Buzz

Πέθανε ο συγγραφέας και σεναριογράφος Χόρχε Σεμπρούν

στα 10

Σε ηλικία 88 ετών απεβίωσε ο Ισπανός συγγραφέας και σεναριογράφος μεταξύ άλλων ταινιών του Αλεν Ρενέ και συνεργάτης του Κώστα Γαβρά στο σενάριο του «Ζ».

Πέθανε ο συγγραφέας και σεναριογράφος Χόρχε Σεμπρούν
O Χόρχε Σεμπρούν με τον Ιβ Μοντάν

Συγγραφέας περισσότερων από 15 βιβλία, βραβευμένος με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία, ο Χόρχε Σεμπρούν ασχολήθηκε ενεργά και με το σινεμά.

Εχοντας ζήσει και σπουδάσει στη Γαλλία καθώς οι γονείς του εγκατέλειψαν την Ισπανία στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας, ο Σεμπρούν συνδέθηκε από νωρίς με τους ανθρώπους του γαλλικού πνεύματος.

Το 1965 έγραψε το πρώτο του σενάριο για το «Ο Πόλεμος Τελείωσε» του Αλεν Ρενέ, με τον οποίο συνεργάστηκε ξανά το 1974 στο «Σταβίσκι». Ο Κώστας Γαβράς προσωπικός του φίλος τον έπεισε να τον βοηθήσει στη διασκευή του βιβλίου του Βασίλη Βασιλικού «Ζ» ένα σενάριο που τον έφερε ως τις υποψηφιότητες των Οσκαρ.

Οι δυό τους συνεργάστηκαν ξανά τον επόμενο χρόνο στην «Ομολογία», καθώς και το 1975 στο «Section Special».

Από τότε εξακολούθησε να δουλεύει συχνά για το σινεμά και την τηλεόραση, ενώ η τελευταία του δουλειά ήταν αυτή για την φετινή τηλεταινία του Φρανκ Απρεντερί «Le Temps du Silence».

Το σχεδόν αυτοβιογραφικό σενάριο, αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που προσπαθεί να ενταχθεί ξανά στην κανονική ζωή μετά από την επιστροφή του από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ. Εκεί που και ο ίδιος ο Χόρχε Σεμπρούν είχε υπάρξει έγκλειστος, μια εμπειρία που είχε αποτυπώσει και στο βιβλίο του «Η Γραφή ή η Ζωή», οι αναμνήσεις της οποίας, έδειχναν να τον στοιχειώνουν ως το τέλος της ζωής του.