Buzz

H απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ

στα 10

Το φλερτ του Μισέλ Ουελμπέκ με το σινεμά συνεχίζεται... Αυτή τη φορά με μια ταινία που γυρίστηκε κάτω από απόλυτη μυστικότητα και αποκαλύπτει τι συνέβη το 2011, όταν ο Γάλλος συγγραφέας εξαφανίστηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

H απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ

Η σχέση του Μισέλ Ουελμπέκ, του πλέον αμφιλεγόμενου τρομερού παιδιού της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας, με το σινεμά είναι - όπως ίσως όλες οι σχέσεις του συγγραφέα - μάλλον προβληματική.

Τα «Στοιχειώδη Σωματίδια» μεταφέρθηκαν στο σινεμά το 2006 από τον Γερμανό Οσκαρ Ρέλερ σε ένα ανέμπνευστο και κοινότοπο φιλμ, σίγουρα όχι αντάξιο του ίσως διασημότερου βιβλίου του Ουελμπέκ, ενώ το 2009 ο ίδιος ο συγγραφέας γύρισε τη «Δυνατότητα Ενός Νησιού» για να αποδείξει πως κάποιοι άνθρωποι απλά ξέρουν να λένε ιστορίες με τις λέξεις και όχι με τις εικόνες.

Από την άλλη, η κινηματογραφική καριέρα του Ουελμπέκ μπορεί να είναι απλά ακόμη μια πτυχή μιας καριέρας βασισμένης στην πρόκληση, όπως ακριβώς συνέβη και το 2011, όταν όλοι περιμέναν τον συγγραφέα στην Ολλανδία και το Βέλγιο, στάσεις της προγραμματισμένης περιοδείας του για την προώθηση του βιβλίου του «Ο Χάρτης και η Επικράτεια», αλλά αυτός δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Η εξαφάνιση του Ουελμπέκ δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου παραφιλολογία στα social media με τις φήμες να τον θέλουν να έχει πέσει θύμα απαγωγής ή όμηρος της Αλ-Κάιντα, αφού οι αντισλαμικές θέσεις του τον έχουν βάλει πολλές φορές στο παρελθόν στο στόχαστρο των Ισλαμιστών.

Οταν εμφανίστηκε ξανά, ο Ουελμπέκ συνέχισε κανονικά την περιοδεία του χωρίς όμως να εξηγήσει ποτέ τι συνέβη στο συγκεκριμένο διάστημα της απουσίας του και τώρα μια ταινία έρχεται για να λύσει το μυστήριο.

Με τίτλο «H Απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ» και πρωταγωνιστή τον ίδιο τον συγγραφέα, η ταινία του Γκιγιόμ Νικλού ανατρέχει στα γεγονότα της εβδομάδας της εξαφάνισης του Ουελμπέκ και σύμφωνα με την εταιρεία παραγωγής που ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της, αποδεικνύει πως «η αλήθεια ξεπερνά ακόμη και τη φαντασία».

Η ταινία, παραγωγή της εταιρείας Les Films du Worso, γυρίστηκε κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, ενώ κανείς δεν γνωρίζει την εμπλοκή του Ουελμπέκ στο σενάριο ή αν τελικά η απουσία του κρύβει μέσα της μια τρομακτική αλήθεια.