Buzz

Capital: ο κόσμος των τραπεζών στο στόχαστρο του Κώστα Γαβρά

στα 10

Με τον Ματιέ Κασοβίτς στον ρόλο του επικεφαλής σε μια από τις κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης, ο Κώστας Γαβράς ετοιμάζεται να ξεκινήσει τα γυρίσματα του «Capital», της καινούριας, απόλυτα επίκαιρης ταινίας του.

Capital: ο κόσμος των τραπεζών στο στόχαστρο του Κώστα Γαβρά

«Ενα ανθρώπινο, δραματικό θρίλερ» είναι οι λέξεις με τις οποίες περιγράφει ο Κώστας Γαβράς το «Capital», το σενάριο του οποίου είναι βασισμένο στο ομώνυμο σατιρικό βιβλίο του Στεφάν Οσμόν που εκδόθηκε το 2004, αλλά σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, εξανθρωπίζει αρκετά τον απόλυτα κυνικό ήρωα του, Μαρκ Τουρνέιγ.

Σαρανταενός ετών, προϊόν των καλύτερων Γαλλικών σχολείων, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, τον οποίο υποδύεται ο Ματιέ Κασοβίτς, φτάνει στην κορυφή της ιεραρχίας της ευρωπαϊκής Phoenix Bank, ακριβώς την στιγμή που γίνεται στόχος εχθρικής εξαγοράς από ένα αμερικάνικο hedge fund. Προσπαθώντας να σώσει την τράπεζα και να επιβιώσει ο ίδιος, θα δοκιμάσει να βρει στήριξη από έναν Ιαπωνικό κολοσσό που όμως αντιμετωπίζει κι αυτός τα δικά του προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Γαβρά, η ιδέα για μια ταινία με θέμα τα παιχνίδια δύναμης στους οικονομικούς κύκλους, του ήρθε όταν διάβασε το «Total Capitalism» ένα δοκίμιο του πρώην πρόεδρου της Credit Lyonnais, Ζαν Πεϊρελεβάντ, το οποίο ισχυρίζεται ότι όχι απλά το χρήμα, αλλά συγκεκριμένα το χρήμα λίγων μόνο ανθρώπων που έχουν μετοχές στις μεγάλες τράπεζες, κινεί κυριολεκτικά τον κόσμο.

Το ύφος της ταινίας, θα είναι μεν ανάλογο με την σοβαρότητα του θέματος, αλλά «δεν θα λείπουν στιγμές χιούμορ και θα είναι λιγότερο μαύρο από αυτό στο «Τσεκούρι». Οσο για τον ήρωα ο Γαβράς λέει ότι «είναι μεν ανθρώπινος, αλλά η ιδέα της επιτυχίας και τα τεράστια ποσά χρημάτων που βρίσκονται στη διάθεσή του κυριολεκτικά τον μεταμορφώνουν».

Εκτός από τον Κασοβίτς, ο Γκάμπριελ Μπερν έχει συμφωνήσει να παίξει τον επικεφαλής των μετόχων της τράπεζας, ενώ πρόταση έχει γίνει και στη Ναόμι Κάμπελ για τον ρόλο ενός μοντέλου που ερωτεύεται ο ήρωας.

Το σενάριο της ταινίας είναι γραμμένο από τον γιο του Κώστα Γαβρά, Ρομέν, και τους (σεναριογράφους του στην πρώτη ταινία που υπέγραψε σαν σκηνοθέτης «Notre Jour Viendra»), Ζαν-Κλοντ Γκραμπέργκ και Καρίμ Μπουκερτσά. Το μπάτζετ της αγγίζει τα 8 εκατομμύρια Ευρώ και τα γυρίσματα που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, θα γίνουν στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη και ίσως το Τόκιο.