Buzz

Βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τον Αϊρτον Σένα

στα 10

Εχοντας κάνει ήδη την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Σάντανς, κερδίζοντας δικαιωματικά το βραβείο κοινού, το «Senna» του Ασίφ Καπάντια ετοιμάζεται για την αμερικανική του έξοδο αποδεικνύοντας πως μερικοί μύθοι αξίζουν να μένουν στην αιωνιότητα.

Βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τον Αϊρτον Σένα

Σκηνοθετημένο από τον Βρετανό Ασίφ Καπάντια, το «Senna» αφηγείται τη ζωή και τις διαδρομές του Βραζιλιάνου Αϊρτον Σένα, του τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1 που βρήκε τραγικό θάνατο το 1994, σε ηλικία 34 ετών, κατά τη διάρκεια των αγώνων του San Marino Grand Prix στην Ιταλία.

Και αυτό θα ήταν απλό, δεδομένου ότι αργά ή γρήγορα κάποιος θα ενδιαφερόταν να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τον θρύλο της Formula 1. Μόνο που το κατόρθωμα του Καπάντια ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, αφού κατάφερε, μέσα από ένα υλικό 5000 ωρών (!), να συνθέσει μια βιογραφία που κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς τον Ιανουάριο και υπήρξε μια πρωτοφανής κριτική επιτυχία.

Σύμφωνα με τον Κένεθ Τούραν των Los Angeles Times «Μερικές φορές ένα ντοκιμαντέρ σε πιάνει αναπάντεχα από τον λαιμό, χωρίς να σου δώσει την ευκαιρία να αναπνεύσεις ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Αυτή είναι η δύναμη αυτού του ανθρώπου και αυτής της ταινίας».

Ο Καπάντια δήλωσε σε μια πρόσφατη προβολή της ταινίας στη Νέα Υόρκη πως οι αμερικάνοι διανομείς ήταν αρχικά επιφυλακτικοί απέναντι στην ταινία, θεωρώντας πως είναι μικρό το ποσοστό όσων γνωρίζουν και ενδιαφέρονται για τον Σένα. Οι θετικές όμως αντιδράσεις στο Σάντανς και σε προβολές στο Τέξας - όπου θα διαδραματιστεί η Formula 1 το 2012 - απέδειξαν το αντίθετο.

Ετσι, το «Senna» θα βγει στις αμερικάνικες αίθουσες στις 12 Αυγούστου, ζωντανεύοντας ξανά μια ζωή που τέλειωσε νωρίς.