Buzz

Αποχαιρετώντας την Ανζελίκ Κουρούνης, μια τολμηρή γυναίκα που αφοσιώθηκε στον αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής

στα 10

Πέθανε η δημοσιογράφος και ατρόμητη ντοκιμαντερίστρια που συνέδεσε το όνομά της με την άνοδο και την πτώση της «Χρυσής Αυγής».

Αποχαιρετώντας την Ανζελίκ Κουρούνης, μια τολμηρή γυναίκα που αφοσιώθηκε στον αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής

«Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας γιος μου γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιο βαγόνι θα μας βάλουν».

Η Ανζελίκ Κουρούνη, εντεταλμένη δημοσιογράφος γαλλικών μέσων (αναμεσά τους τα ραδιόφωνα του Group Radio France, το Charlie Hebdo και το TV5 Monde) και κάτοικος Ελλάδας από το 1985 ξεκαθαρίζει ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα του ντοκιμαντέρ της γιατί το ονόμασε «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση»...

Ετσι γνωρίσαμε την Ανζελίκ Κουρούνης, να συστήνεται στην αρχή του ντοκιμαντέρ της «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» του 2016, μια προσπάθεια να αποκρυπτογραφηθεί το τέρας της εγκληματικής οργάνωσης, πριν αυτή ονομαστει έτσι.

Ατρόμητη ακόμη και μετά από επιθέσεις εναντίον της αλλά και του συντρόφου της και μόνιμου συνεργάτη της Θωμά Ιακόμπι, η Ανζελίκ Κουρούνης αφοσιώθηκε στο να καταδείξει την αλήθεια πίσω από το κάλυμμα της κανονικότητας που είχε περιβάλει για πολύ καιρό την Χρυσή Αυγή. Και δεν σταμάτησε μέχρι τη στιγμή της καταδίκης των μελών της και της οριστικής διάλυσης της.

χρυσή αυγή

Το 2022 βγήκε στις αίθουσες το «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση Ολων Μας», μια ταινία - τεκμήριο.

Το αντικείμενο αυτής, της νέας ταινίας, ήταν η δίκη της Χρυσής Αυγής, η πενταετής πορεία της, η καθαρτική αλλά και πολυσήμαντη κατάληξή της στο Εφετείο τον Οκτώβριο του 2020. Η Κουρούνη, με μια συναρπαστική αφοσίωση και τόλμη, παρακολουθεί πεισματικά και από κοντά την πορεία της δίκης, επιλέγοντας ως πρωταγωνίστριά της τη δωρική μορφή της Μάγδας Φύσσα, στο πρόσωπο της οποίας συμπυκνώθηκε αλλά και εξιλεώθηκε, τελικά, ή έστω προς στιγμή, η δικαιοσύνη.

kourounis

Τα λόγια της Ανζελίκ Κουρούνης παραμένουν διαχρονικά και επείγοντα. Θυμόμαστε τι έλεγε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, λίγο μετά την προβολή του «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση», τώρα που το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία βρίσκεται ξανά στις επάλξεις, η ακροδεξιά συνεχίζει την άνοδό της σε όλη την Ευρώπη και οι καιροί απαιτούν εκρήγορση:

«Εργάζομαι στο περιοδικό Charlie Hebdo και από την αρχή γνωρίζαμε ότι αν αυτοί οι άνθρωποι και οι ομοϊδεάτες τους καταλάβουν την εξουσία, θα κυβερνήσουν για τους δικούς τους και για τους άλλους θα ακολουθήσουν εξορίες και διώξεις, γι' αυτό και ξεκινήσαμε συλλογή υπογραφών για την απαγόρευση του γαλλικού εθνικιστικού κόμματος. Με ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς γιατί είναι μια απειλή στη δημοκρατία, που ίσως δεν είναι το καλύτερο σύστημα, αλλά είναι αυτό που έχουμε. Δεν υπάρχει αντίβαρο στην ακροδεξιά, αντιθέτως βλέπουμε οι ιδέες τους να υιοθετούνται και από την Ευρώπη, χωρίς κανένας να αντιδρά. Στο προσφυγικό ζήτημα, υιοθετούνται ακροδεξιές απόψεις και χάνεται η έννοια του ασύλου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας, που θα έπρεπε να είναι η βάση της Ευρώπης.»

Η Ανζελίκ Κουρούνης πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα, 6 Μαίου 2024 μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Δείτε εδώ ολόκληρο το «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση»: