Buzz

Αντίο γίγαντα Ντέιβιντ Λέτερμαν

στα 10

Xθες βράδυ, ο θρύλος της late night television, Ντέιβιντ Λέτερμαν μάς καληνύχτισε για τελευταία φορά. Επί 6 εβδομάδες, όλος ο κινηματογραφικός και τηλεοπτικός κόσμος τον αποχαιρέτησε με τιμές και δόξες. Δείτε εδώ συγκεντρωμένα όλα τα βίντεο.

Αντίο γίγαντα Ντέιβιντ Λέτερμαν

Οσοι έχουν ζήσει μερικά χρόνια στην Αμερική, δεκαετίες πριν τα torrents και τα δορυφορικά κανάλια έφεραν εικόνα αυτών των νυχτερινών variety shows και στην Ελλάδα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η late night television ήταν πάντα κάτι παραπάνω από μία prime time τηλεοπτική ζώνη. Κάτι πολύ περισσότερο από μέσο για σταρς να διαφημίσουν τις νέες ταινίες τους, ή μουσικούς να πρωτοπαρουσιάσουν τα άλμπουμ τους. Η late night television ήταν το μέρος που γεννιόταν καθημερινά προκλητική, ιερόσυλη κωμωδία. Καθαρόαιμη, ασυμβίβαστη καυστική, σάτιρα. Πάνω από όλα όμως, ήταν τρόπος ζωής. Εβλεπες Ντέιβιντ Λέτερμαν και μετά πήγαινες για ύπνο.

Δείτε επίσης: Ο Μπίλι Κρίσταλ αποχαιρετά το φίλο του Ντέιβιντ Λέτερμαν... επικά!

Φυσικά κι όλα ξεκίνησαν πριν από αυτόν, στα 50ς με το Tonight Show (με αυτό τον καημό πήγε, δεν του το έδωσαν ποτέ) και τον μακροβιότερο παρουσιαστή-θρύλο, Tζόνι Κάρσον (1962-1992). Ομως ο Λέτερμαν, 33 χρόνια τώρα, τόσο στο NBC όσο και στο CBS («Late Night with David Letterman» και «Late Show with David Letterman» αντίστοιχα), με τον πιστό του φίλο-μαέστρο της μπάντας του Late Night Πολ Σέιφερ πάντα στα πλευρό του, έκανε πολλά περισσότερα για τη νυχτερινή ζώνη και την κωμωδία την ίδια. Λέγοντας τα πιο προκλητικά αστεία, στριμώχνοντας τους καλεσμένους του (ενώ παρέμενε πάντα ευγενής) και έχοντας πάντα ένα στεγνό, σοβαρό τόνο στο υπόγειο χιούμορ του, δίδαξε έναν άλλο τρόπο κωμωδίας που πολλοί δεν καταλάβαιναν (ακόμα και στα Οσκαρς, την μοναδική φορά που παρουσίασε την τελετή, το «Ούμα-Οπρα» αστείο του δεν το κατάλαβε κανείς). Δεν γνώριζαν αν έκανε πλάκα ή όχι. Ηταν μία κωμωδία που υπηρετούσε μεν τη showbiz αλλά και την καυτηρίαζε ταυτόχρονα. Γεφύρωνε το mainstream με το weird, πιο περιθωριακό χιούμορ του SNL. Και με έναν παρουσιαστή - ψηλό, άχαρο, χλωμό, ο οποίος ποτέ δεν προσποιήθηκε ότι ήταν κάτι άλλο από τον παράδοξο ευατό τους. Αυτός ο νέος τρόπος, ανέθρεψε γενιές και γενιές μελλοντικών performers: από τον Κόναν Ο' Μπράιαν μέχρι την Ελεν ΝτεΤζένερις κι από τον Τζίμι Κίμελ μέχρι τον Τζίμι Φάλον.

Δείτε ακόμα: To «γυμνό» αντίο της Τίνα Φέι στον Ντέιβιντ Λέτερμαν!david-letterman-young 607

Οποιοι υπήρξαν φανς του Λέτερμαν γνωρίζουν τις εκατοντάδες επεισοδιακές στιγμές του στις 6000 εκπομπές που έκανε. Τον εν ώρα γυρίσματος ξυλοδαρμό του Αντι Κάουφμαν στα 70ς, το ημίτρελο παραλλήρημα του Ντάνι Κλόβερ στα 80ς, το melt down της Φάρα Φόσετ στα 90ς, το στριπ τιζ της Ντρου Μπάριμορ, τον ψυχρό πόλεμο με την Οπρα, τους καυγάδες του με τον Mπιλ Ο' Ράιλι, το έφραγμα, την επιστροφή, τον συγκινητικό του μονόλογο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το σκάνδαλο με τις ερωμένες του, την εκβιασμένη από το CBS συγγνώμη του στη Σάρα Πέιλιν, τον αιώνιο έρωτά του για την Τζούλια Ρόμπερτς, τη φιλία του με τον Τομ Χανκς, τον Μπίλι Κρίσταλ, τον Μπιλ Μάρεϊ. Οι είσοδοι του τελευταίου στο στούντιο ήταν παραδοσιακά επεισοδιακές.

.

Ολοι αυτοί και πολλοί ακόμα, πέρασαν τις τελευταίες 6 εβδομάδες που το «Late Show» μετρούσε αντίστροφα προς την συνταξιοδότηση του Λέτερμαν από το θέατρο Ed Sullivan στην Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης για να γυρίσουν ένα τελευταίο επεισόδιο μαζί του και να τον αποχαιρετήσουν. Φίλοι και εχθροί (η Σερ ήταν η μεγάλη έκπληξη!) τον ευχαρίστησαν για όσα πρόσφερε - πρωτοπορία, φρεσκάδα, νέο τρόπο σκέψης, ανοιχτό μυαλό, αυτοσαρκασμό. Και πάνω από όλα, κάτι ακόμα σπουδαιότερο: το τελευταίο γέλιο της μέρας, την αίσθηση ότι με λίγο χιούμορ όλα θα πάνε καλά. «Σ' ευχαριστούμε για τη χαρά, την κωμωδία και την εξυπνάδα που μας χάρισες» του είπε η Τζούλια Ρόμπερτς και, παραδοσιακά, τον φίλησε στο στόμα.

Διαβάστε ακόμα: O Ντέιβιντ Λέτερμαν φεύγει. Ο Στίβεν Κολμπέρ έρχεται.

david letterman 607

Νεαροί συνάδελφοί του τού αφιέρωσαν τον μονόλογό τους για να τον τιμήσουν (με πιο συγκινητικό από όλους τον Τζίμι Κίμελ, ο οποίος ξεκίνησε στο πλευρό του). Ηθοποιοί θυμήθηκαν τις πρώτες φορές που υπήρξαν καλεσμένοι του και βρήκαν τρόπο να του κάνουν συναισθηματικά δώρα. Και χθες, στο τελευταίο επεισόδιο, ο Ντέιβιντ Λέτερμαν είπε κι ο ίδιος το τελευταίο του ΤΟΡ 10, το τελευταίο του καληνύχτα και τα πολλά του ευχαριστώ. Οι Foo Fighters εμφανίστηκαν για να του αφιερώσουν το αγαπημένο του τραγούδι και η μπλε αυλαία του «Late Show» έπεσε για πάντα.

«Σας ευχαριστώ όλους εσάς που με τιμήσατε με τους λόγους σας και τα ευχαριστώ σας, αλλά κάντε μου μια χάρη: κρατήστε και τίποτα για τον επικήδειό μου» είπε με το γνωστό του φλέγμα ο Ντέιβιντ Λέτερμαν, φανερά συγκινημένος.

Δείτε ακόμα: Δείτε πώς οι Simpsons αποχαιρετούν τον Ντέιβιντ Λέτερμαν

Δείτε όλα τα βίντεο που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε - από την τελευταία επεισοδιακή είσοδο του Μπιλ Μάρεϊ, μέχρι την εμφάνιση-έκπληξη του Προέδρου Ομπάμα, το «ευχαριστώ» του Τζίμι Κίμελ και τους σπουδαιότερους καλεσμένους του Λέτερμαν.

Αντίο γίγαντα. Σηκώνουμε το ποτήρι μας και πίνουμε στα 33 χρόνια πρωτοπορίας και γέλιου που μας χάρισες. Τhank you and goodnight.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

To αντίο του Ντέιβιντ:

.