Buzz

H ιστορία του σινεμά σε ένα πόστερ

στα 10

Χωράει 2000 ταινίες, από είκοσι διαφορετικά είδη, περιγράφει την «επιρροή» και την δημοτικότητά τους στον χρόνο. Και μπορείς να το κρεμάσεις στον τοίχο.

H ιστορία του σινεμά σε ένα πόστερ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σχεδιαστής Λάρι Γκρόμλεϊ ασχολήθηκε με μια τεράστια βάση δεδομένων και πληροφοριών προκειμένου να τις οργανώσει σε ένα πόστερ. Στην πραγματικότητα, μαζί με τον συνεργάτη του Μπιλ Γιούνκερ, κάνουν ακριβώς αυτό στο HistoryShots, δημιουργούν ιδιαίτερους, πολύπλοκους χάρτες που οργανώνουν σε γραφήματα τεράστιους όγκους δεδομένων ιστορικού, πολιτικού, γεωγραφικού, ή αθλητικού ενδιαφέροντος.

To The History of Film καταγράφει περισσότερες από 2000 ταινίες γυρισμένες από το 1910 μέχρι και σήμερα, που είτε έχουν κερδίσει σημαντικά βραβεία, είτε έχουν αποκτήσει κριτική καταξίωση, έχουν θριαμβεύσει στο box office κι έχουν ορίσει το καθένα με τον τρόπο του ένα συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος.

1

Ο Γκρόμλεϊ χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρώσει την έρευνα και την δημιουργία του χάρτη. «Ξεκίνησα με τη συλλογή των στοιχείων, μελετώντας τεύχη του Variety από την δεκαετία του 30, με συχνές επισκέψεις στην βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ, την βάση δεδομένων του American Film Institute καθώς και μια σειρά από άλλες πηγές. Κατέληξα με μια βάση δεδομένων που περιλάμβανε 3000 ταινίες τις οποίες είχα κατατάξει με βάση το είδος, την ημερομηνία εξόδου στις αίθουσες και κυρίως το αν θα άξιζε να συμπεριληφθούν στο χάρτη»

2

Στη συνέχεια ο σχεδιαστής εξέτασε κάθε ταινία με μια σειρά από κριτήρια που αφορούν σε πράγματα όπως το πόσο σημαντική υπήρξε κάθε ταινία για ένα κινηματογραφικό είδος, αν είχε θετική αντιμετώπιση από τους κριτικούς, αν ήταν εισπρακτική επιτυχία, αν είχε κερδίσει βραβεία κι αν είχε γυριστεί από έναν σημαντικό σκηνοθέτη. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν μια λίστα από δυο χιλιάδες ταινίες που διατρέχει είκοσι κινηματογραφικά είδη και εκατό χρόνια σινεμά.

3

Μπορεί το περιεχόμενο του πόστερ να επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στον αμερικάνικο (ή καλύτερα στον αγγλόφωνο) κινηματογράφο, όμως ο όγκος της δουλειάς, η ποσότητα της πληροφορίας, η εμμονή του δημιουργού του και η γοητευτική απεικόνισή της -σαν ένας χάρτης για έναν τόπο που θα θέλαμε να ζούμε για πάντα- δεν παύουν να μας ενθουσιάζουν.