Buzz

Διαγωνισμός «Beginners»: κερδίστε το βιβλίο με τα σκίτσα του Μάικ Μιλς – αλλά θα πρέπει να κοπιάσετε γι’ αυτό!

στα 10

Μόλις κυκλοφόρησε το 128 σελίδων «Mike Mills: Drawings from the Film Beginners» και το Flix προσφέρει ένα αντίτυπο. Πάρτε μολύβι και χαρτί!

Flix Team
Διαγωνισμός «Beginners»: κερδίστε το βιβλίο με τα σκίτσα του Μάικ Μιλς – αλλά θα πρέπει να κοπιάσετε γι’ αυτό!

Ο Μάικ Μιλς, εκτός από σκηνοθέτης, είναι ένας αναγνωρισμένος graphic designer. Στη νέα του ταινία, «Οι Πρωτάρηδες», που βγαίνει στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 18 Αυγούστου, ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ υποδύεται έναν ήρωα που, όπως λέει ο Μάικ Μιλς, «μοιράζεται κάποια πράγματα μαζί μου: και οι δύο ασχολούμαστε με το graphic design, συχνά συνειδητοποιούμε τι σκεφτόμαστε ζωγραφίζοντας, κι οι δυο έχουμε σκύλο και κάναμε και οι δυο εξώφυλλα για το άλμπουμ ενός πολύ υπαρκτού συγκροτήματος που λέγεται The Sads. Αυτό το βιβλίο περιέχει τα σχέδια που ζωγράφισα εγώ (ο Μάικ) και στα οποία δουλεύει ο Ολιβερ (που τον υποδύεται ο Γιούαν), στην ταινία. Ο Ολιβερ έχει την ατυχή ιδέα να δημιουργήσει μια εικονογραφημένη «Ιστορία της Θλίψης» ως εξώφυλλο του άλμπουμ των Sads, συμπεριλαμβάνοντας επεισόδια όπως: ο άνθρωπος του Νεάντερταλ συνειδητοποιεί ότι εκτοπίζεται από τον άνδρα homo sapiens, οι πρώτοι άποικοι, η βιομηχανική επανάσταση, η γέννηση του μυθιστορήματος, τα κατοικίδια και πολλά ακόμα.»

Το βιβλίο «Mike Mills: Drawings from the Film Beginners» περιέχει όλα αυτά, αλλά και μια νέα σειρά σχεδίων, μια εικονογραφημένη «Ιστορία του Ερωτα», που περιλαμβάνει κεφάλαια όπως: ο πρώτος ελκυστικός κώλος, μεγάλοι κινηματογραφικοί εραστές, οι ελεύθερες σχέσεις δεν είναι τόσο εύκολες, εσωτερικά προβλήματα εναντίον εξωτερικών προβλημάτων και πολλά άλλα.

Ο Μάικ Μιλς συζητά για το νέο του βιβλίο σε συνέντευξη που έδωσε στους «New York Times».

Τι ρόλο παίζει η ζωγραφική στην ταινία και γιατί αποφασίσατε να κάνετε ένα βιβλίο;

Ο Ολιβερ είναι γραφίστας και κάνει σκίτσα για το εξώφυλλο ενός άλμπουμ των «Sads». Οταν έγραφα το σενάριο, περιέγραφα στην πραγματικότητα αυτά που σχεδίαζα εγώ – πειραματιζόμουν πολύ τα τελευταία δυο-τρία χρόνια και δεν είχα αξιοποιήσει τα σχέδιά μου. Είχα δουλέψει πολύ γι’ αυτά τα σχέδια κι έτσι σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλή ιδέα να τα εκδόσουμε σ’ ένα βιβλίο. Με ενθουσίασε η ιδέα ότι μπορούσα να τα συγκεντρώσω και να τα παρουσιάσω, σ’ ένα βιβλίο, μέσα στο σωστό τους πλαίσιο. Είμαι εξίσου γραφίστας και σκηνοθέτης. Επιπλέον, μ’ αρέσει περισσότερο να φτιάχνω βιβλία παρά να κάνω εκθέσεις σε γκαλερί.

Μπορείτε να μας μιλήσετε περισσότερο για τη μορφή του βιβλίου;

Χωρίζεται σε τρεις ενότητες: η πρώτη λέγεται «The History of Sadness» κι είναι τα σχέδια που κάνει ο Ολιβερ στην ταινία, η δεύτερη «1955» και η τρίτη «The History of Love». Το 1955 ήταν μια σημαντική χρονιά – είναι η χρονιά που παντρεύτηκαν οι γονείς μου και ο Αλεν Γκίνσμπεργκ έγραψε το «Howl» - πολλά καταπληκτικά πράγματα συνέβησαν εκείνη τη χρονιά. Το «The History of Love» περιγράφει στοιχεία της ερωτικής και της σεξουαλικής μας ζωής.

Και το μικρό κλιπ κινουμένων σχεδίων, το «Men»;

Είναι μια απλή ιστορία που αναφέρεται σ’ ένα από τα θέματα για τα οποία συζητούσαμε συχνά με τον πατέρα μου: για άντρες που ζητούν πάρα πολύ και για άντρες που ζητούν πολύ λίγα. Μια κι ο πατέρας μου είχε μεγαλώσει με τις πεποιθήσεις του 1920, πάντα είχα την αίσθηση ότι ζητούσε πολύ λίγα. Εγώ πάντα ζητάω πάρα πολλά. Κι έτσι διερευνώ αυτά τα ζητήματα, μέσα από τη ζωγραφική και τον Ολιβερ.

Ποιους εικονογράφους ή καλλιτέχνες θαυμάζετε;

Μ’ αρέσουν πολύ τα πρώιμα σκίτσα του Γουόρχολ, νομίζω ότι έπαιξαν μεγάλο ρόλο στη δική μου διαμόρφωση. Οι αφίσες του Ανρί Τουλούζ-Λοτρέκ είναι ωραίες, τον θαυμάζω που μπορούσε να είναι καλλιτέχνης και γραφίστας ταυτόχρονα. Μου αρέσει επίσης ο Ανρί Ρουσό.

Ο Γιούαν ξέρει να ζωγραφίζει;

Αποδείχτηκε πολύ ικανός. Είναι απίστευτος όταν καταπιάνεται με ποδήλατα και μηχανές, τον συνδέει μια μακροχρόνια σχέση μαζί τους. Επίσης, έχει αυτό το τρομερό VW βανάκι από τη δεκαετία του ’60, και του έχει βάλει ταπετσαρία με σκοτσέζικα καρό. Του αρέσει να φτιάχνει πράγματα. Στην ταινία, άρχιζα εγώ ένα σχέδιο κι εκείνος το τελείωνε – μπορεί κανείς να δει ότι ζωγραφίζει κάτι που έχω ξεκινήσει εγώ, υπάρχουν κοντινά πλάνα και των δικών μου χεριών και των δικών του. Ρίχτηκε στο σχέδιο με τα μούτρα.

Τι υλικά χρησιμοποιήσατε γι’ αυτά τα σχέδια;

Στην ταινία και για το βιβλίο, χρησιμοποίησα ένα μαρκαδοράκι Copic κι ένα Sharpie με λεπτή μύτη πάντω σε απλό χαρτί Α4, ή καμιά φορά πάνω σε μια φωτογραφία. Πολύ, πολύ απλά.

Τελικά είστε ικανοποιημένος από το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα; Πιστεύετε ότι ο πατέρας σας θα ήταν χαρούμενος;

Αυτή είναι η πιο μαγική κι απίθανη ερώτηση που ακούω τον τελευταίο καιρό. Νομίζω ότι θα τον ικανοποιούσε να ξέρει ότι αντιμετώπισα το γάμο των γονιών μου με αληθινή αγάπη και περιέργεια. Αυτό θα το αντιμετώπιζε με καλοσύνη. Οσο για μένα, αλλά και για όλους του σκηνοθέτες νομίζω, είχα τα πάνω μου και τα κάτω μου, αλλά κοιμάμαι καλά το βράδυ. Νοιώθω πολύ τυχερός. Κέρδισα τόσα πολλά από αυτήν την ταινία, πράγματα που ήθελα πολύ αλλά ποτέ δεν μπορούσα να αγγίξω. )λα έχουν ενσωματωθεί στους «Πρωτάρηδες» - η ιστορία μου, τα σχέδιά μου – κι αυτός είναι ο λόγος που είμαι τόσο ευτυχισμένος.

Οδηγίες για τη συμμετοχή σας

Το Flix απέκτησε και είναι έτοιμο να χαρίσει ένα αντίτυπο του «Mike Mills: Drawings from the Film Beginners». Ο διαγωνισμός ξεκινά σήμερα και λήγει την Κυριακή, 28 Αυγούστου. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε, πρέπει να κάνετε ένα σχέδιο, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο, για ένα σημείο της ζωής σας που σας απασχολεί, με καλό ή με κακό τρόπο. Το σχέδιό σας μπορεί να είναι hard copy (που θα σκανάρετε), ή ηλεκτρονικό και πρέπει να μας το στείλετε, μέχρι και τις 28 Αυγούστου, στο info@flix.gr. Τα σχέδιά σας δε θα κριθούν, ο νικητής θα κληρωθεί. Μπορεί όμως να εμφανιστεί στο site ή στα social media του. Το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία θα προσφέρει και σε σας και σε μας ηρεμία και χαρά. Και, σε έναν τυχερό, το «Mike Mills: Drawings from the Film Beginners». Πιάστε δουλειά!

Δείτε ακόμα: περισσότερες πληροφορίες για την ταινία «Οι Πρωτάρηδες», τον Μάικ Μιλς να μας πηγαίνει βόλτα στο δικό του Λος Αντζελες, όπως το παρουσιάζει στην ταινία, και όλους τους συντελεστές να μιλούν για τον συμπρωταγωνιστή τους, τον Κόσμο...