Buzz

Αντίο υπέροχε Τζον Μαχόνεϊ

στα 10

Πέθανε χθες το βράδυ σε νοσοκομείο του Σικάγο, ο 77χρονος Τζον Μαχόνεϊ που πολλοί θα θυμόμαστε ως Μάρτιν Κρέιν, πατέρα του τηλεοπτικού «Frasier».

Αντίο υπέροχε Τζον Μαχόνεϊ

Ο βρετανός Τζον Μαχόνεϊ, ο οποίος μετακόμισε στο Σικάγο σε ηλικία 19 χρονών, δεν είχε φιλοδοξίες να γίνει ηθοποιός παρά πολύ αργότερα στη ζωή του. Στα 40 του χρόνια πείστηκε από τους Τζον Μάλκοβιτς και Γκάρι Σινίζ να γραφτεί στo Steppenwolf Theater Company, το θίασο με τον οποίο κέρδισε το πρώτο του βραβείο TONY το 1986 με το «The House of Blue Leaves», τη μαύρη κωμωδία του Τζον Γκαρ. Στο Χόλιγουντ, η καριέρα του ξεκίνησε το 1987 με το «Tin Men» του Μπάρι Λέβινσον.

Εμείς θα τον πρωτοθυμόμαστε ως τον πατέρα στο «Say Anything» του Κάμερον Κρόου, αλλά και σαν τον γυναικά καθηγητή πανεπιστημίου στο «Moonstruck» του Νόρμαν Τζούισον, όπου παίρνει μαθήματα ζωής από την Ολυμπία Δουκάκις.


Don't shit where you eat: η σκηνή του με την Ολυμπία Δουκάκις στο Moonstruck

Καταξιωμένος δευτεραγωνιστής πλέον, συνεχίζει την καριέρα του με συνεργασίες με τους αδελφούς Κοέν («Barton Fink» και «Ο Κύριος Χούλα Χουπ»), τον Κλιντ Ιστγουντ, τον Μπρους Γουίλις, τον Ρίταρντ Γκιρ, αλλά και τον Μπεν Στίλερ (εμφανίστηκε στο «Reality Bites»).


Primal Fear: ή πώς φαίνονται οι σπουδαίοι ηθοποιοί

Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία για τον ρόλο που τον καθιέρωσε στη συλλογική συνείδηση και τις καρδιές των θεατών: ως Μάρτιν Κρέιν, ο συνταξιούχος γκρινιάρης αστυνομικός που έρχεται να ζήσει με το γιο του «Frasier», ο σαρκαστικός και με υπέροχο κωμικό timing Μαχόνεϊ έβαλε πλάτες σε ένα καλογραμμένο sitcom που μας κράτησε παρέα για 11 ολόκληρα χρόνια και του χάρισε δύο υποψηφιότητας για ΕΜΜΥ και Χρυσή Σφαίρα (κέρδισε τελικά βραβείο SAG ως μέρος του καστ της σειράς).


Frasier Και το διάσημο επεισόδιο για την αγαπημένη του lazyboy καρέκλα

Οταν το 1999, ο Ντέιβιντ Χάιντ Πιρς (που έπαιζε τον άλλο γιο του, «Νάιλς») κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα, είπε στον ευχαριστήριο λόγο του: «η μεγαλύτερη τιμή που μου κάνατε είναι να με βάλετε στην ίδια κατηγορία με τον Τζον Μαχόνεϊ».

Το CBS που πρόβαλε τη σειρά έβγαλε αμέσως ανακοίνωση: «Θρηνούμε το χαμό του Τζον Μαόνεϊ, που έγινε διάσημος ως πατέρας στο #Frasier. Ο Τζον αφήνει πίσω του μία πλούσια κληρονομιά με διάσημες ερμηνείες τόσο στις θεατρικές σκηνές, όσο και στην οθόνη...»


Ιn Treatment: Οχι μόνο κωμικός

Μετά το «Frasier», ο Μαχόνεϊ είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειράς όπως το «In Treatment» και «Hot in Cleveland», ενώ η τελευταία του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη ήταν στο «Flipped» του Ρομπ Ράινερ, το 2010.

Θα θυμόμαστε πάντα το πόσο δεν γελούσε μόνο ο ίδιος, αλλά πάντα και τα μάτια του.