Buzz

Crowdfunding: «Σχεδόν Ασφαλτος» του Ελευθέριου Παναγιώτου

στα 10

Ενα ντοκιμαντέρ για τις πολλές σημασίες της ασφάλτου ζητά τη βοήθειά σας για να ολοκληρωθεί.

Flix Team
Crowdfunding: «Σχεδόν Ασφαλτος» του Ελευθέριου Παναγιώτου

Πώς η μεγάλης κλίμακας εκμετάλλευση ενός μοναδικού ορυκτού διαμορφώνει τον τρόπο ζωής μας; Ποιες είναι οι πραγματικότητες πίσω από την καταμέτρησητου χρόνου; Υπάρχει κάτι αλάνθαστο ή τέλειο;

Εκτυλισσόμενο μεταξύ των βουνών Τζούρα της Ελβετίας και τη νότια Αλβανία, το «Σχεδόν Ασφαλτος» είναι ένα ντοκιμαντέρ ή αλλιώς μια κινηματογραφική εμπειρία, μέσω της οποίας εξετάζουμε τις σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο επιφανειακά αντιθετικών κόσμων. Δύο κόσμους, οι οποίοι εξόρισαν, ή στη μία περιπτωση συνεχίζουν να εξορύσσουν, το ορυκτό που είναι υπεύθυνο για την κατασκευή των δρόμων του κόσμου. Ασφαλτος.

Almost Asphalt

Το ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνεται κυρίως μέσω δύο διαφορετικών αναζητήσεων και τηςστενής επαφής και αλληλεπίδρασης με τους κατοίκους δύο παραμελημένων τοπίων, ηανάπτυξη των οποίων επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις μεγάλης κλιμακαςπολιτικές εκμετάλλευσης που εφαρμόζονται διαχρονικά.

Απο τη μια αλληλεπιδρούμε με τον “ξεκουρδιστο” κόσμο, τιςπραγματικότητες και τις ζωες των τελευταιων ανθρακωρύχων, στοτελευταιο εν ενεργεια ορυχειο ασφαλτου της Ευρωπης, πουβρίσκεται στη νότια Αλβανία. Πώς αντιλαμβάνονται το πέρασμα τουχρόνου; Με ποιο ρυθμό μετράνε τα ρολόγια τους; Μήπως είναισπασμένα αυτά που φοράνε; Ποιες είναι οι επιθυμίες τους ή έχουνκάποιες;

Almost Asphalt

Aπό την άλλη, φέρνουμε στην επιφάνεια τις πραγματικότητεςακτιβιστών, καλλιτεχνών κ.α. που αναζητούν τρόπους για ναεκφρασουν ενα “ζήσε διαφορετικά”μέσα από τις αξίες της ισότηταςοι οποίες είναι εγγεγραμμένες σε έναν συλλογικό τρόπο ζωής. Είναισε θέση να το κάνουν αυτό; Από πού προέρχεται η ανάγκη του ναζήσουν διαφορετικά και πώς το εκφράζουν; Γιατί αισθάνονταιαπομονωμένοι στον τόπο που γεννήθηκαν, στον τόπο που τουςδημιουργησε;

Αυτός ο δευτερος κοσμος βρίσκεται στα βουνά Τζουρα της Ελβετιας, εκεί όπουαναπτύχθηκε για πρώτη φορά η βιομηχανία και το εμπόριο ασφάλτου για τηνκατασκευή των γραμμικών και χωρίς σφάλματα δρόμων του κόσμου όπως επίσης ηβιομηχανία και εμπόριο ρολογιών για την ακριβή και χωρίς σφάλματα καταμέτρηση ενόςπαγκόσμιου χρόνου.

Ποια είναι λοιπόν τα ορια και ποιες είναι οι σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ αυτού τουφαινομενικά κουρδισμενου κόσμου μια δυτικής κοινωνίας και των άλλων, τωνκρυμμένων, όχι και τοσο μακρινών κοσμων και πραγματικοτήτων που μοιάζουνξεκουρδιστες;

Almost Asphalt

Ετσι περιγράφουν οι δημιουργοί του το «Σχεδόν Ασφαλτος», το ντοκιμαντέρ που υπογράφει σκηνοθετικά ο Ελευθέριος Παναγιώτου και που στα στάδια της προετοιμασίας του ζητά και τη δική σας βοήθεια, μέσω της καμπάνιας crowdfunding στο indiegogo για να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ είναι συναρπαστική, δίνοντας ένα πρώτο δείγμα πως αυτή είναι μια ταινία που αξίζει να ενισχύσουμε και να περιμένουμε για τη δούμε.

Διαβάστε περισσότερα για το «Σχεδόν Ασφαλτος» στην επίσημη σελίδα της καμπάνιας στο Indiegogo, αλλά και στην επίσημη σελίδα της ταινίας στο Facebook.