Buzz

Στο Fårö τα σεμινάρια φωτογραφίας έχουν για κέντρο τους τον άνθρωπο!

στα 10

Μαθαίνουμε περισσότερα για το εργαστήριο φωτογραφίας του Fårö από τις υπεύθυνες του χώρου που δεν ονομάστηκε τυχαία από το αγαπημένο νησί του Ινγκμαρ Μπέργκμαν και από τους δύο εισηγητές του, τον Γιάννη Καρπούζη και τον Κοσμά Σταθόπουλο.

Στο Fårö τα σεμινάρια φωτογραφίας έχουν για κέντρο τους τον άνθρωπο!

Η Λήδα και η Αλεξάνδρα Διαλυνά δεν χρειάζονται συστάσεις, αφού τα διαπιστευτήριά τους συγκεντρώνονται και αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο στα 113 τετραγωνικά μέτρα του Fårö, του χώρου στην Πλατεία Μαβίλη που ονομάστηκε έτσι από το νησάκι στο οποίο έζησε, δημιούργησε και πέθανε ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν, πιστός σε μια φιλοσοφία της Τέχνης αποκομμένης από την τριβή της καθημερινότητας αλλά στραμμένης με επιμονή στις ανθρώπινες αναζητήσεις. Οι ίδιες ονομάζουν το χώρο τους ως μια νησίδα δημιουργίας, αλλά όσοι έχουν βρεθεί σε ένα από τα πολλά, πρωτότυπα και πάντα αξιόπιστα σεμινάρια που διοργανώνονται συνεχώς εκεί θα μιλούσαν μάλλον για ένα ολόκληρο νησί...

Ανάμεσα σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής, αρχιτεκτονικής, δραματουργίας, ιστορίας της τέχνης και φυσικά κινηματογράφου, το Fårö είναι διάσημο για ένα από τα καλύτερα σεμινάρια φωτογραφίας που μπορείτε να εμπιστευτείτε όχι μόνο για τη φιλοσοφία του, αλλά και για την μεγάλη επιτυχία που οδήγησε στην επανάληψή του. Ο νέος κύκλος εργαστηρίων ξεκινάει την Παρασκευή 27 Απριλίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 με εισηγητές τους φωτογράφους Γιάννη Καρπούζη και Κοσμά Σταθόπουλο.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια και τις δράσεις του Fårö στο επίσημο site του.

Photo Lab Faro

Photo Lab Faro

«Οταν ξεκινούσαμε τη συνεργασία μας με τον Γιάννη και τον Κοσμά γνωρίζαμε ήδη την ιδιαιτερότητα που θα είχαν τα μαθήματα τους. Αντιληφθήκαμε με μεγάλη ικανοποίηση τη βαθιά επίδραση που είχαν σε όσους τα παρακολούθησαν. Μια ομάδα ανθρώπων, άγνωστων μεταξύ τους, ήρθαν στο Faro άλλοι με πιο ασαφείς προθέσεις, άλλοι με διαφορετικές ανησυχίες από αυτές που θα προέκυπταν στην πορεία. Μέχρι το τέλος του εργαστηρίου έγιναν μια πολυπρισματική ομάδα με κοινό την αγάπη για την τέχνη της φωτογραφίας αλλά και για τη θέαση της τέχνης γενικότερα», εξηγούν η Λήδα και η Αλεξάνδρα Διαλυνά για την ιδιαιτερότητα του σεμιναρίου φωτογραφίας.

«Ηταν συγκινητικό για μας ως διοργανωτές, να παρατηρούμε την εξέλιξη αυτού του εργαστηρίου: η μετατόπιση από το απλό ενδιαφέρον των συμμετεχόντων σε μία εκ βαθέων θέρμη να ανακαλύψουν τους κώδικες και την ουσία της φωτογραφικής τέχνης ήταν αποκαλυπτική. Οι προσωπικότητες του Γιάννη και του Κοσμά αλληλοσυμπληρώνονται με τον πιο ιδανικό τρόπο ώστε να κρίνεται απαραίτητη η παρουσία και των δύο. Ο τρόπος που γίνεται το σεμινάριο μεταφέρει την καρδιά της γνώσης εντός των συμμετεχόντων και γίνεται βίωμα ώστε να κατανοηθεί πραγματικά. Για εμάς, η επανάληψη του σεμιναρίου ήταν μονόδρομος μιας και ανυπομονούμε να ζήσουμε ξανά την ίδια εμπειρία.»

Photo Lab Faro

Ο Κοσμάς Σταθόπουλος μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε συμμετέχων θα αναζητήσει το δικό του προσωπικό ύφος μέσα από μια ομαδική διεργασία:

«Στόχος του εργαστηρίου είναι να αποκωδικοποιήσει αισθητικά και εννοιολογικά το αποτέλεσμα που δημιουργούν τα εκφραστικά εργαλεία του φωτογραφικού μέσου (διάφραγμα, ταχύτητα, φωτοευαισθησία, κάδρο, φως) και να βοηθήσει κάθε μέλος της ομάδας να ανακαλύψει το προσωπικό του ύφος με έναν τρόπο συνειδητό. Η διαφορετική πλην αλληλοσυμπληρούμενη προσέγγiση των δυο εισηγητών, αποτρέπει την όποια πιθανότητα μονοδιάστατου χαρακτήρα εκπαίδευσης. Έτσι, θα λειτουργήσουμε ανθρωποκεντρικά, λαμβάνοντας υπ'όψιν τους κοινωνικούς προβληματισμούς και τις μέχρι τώρα καλλιτεχνικές επιρροές του καθενός. Σκοπός μας είναι ο καθέ συμμετέχων να κατευθυνθεί στο δικό του ύφος έπειτα από μια προσωπική απόφαση. Μια καλλιτεχνικά μοναχική απόφαση, που προκύπτει όμως συνδιαμορφωτικά μέσα από μια πορεία ομαδικών διεργασιών.»

O Γιάννης Καρπούζης εξηγεί πως στο κέντρο του σεμιναρίου δεν βρίσκεται η ματαιοδοξία των social media, αλλά ο άνθρωπος:

«To εργαστήριο Φωτογραφίας θα πραγματοποιηθεί από δύο εκπαιδευτές και για έναν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων ώστε να σχηματιστεί μία διαδικασία αλληλεπίδρασης, συλλογικής δράσης και εμπειρίας. Σαν μέρος ενός σώματος, ο κάθε συμμετέχων μαθαίνει τόσο από τη δική του προσπάθεια όσο και από αυτήν των υπόλοιπων μελών. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί, βέβαια, παρά να έχει κέντρο τον άνθρωπο. Τον πραγματικό άνθρωπο που αγωνιά για την κατάσταση του κόσμου σήμερα, όχι τη ματαιοδοξία που κυριαρχεί στα social media, στα gadgets, στις χειρονομίες που είναι παλιές και εμφανίζονται ως νέες. Το εργαστήριο θέλει να πιάσει τις άκρες της ποιητικής έκφρασης στην εικόνα, το πιο σκληρό και το πιο ανθρώπινο μαζί.»

Photo Lab Faro

Εργαστηριο Φωτογραφίας: Προς μια αναζήτηση προσωπικού ύφους

Πρώτη συνάντηση: Παρασκευή 27 Απριλίου 2018
Τελευταία συνάντηση: Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018
Μέρες & ώρες σεμιναρίου: Παρασκευή, 18.00-21.00
Συνολική διάρκεια σεμιναρίου: 10 εβδομαδιαίες τρίωρες συναντήσεις
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 200€ (+24%ΦΠΑ) και 180€ (+24% ΦΠΑ) για φοιτητές και ανέργους

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το σεμινάριο στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στο επίσημο site του Fårö.