Buzz

Δείτε το χαμένο πρώτο φιλμάκι του Ρόμπερτ Αλτμαν

στα 10

Βρέθηκε σε υπαίθριο παζάρι στο Κάνσας και αγοράστηκε για 10 δολάρια: το πρώτο φιλμάκι του Ρόμπερτ Αλτμαν, γυρισμένο το 1951, με τίτλο «Modern Football». Δείτε το στο flix.

Δείτε το χαμένο πρώτο φιλμάκι του Ρόμπερτ Αλτμαν

O σκηνοθέτης Γκάρι Χάγκινς δεν γνώριζε τι είχε στα χέρια όταν σε αγορά του Κάνσας Σίτι αγόραζε μία σειρά από μικρού μήκους ταινιάκια για 10 δολάρια. Οταν όμως είδε το υλικό ξεχώρισε τη φιγούρα του νεαρού Αλτμαν και τότε κατάλαβε ότι πρόκειται για θησαυρό.

Το «Modern Football» ανήκει σε μία σειρά εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ που κυκλοφορούσαν στα 50ς και 60ς, ως μικρού μήκους που παίζονταν πριν από τις ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες. Τα φιλμάκια αυτά ήταν χρηματοδοτούμενα από την εκάστοτε βιομηχανία που διαφήμιζαν, αλλά επίσης είχαν επιπλέον χορηγούς προϊόντων που (θα το δείτε) ενσωματώνονταν απροκάλυπτα στο σενάριο. Ο Αλτμαν δοκίμασε τις δυνάμεις του γυρίζοντας ένα τέτοιο φιλμ για την αμερικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ που εξηγεί κανόνες και τακτικές του αθλήματος - κάτι που στα δικά μας μάτια μπορεί να φανεί απελπιστικά ξένο και βαρετό.

«Αρχικά το υλικό μου φάνηκε αδιάφορο» ομολογεί και ο ίδιος ο Χάγκινς. «Στο 2' 37'' όμως ξεχώρισα το cameo του νεαρού τότε κινηματογραφιστή Ρόμπερτ Αλτμαν, ο οποίος εμφανίζεται ως αθλητικός ρεπόρτερ. Αμέσως κατάλαβα ότι αυτό που είχα στην κατοχή μου δεν ήταν τυχαίο...»

Ο Αλτμαν μόλις ξεκινούσε την καριέρα του. Ηταν η εποχή που, απογοητευμένος από την πορεία του ως σεναριογράφος στην πιάτσα της Νέας Υόρκης, είχε επιστρέψει (1949) στο Κάνσας Σίτι και είχε πιάσει δουλειά για την εταιρεία παραγωγής Calvin, η οποία εξειδικευόταν σ' αυτά τα εκπαιδευτικά φιλμ. Με αυτή την προϋπηρεσία ο Ατλμαν κατάφερε να βρει αμέσως μετά δουλειά στην τηλεόραση, σε επεισόδια του «Ο Αλφρεντ Χίτσκοκ Παρουσιάζει» και του «Bonanza». Αυτό το φιλμάκι ήταν το πρώτο «κινηματογραφικό» του δείγμα.

Δείτε το στο flix. Μην περιμένετε βέβαια κάτι που θα φανερώνει το μετέπειτα στιλ του μεγάλου σκηνοθέτη. Αξίζει όμως να το παρακολουθήσετε για ιστορικούς λόγους.