Buzz

Η Αντζελίνα Τζολί δεν έχει το δικό της στήθος, αλλά έχει cojones: «Εκανα διπλή μαστεκτομή»

στα 10

Η Αντζελίνα Τζολί γράφει στους σημερινούς New York Times πώς αντιμετώπισε τους προηγούμενους τρεις μήνες ένα προσωπικό θέμα υγείας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η Αντζελίνα Τζολί δεν έχει το δικό της στήθος, αλλά έχει cojones: «Εκανα διπλή μαστεκτομή»

Η Αντζελίνα είναι παλικάρι. Ή, μάλλον διόρθωση: μερικά παλικάρια ίσως μάθουν δυο πράγματα από το θάρρος της Αντζελίνας. Σε άρθρο που θα δημοσιευτεί σήμερα στους New York Times, η Τζολί αφηγείται την περιπέτεια της υγείας της και τη δύσκολη απόφαση που έπρεπε να πάρει.

Ισως γνωρίζετε ότι η μητέρα της, η Γαλλίδα ηθοποιός και μοντέλο Μαρσελίν Μπερτράν, έφυγε από τη ζωή πριν από λίγα χρόνια, σε ηλικία 56 χρονών από καρκίνο στις ωοθήκες και μετά από 10ετή μάχη με την ασθένεια. Ο θάνατός της είχε στοιχήσει πολύ στην Τζολί - μάλιστα πολλοί είχαν ισχυριστεί ότι η ανορεξία και η κατάθλιψη ξεκίνησαν από το γεγονός.

Σήμερα, μητέρα 6 παιδιών και η ίδια, αποφάσισε να δράσει. Κάνοντας ειδικές εξετάσεις ανακάλυψε ότι δυστυχώς κουβαλά το DNA της το γονίδιο BRCA1, ένδειξη ότι υπάρχουν πιθανότητες να νοσήσει. Με περισσότερες εξετάσεις βρήκε ότι έχει 87% πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού και 50% να προσβληθεί από την ασθένεια στις ωοθήκες.

Ετσι πήρε τη δύσκολη απόφαση να προβεί σε προληπτική διπλή μαστεκτομή.

«Από τη στιγμή που είχα μπροστά μου τα γεγονότα και αυτή ήταν πλέον η πραγματικότητα μου, αποφάσισα να δράσω επιθετικά και να περιορίσω την πιθανότητα κινδύνου στο σημείο που μπορούσα...» γράφει σήμερα στους New York Times. «Ξεκίνησα με την μαστεκτομή, πρώτον γιατί εκεί ήταν τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου και δεύτερον γιατί στην παρούσα φάση μία εγχείρηση στις ωοθήκες είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία...»

Εχοντας στο πλευρό της σε κάθε βήμα τον σύντροφό της Μπραντ Πιτ, η Τζολί υποβλήθηκε σε μία σειρά από επεμβάσεις που κράτησαν 3 μήνες (από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι τις 27 Απριλίου) στο Pink Lotus Breast Center στο Λος Αντζελες. Το τελικό στάδιο ήταν η πλαστική ανάπλαση στήθους.

«Κράτησα την προσωπική μου περιπέτεια, προσωπική. Τώρα όμως την αποκαλύπτω με την ελπίδα ότι η εμπειρία μου μπορεί να βοηθήσει κι άλλες γυναίκες. Ο καρκίνος είναι ακόμα και ήμερα μία λέξη που παγώνει το αίμα μας, μας κάνει να νιώθουμε ανήμποροι. Ομως πλέον υπάρχουν τρόποι, μία απλή αιματολογική εξέταση, να μάθουμε τις πιθανότητές μας και να δράσουμε άμεσα για να τον αντιμετωπίσουμε...»

Η Αντζελίνα δεν παραλείπει να γράψει πόσο δυσκολεύτηκε να αποφασίσει. Ομως ο σκοπός της ήταν πιο σημαντικός: τα ποσοστά της τώρα έπεσαν κάτω από 5%.

«Μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τα παιδιά μου και να τους πω να μη φοβούνται ότι θα χάσουν την μαμά τους. Και μου είναι εξαιρετικά καθησυχαστικό ότι τίποτα πάνω μου δεν τα τρομάζει: το μόνο που μπορούν να δουν είναι δύο μικρές ουλές. Ολα τα υπόλοιπα είναι η μαμάκα τους όπως την ήξεραν. Και ξέρουν ότι τα αγαπώ τόσο πολύ που θα έκανα τα πάντα για αυτά...»

«Και κάτι προσωπικό: δεν νιώθω λιγότερο γυναίκα. Αντιθέτως νιώθω δυνατή, γιατί πήρα μία δυναμική απόφαση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν έχει μειώσει τη θηλυκότητά μου...»

«Σε όποια γυναίκα διαβάζει αυτές τις γραμμές: ελπίζω να σε βοήθησα να μάθεις ότι έχεις επιλογές. Θέλω να σε ενθαρρύνω, στην περίπτωση που έχεις οικογενειακό ιστορικό με τον καρκίνο, να ζητήσεις την καλύτερη πληροφόρηση από τους ειδικούς και να πάρεις τη δική σου σωστή απόφαση...»

UPDATE

Πριν από λίγα λεπτά ο Μπραντ Πιτ έκανε την πρώτη επίσημη δήλωση για την επιλογή και τη διαδικασία της συντρόφου του στην The London Evening Standard:

«Ημουν μάρτυρας σε όλη τη διαδικασία από πολύ κοντά και βρήκα την επιλογή της Αντζι, όπως και χιλιάδων άλλων γυναικών, ηρωική. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα των γιατρών που την πρόσεξαν. Το μόνο που θέλω για εκείνη είναι να ευχαριστηθεί πολλά, υγιή χρόνια ζωής με τα παιδιά μας κι εμένα....»