Buzz

Αντίο στον Μιχάλη Γιαννάτο

στα 10

Υπήρξε σχεδόν ο πιο διεθνής Ελληνας ηθοποιός, μια μορφή που δεν ξεχνάς εύκολα και ένας άνθρωπος που υπήρξε τόσο διακριτικός, σχεδόν σαν μια ανώνυμη φιγούρα μέσα στο πλήθος.

Αντίο στον Μιχάλη Γιαννάτο

Υπάρχει μια συνέντευξη του Μιχάλη Γιαννάτου, αυτή που έδωσε στον σκηνοθέτη Σίμο Κορεξενίδη για λογαριασμό της εφημερίδας «Πολιτικά» της Λέσβου, στην οποία μπορείτε να μάθετε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για έναν άνθρωπο που έκανε την μεγαλύτερη διεθνή καριέρα, παίζοντας σε περισσότερες από 25 ξένες ταινίες, ανάμεσά τους το «Εξπρές του Μεσονυκτίου» του Αλαν Πάρκερ και το «Μοναχο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο τελευταίος ήταν και ο αγαπημένος του σκηνοθέτης («γιατί πάντα κέντρο στις ιστορίες του είναι ο άνθρωπος») και η αγαπημένη του ταινία ήταν το «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου»: «Πάντα σκεφτόμουνα πως δεν είναι δυνατόν να είμαστε μόνοι στον Γαλαξία. Αν υπάρχει μια ζωή σε άλλο πλανήτη και μας βλέπει, μπορεί αυτός να θεωρεί εμάς εξωγήινους. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουν γίνει συναντήσεις με εξωγήινους κι όλα έχουν καταγραφεί στο Μπλε Βιβλίο της Αμερικάνικης Αεροπορίας. Όταν ρώτησα τον Σπήλμπεργκ γι’αυτό απέφυγε να μου απάντησε και χαμογέλασε…»

Ο Μιχάλης Γιαννάτος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1941. Γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Ντίνου Δημόπουλου το 1965. Η πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά ήταν στο «Οι Στιγματισμένοι» του Γιώργου Ζερβουλάκου, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 100 ταινίες και συνεργάστηκε στενά με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Πέθανε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 72 ετών.