιλερ, το πόστερ και νέες φωτογραφίες της ταινίας πιο κάτω.

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «Luton».