Buzz

Ο Πολ Βερχόφεν κάνει μήνυση στο φεστιβάλ Καννών!

στα 10

ΟΚ πρόκειται για συνωνυμία: όχι ο διάσημος Ολλανδός σκηνοθέτης, αλλά ο Γάλλος 73χρονος κινηματογραφιστής Πολ Βερχόφεν έχει κάνει μήνυση στο φεστιβάλ Καννών σε μία υπόθεση που θα δημιουργήσει προηγούμενο αν νικηθεί στα δικαστήρια...

Ο Πολ Βερχόφεν κάνει μήνυση στο φεστιβάλ Καννών!

Φανταστείτε να ανοίξει ένας τέτοιος ασκός του Αιόλου και οι κινηματογραφιστές να τρέχουν τα φεστιβάλ στα δικαστήρια επειδή απέρριψαν την ταινία τους στο επίσημο πρόγραμμά τους.

Από ό,τι φαίνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών δεν κατάφερε να αγνοήσει μία τέτοια ιστορία που πήρε διαστάσεις, ούτε να την αποτρέψει όσο ήταν ακόμα σε αρχικά στάδια. Και τώρα έχει δεχθεί μύνηση και καλείται να υπερασπιστεί τα κριτήρια επιλογών του στο Παριζιάνικο δικαστήριο.

Η υπόθεση έχει ως εξής: ο 73χρονος Γάλλος σκηνοθέτης Πολ Βερχόφεν (ναι, είναι απλώς συνωνυμία με τον διάσημο Ολλανδό συνάδελφό του του... «Robocop») υποστήριξε σε κατάθεσή του στη γαλλική δικαιοσύνη ότι το Φεστιβάλ των Καννών «είναι βαθιά ομοφοβικό» και για αυτό απέρριψε την ταινία του «Teenagers», όταν εκείνος την υπέβαλε το 2009.

Πρόσθεσε ότι η ταινία του είχε δύναμη να διαμορφώσει τις νέες γενιές, τους νέους ανθρώπους ώστε «να απορρίψουν τον τρόμο, τις αυτοκτονίες, την εγκληματική συμπεριφορά, την ομοφοβία»... Και η αλήθεια είνα ότι το «Teenagers» συνέχισε την πορεία του σε διάφορα, μικρότερα, διεθνή φεστιβάλ, όπου μάλιστα κέρδισε κι αρκετά βραβεία και διακρίσεις.

Ανάμεσα στους φαν της ταινίας, ο ίδιος ο Μπρους ΛαΜπρούς!

paul verhoven teenagers 607

Τι όμως θα μπορούσε να στηρίξει μία μήνυση; Ενα email που διέρρευσε από λάθος. Υπάλληλος του φεστιβάλ, απάντησε στον Βερχόφεν, συμπεριλαμβάνοντας κατά λάθος και την ιδιωτική προηγούμενη συζήτηση των προγραμματιστών που χαρακτήριζαν την ταινία «αμφισβητήσιμη» σε ηθικό επίπεδο. Αυτό εξόργισε τον σκηνοθέτη και έφερε την υπόθεση στα δικαστήρια.

Το «Teenagers», αντιθέτως (όπως υποστηρίζει ο σκηνοθέτης) αποτυπώνει με διορατικό τρόπο τις σχέσεις αγοριών διαφορετικών θρησκειών και εθνικοτήτων. Η πιο ακραία σκηνή του είναι ένας φιλί ανάμεσα σε δυο αγόρια στην προεφηβεία.

teenagers 607

Τι ζητά ο Βερχόφεν από τις Κάννες; Να συμπεριλάβουν την ταινία στο φετινό τους πρόγραμμα ή να αναλάβουν το κόστος της διανομής της στους γαλλικούς κινηματογράφους, εκτός φεστιβάλ. Η απόφαση του δικαστηρίου θα βγει τον επόμενο μήνα.

Φυσικά η επίσημη θέση του φεστιβάλ είναι ανένδοτη και χαρακτηρίζει την υπόθεση και τις κατηγορίες περί ομοφοβίας «εντελώς παράλογες και γελοίες». Και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις το φεστιβάλ που έδωσε Χρυσό Φοίνικα στη «Ζωή της Αντέλ» (για να αναφέρουμε ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα), ή βοήθησε να χτιστούν οι καριέρες μερικών από τους πιο σημαντικούς queer σκηνοθέτες ως ομοφοβικό.

Απλά, η απόρριψη είναι σκληρό πράγμα...

Διαβάστε ακόμα:

68o Φεστιβάλ Καννών: Πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής οι αδελφοί Κοέν

paul verhoven 607 Ο 73χρονος Πολ Βερχόφεν