Buzz

Disney, μην είσαι ρατσίστρια!

στα 10

Το λανσάρισμα της πρώτης λατίνας πριγκίπισσας της Disney είχε, όπως αποδείχθηκε, τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού οι αντιδράσεις γύρω από την πραγματική ταυτότητα της «όχι και τόσο λατίνας» αξιολάτρευτης Σοφίας έχουν γιγαντωθεί σε έναν κυκεώνα κατηγοριών κατά της «ρατσίστριας» Disney!

Disney, μην είσαι ρατσίστρια!

H Disney το έκανε για καλό. Λάνσαρε την πρώτη «λατίνα» πριγκίπισσα της, η οποία θα κάνει την πρεμιέρα της στο τηλεοπτικό δίκτυο Disney Junior στις 19 Νοεμβρίου με την πρώτη περιπέτεια της με τίτλο «Sofia the First», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να σπάσει το μονοπώλιο των λευκών ηρώων της και να δώσει την ευκαιρία στον ισπανόφωνο πληθυσμό του πλανήτη να ταυτιστεί μαζί της. Ακριβώς όπως είχε κάνει και όταν είχε λανσάρει την πρώτη μαύρη ηρωίδα της στο μεγάλου μήκους φιλμ «The Princess and the Frog» του 2009.

Μόνο που οι καλές προθέσεις, συχνά, δεν είναι αρκετές και έτσι η politically correct απόφαση της Disney μοιάζει να έχει γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον της, αφού η μικρή αξιολατρευτη Σοφία είναι πολλά πράγματα, αλλά όχι αυτό που κάποιος θα αντιλαμβανόταν ως... λατίνα, προκαλώντας αντιδράσεις στην λατινόφωνη Αμερική.

Ο αντιπρόεδρος του καναλιού, Τζο Ντ' Αμπρόσια είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του πως «η ομάδα της Disney δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εθνικότητας της Σοφίας γιατί κάθε κορίτσι μπορεί να ταυτιστεί μαζί της, κάθε κορίτσι μπορεί να πιστέψει ότι είναι η Σοφία.»

1

Τα πρώτα σχόλια στα social media, όταν αποκαλύφθηκε η πρώτη φωτογραφία της μικρής Σοφίας ήταν γεμάτα από θυμό και αναφέρονταν φυσικά στο λευκό χρώμα της μικρής Σοφίας, αλλά και στο γεγονός πως δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με λατίνα. Τα μάτια της είναι γαλανά, τα μαλλιά της κοκκινοκάστανα και αντίθετα με η μητέρα της, Βασίλισσα Μιράντα, είναι τελείως λευκή.

Οι αντιδράσεις υπήρξαν μοιρασμένες. Αλλοι θεώρησαν καλό το γεγονός πως η Disney δεν δημιούργησε την Σοφία πάνω στα στερεότυπα που έχει ο κόσμος για τους λατίνους και άλλοι εξοργίστηκαν με το γεγονός πως δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα χαρακτηριστικά της φιγούρας της που να προδίδει ότι δεν είναι λευκή.

«Xρειαζόμαστε περισσότερους ήρωες σήμερα που η ταυτότητά τους να είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Πρόεδρο του National Hispanic Media Coalition. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι Λατίνοι σηκώνουν όλο το βάρος όλων των στραβών της Αμερικής. Δεν έχουμε χρόνο για αστεία. Αν πρόκειται να προωθήσεις στο κοινό μια Λατίνα, κάνε μας τη χάρη και κάντην πραγματική Λατίνα.»

2

Η Disney από την πλευρά της προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί ρατσιστικής συμπεριφοράς δηλώνοντας πως ο νέος χαρακτήρας της, η Σοφία, έχει ρίζες από την λατινική Αμερική και πως, όπως πολλοί λατίνοι, δεν είναι απαραίτητο να μην είναι λευκή για να ταυτιστούν μαζί της τα παιδιά από τη Λατινική Αμερική και τις ισπανόφωνες χώρες.

Οι φήμες πως η Σοφία είναι βασισμένη στην συνονόματη Βασίλισσα της Ισπανίας (που έχει επίσης γαλάζια μάτια και κοκκινα μαλλιά, αλλά και ελληνική καταγωγή!) αλλά και στην εγγονή της, πριγκίπισσα Σοφία που είναι ξανθιά, δεν επιβεβαιώνονται, αλλά συμφωνούν με τη συνήθη πρακτική της Disney να στηρίζει τους χαρακτήρες της σε υπαρκτά πρόσωπα.

Tags: Disney