Buzz

«20,000 Days on Earth», ή μια κινηματογραφική μέρα στη ζωή του Νικ Κέιβ

στα 10

Ενα ιδιότυπο ντοκιμαντέρ, ακολουθεί τον σπουδαίο μουσικό σε μια μάλλον ξεχωριστή μέρα στη ζωή του.

«20,000 Days on Earth», ή μια κινηματογραφική μέρα στη ζωή του Νικ Κέιβ
Ο Νικ κέιβ, γράφοντας στίχους

Ο Ιαν Φορσάιθ και η Τζέιν Πόλαρντ, είναι δυο σκηνοθέτες και visual artists που ε΄χουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τον Νικ Κέιβ, έχοντας ανάμεσα σε άλλα, σκηνοθετήσει το βίντεο κλιπ για το τραγούδι του «Dig Lazarus Dig».

H νέα τους συνεργασία όμως, είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα και απρόβλεπτη κι όταν ολοκληρωθεί, θα έχει ως καρπό, ένα ντοκιμαντέρ που θα μας δίνει μια μάλλον σπάνια ματιά πίσω από την εικόνα ενός καλλιτέχνη που δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την δημοσιότητα.

Στο «20,000 Days on Earth» που παίρνει τον τίτλο του από έναν στίχο που ο Κέιβ δεν χρησιμοποίησε στον τελευταίο του δίσκο και που έχει να κάνει με το ότι όταν ξεκίνησε να δουλεύει στο «Push the Sky Away», ο Κέιβ είχε ζήσει ακριβώς 20.00 μέρες, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον μουσικό να κάνει μια βόλτα με το αυτοκίνητό του με τον Ρέι Γουινστόουν, ή την Κάιλι Μινόγκ, να δουλεύει, να επισκέπτεται έναν ψυχαναλυτή να παρακολουθεί στο σπίτι του τον «Σημαδεμένο» με τους δωδεκάχρονους γιους του.

1 Driving Ms Kylie Minogue

Οχι απαραίτητα μια συνηθισμένη μέρα στην ζωή του όπως λέει ο ίδιος, αλλά οι Φορσάιθ και Πόλαρντ δεν ήθελαν να κάνουν ένα συνηθισμένο ντοκιμαντέρ. «Βάλαμε τον Νικ σε μια σειρά από καταστάσεις που θα μπορούσαν να του συμβούν ή του συμβαίνουν και τον αφήσαμε να αυτοσχεδιάσει. Τίποτα απ΄ ότι θα δείτε στην ταινία δεν είναι γραμμένο σε κάποιου είδους σενάριο».

Ο ίδιος ο Κέιβ που αποφεύγει να μιλά on camera ή ακόμη και να αφηγείται ιστορίες από το παρελθόν του προτρέποντας τους δημοσιογράφους που του κάνουν συνεντεύξεις να ψάξουν στο google εξακολουθεί να μην είναι σίγουρος, αν όλο αυτό είναι μια καλή ιδέα. «Είμαι πολύ διστακτικός στο να να με κινηματογραφούν, αλλά εμπιστεύτηκα τον Ιαν και την Τζέιν αρκετά για να τους δώσω πλήρη πρόσβαση στο στούντιο όταν δουλεύαμε τον νέο δίσκο» λέει. «Ο τρόπος που εξέλιξαν αυτή τη συνεργασία σε μια μεγάλου μήκους ταινία μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρων. Δεν ήθελαν να πουν “την ιστορία του Νικ Κέιβ”, αλλά κάτι διαφορετικό. Κι έτσι από τότε ακολουθώ τυφλά ότι μου λένε ».

1 Στα γυρίσματα του φιλμ με του σκηνοθέτες του

Το φιλμ που έμοιαζε να γυρίζεται με απόλυτη μυστικότητα απ' όταν ο Κέιβ μπήκε για πρώτη φορά στο στούντιο για το «Push the Sky Away» πλησιάζει την ολοκλήρωσή του, και μόνο τώρα οι δημιουργοί του μίλησαν γι αυτό στην Guardian. «Δεν είπαμε σε κανέναν τι κάναμε, γιατί νομίζω ότι ούτε εμείς οι ίδιοι ξέραμε τι ακριβώς θα προκύψει πριν ξεκινήσουμε να το δουλεύουμε» λένε. «Είχαμε μια φιλοδοξία και ζητήσαμε από τον Νικ να μας εμπιστευτεί. Και νομίζω ότι μόνο τώρα, αφού ξεκινήσαμε να δουλεύουμε, αρχίζει να κατανοεί τι προσπαθούμε να κάνουμε. Κάθε φορά που του δείχνουμε υλικό από τα γυρίσματα, μας λέει:“Ωραία, νομίζω ότι το έπιασα, τώρα βγάζει νόημα”».

Δείτε πιο κάτω το κλιπ του «Dig Lazarus Dig»


Περισσότερος Νικ Κέιβ: