TV

Υποψηφιότητες Emmy 2019: Οι A’ Ρόλοι

στα 10

Aναλύοντας όλες τις κατηγορίες των τηλεοπτικών βραβείων Emmy που απονέμονται την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, περνάμε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Υποψηφιότητες Emmy 2019: Οι A’ Ρόλοι

H φετινή επιλογή πρωταγωνιστών δίνει μια ευχάριστη μίξη παλιού και νέου, όπου ακόμα και το “παλιό” δε μοιάζει καταναγκαστικό. «Veep» και «Game of Thrones» επιστρέφουν για τελευταία φορά στην τελετή αλλά οι ιστορίες τους είναι διαφορετικές, κι ενώ στο πεδίο της κωμωδίας υπάρχει ισχυρή ένδειξη πως μπορεί να έχουμε επαναληπτικές νίκες, στο δράμα ενδέχεται να εξελιχθούν οι κατηγορίες σε υπόθεση εντελώς φρέσκων προσώπων. Στη δε μίνι σειρά, έχουμε δύο από τα πιο δυνατά φαβορί.

Διάβαστε επίσης: Ολες οι υποψηφιότητες των βραβείων Εμμυ 2019

Μια μέρα πριν την απονομή των Emmy, ρίχνουμε μια ματιά στις κατηγορίες των πρωταγωνιστικών ρόλων, εκεί όπου έξαφνα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανεξάντλητη ανανέωση. Fun fact: Στις 4 πρωταγωνιστικές κατηγορίες σε δράμα και κωμωδία, την τελευταία διετία έχουν κερδίσει 8 διαφορετικοί ηθοποιοί. Ούτε μια επανάληψη! Μπορεί να συνεχιστεί αυτό το σερί φέτος; Δεν είναι εντελώς απίθανο, αλλά μάλλον θα έχουμε 1-2 επαναλήψεις. Πάμε να δούμε ποιοι θα επιστρέψουν στο βάθρο και ποιοι θα ανέβουν για πρώτη φορά.

Διαβάστε επίσης: Βραβεία Emmy 2019: Οι Β’ Ρόλοι

actor1

Α’ Γυναικείος σε Δράμα

 • Εμίλια Κλαρκ (Game of Thrones)
 • Τζόντι Κόμερ (Killing Eve)
 • Βάιολα Ντέιβις (How to Get Away with Murder)
 • Λόρα Λίνεϊ (Ozark)
 • Μάντι Μουρ (This Is Us)
 • Σάντρα Ο (Killing Eve)
 • Ρόμπιν Ράιτ (House of Cards)

Πάρα πολύ περίεργη κατηγορία, έτσι κι αλλιώς με προϊστορία σε απρόβλεπτες νίκες και τάση προς στέψη διαφορετικών νικητριών. Έτσι κι αλλιώς ριπίτ δεν πρόκειται να συμβεί- οι 3 τελευταίες νικήτριες (Κλερ Φόι, Ελίζαμπεθ Μος, Τατιάνα Μασλάνι- αυτό το τελευταίο ακόμα μου φαίνεται απίστευτο) έχουν ήδη τελειώσει με τις σειρές τους ή απλά δεν ήταν eligible φέτος. Η μόνη από τις υποψήφιες που έχει κερδίσει την κατηγορία στο παρελθόν είναι η Βάιολα Ντέιβις που επιστρέφει στην κατηγορία αλλά δεν πιστεύω πως είναι διεκδικήτρια, όπως κι η Μάντι Μουρ. Η Ρόμπιν Ράιτ βρίσκεται εδώ ως επιβράβευση για έναν καλό ρόλο σε βάθος ετών, και έχοντας πάρει την τελευταία σεζόν στις πλάτες της.

Πιστεύω πως μπορεί να κερδίσει οι 3 από τις υπόλοιπες 4. Η κοινή λογική κι η δημοφιλέστερη επιλογή είναι η Σάντρα Ο για το «Killing Eve», για ένα συνδυασμό λόγων. Είναι ιστορική υποψηφιότητα, θα είναι ακόμα πιο ιστορική νίκη, είναι ευκαιρία επιβράβευσης μιας διαχρονικά τίμιας ερμηνεύτριας του μέσου, και είναι φυσικά το πρόσωπο μιας από τις πιο αγνά πετυχημένες σειρές των τελευταίων χρόνων. Γιατί δεν αισθάνομαι 100% άνεση προβλέποντας νίκη της;

Επειδή φέτος στην κατηγορία προστίθεται -δικαιότατα- η Τζόντι Κόμερ, το αντίπαλο δέος της στη σειρά. Η Κόμερ ήταν καλύτερη από την Ο φέτος κι αν το να κερδίσει κατευθείαν την κατηγορία θα ήταν αληθινό σοκ, μπορεί πάντως σίγουρα να της φάει αρκετές ψήφους. Ειδικά από τη στιγμή που, ακριβώς επειδή η Σάντρα Ο έχει απολαύσει δικαίως μεγάλη προβολή για το ρόλο και έχει ήδη κερδίσει πολλά βραβεία, ίσως πολλοί ψηφοφόροι να νομίζουν πως την έχουν ήδη βραβεύσει. (Το γεγονός ότι κέρδισε πέρσι η Κλερ Φόι για σειρά που δεν είχε σεζόν φέτος κι ούτε θα επιστρέψει η ίδια για την 3η σεζόν, σίγουρα δε βοηθάει να ξυπνήσει μνήμες της αληθινής περσινής νικήτριας.)

Αν για κάποιο λόγο η Σάντρα Ο όντως εμφανιστεί με λιγότερη ισχύ από όσο περιμένουμε, μπορώ να φανταστώ σενάριο στο οποίο η Εμίλια Κλαρκ την προσπερνά. Η Κλαρκ έχει αποτελέσει το επίκεντρο ομηρικών ιδεολογικών μαχών πάνω στην εξέλιξη του χαρακτήρα της στην τελευταία σεζόν του «Game of Thrones» και δε θα ήταν απίθανο η Ακαδημία να θέλει να την επιβραβεύσει για το πώς στάθηκε στιβαρά στο μέσο όλου του πανικού και το πώς ερμήνευσε αυτή την πολυσυζητημένη στροφή της Ντενέρις. Εξάλλου το ίδιο το μέγεθος της σειράς είναι τέτοιο που βοηθάει κάθε υποψηφιότητα αν πάνε υπέρ της και 2-3 ακόμα πράγματα.

Αν όμως έπρεπε να διαλέξω ένα spoiler για την Σάντρα Ο, θα ήταν η Λόρα Λίνεϊ του «Ozark». Η Λίνεϊ είναι εδώ και πολλά χρόνια μια από τις πιο αξιόπιστες ερμηνεύτριες στο Χόλιγουντ, έχει προταθεί 3 φορές για Όσκαρ και 4 φορές για Τόνι. Τα έχει χάσει όλα, όμως η βιομηχανία την λατρεύει. Τα δε Έμμυ, ακόμα περισσότερο. Έχει κερδίσει 4 από τα 5 για τα οποία έχει προταθεί πριν από το φετινό. Και η νέα της υποψηφιότητα έρχεται για μια σειρά που, στη 2η σεζόν της, εμφανίζεται σιωπηλά ενισχυμένη. Οι 5 υποψηφιότητες της 1ης σεζόν έγιναν 9 φέτος, ανάμεσά τους και μία για Καλύτερη Σειρά. Η Ακαδημία θαυμάζει εμφανώς το «Ozark» και πιστεύω πως ακόμα κι αν δεν κερδίσει τίποτα φέτος, στην πραγματικότητα μπορεί να βρίσκεται δεύτερο σε πολλές από τις κατηγορίες του, πολύ πιο κοντά σε νίκες από όσο νομίζουμε. Στο Β’ Ρόλο πήγα με την πρόβλεψη για την Γκάρνερ- εδώ η Σάντρα Ο παραείναι ισχυρό φαβορί (στην κατηγορία της Γκάρνερ το άπλωμα των προβλέψεων είναι πολύ μεγάλο επιτρέποντας πιο εύκολα την ανατροπή), οπότε δε θα φτάσω ως εκεί. Είναι καλό στοίχημα η Λίνεϊ, αλλά θα πάω με την Σάντρα Ο. Έστω κι αν γράφοντας αυτό το κείμενο σχεδόν έπεισα τον εαυτό μου για την άλλη εξέλιξη.

Πρέπει να κερδίσει: Τζόντι Κόμερ / Θα κερδίσει: Σάντρα Ο

actor2

Α’ Ανδρικός σε Δράμα

 • Στέρλινγκ Κ. Μπράουν (This Is Us)
 • Κιτ Χάρινγκτον (Game of Thrones)
 • Τζέισον Μπέιτμαν (Ozark)
 • Μπομπ Όντενκερκ (Better Call Saul)
 • Μπίλι Πόρτερ (Pose)
 • Μάιλο Βεντιμίλια (This Is Us)

Διαχρονικά απρόβλεπτη κατηγορία με πάμπολλούς σοκαριστικούς νικητές και ελάχιστα μοτίβα από τα οποία να μπορούμε να αντλήσουμε ουσιαστικά στοιχεία. Σε όλη τη διάρκεια των ‘10s δεν έχει υπάρξει επανάληψη νικητή, κι αυτό θα συνεχιστεί και φέτος. Ο Στέρλινγκ Μπράουν του «This Is Us» (ο μόνος εδώ που έχει κερδίσει την κατηγορία) δεν έχει την φόρα για να την ξαναπάρει, πόσο μάλλον ο Βεντιμίλια. Κι ο Κιτ Χάρινγκτον είναι εδώ μάλλον περισσότερο ως μέρος της ευρύτερης επικράτησης του «Game of Thrones» ως μια τελευταία υποψηφιότητα-αποχαιρετισμό. Για να κερδίσει θα πρέπει να είναι τόσο σαρωτική η επικράτηση της σειράς παντού που να μην αφήσουν τίποτα αβράβευτο οι ψηφοφόροι.

Οι άλλοι 3 υποψήφιοι παρουσιάζουν ενδιαφέροντα επιχειρήματα για τη νίκη. Αρκετοί φαίνεται να προβλέπουν τον Μπομπ Όντενκερκ για το «Better Call Saul» το οποίο, ειλικρινά, δεν το βλέπω. Γιατί φέτος; Η Ακαδημία βλέπει τη σειρά ζεστά αλλά ποτέ δεν τρελάθηκε μαζί της, και νιώθω πως αν ήταν να έχουν δώσει το ‘τιμητικό για την ευρύτερη ενσάρκωση του ρόλου σε δύο καλές σειρές’ βραβείο στον Όντενκερκ θα μπορούσαν να το έχουν ήδη κάνει; Εξάλλου αυτά τα βραβεία συνήθως όταν τα δίνουν, το κάνουν περισσότερο ως Έμμυ αποχαιρετισμού, όπως στις περιπτώσεις Τζον Χαμ, Κάιλ Τσάντλερ, και Μάθιου Ρις μόλις πέρυσι.

Στον τομέα ‘σκοτεινές σειρές αντι-ηρώων’ νομίζω πως το «Ozark» έχει καταφέρει να φάει αρκετές από τις πιθανές ψήφους του «Better Call Saul», κι ο Τζέισον Μπέιτμαν, που είναι υποψήφιος και για τη σκηνοθεσία της σειράς, είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό να κερδίσει. Ή θα ήταν, αν δεν υπήρχε στην κατηγορία ο Μπίλι Πόρτερ του «Pose», άλλη μια σειρά που εμφανίστηκε φέτος σκοράροντας κατευθείαν αρκετές μεγάλες υποψηφιότητες. Το όνομα του Ράιαν Μέρφι πίσω από μια παραγωγή πάντα καταφέρνει να γοητεύει την Ακαδημία, και το «Pose» συγκεκριμένα φέρνει σημαντική στήριξη της κριτικής, πληθώρα diverse ερμηνευτών, και μια ιστορία εποχής άμεσης πολιτικοκοινωνικής σημασίας και στο σήμερα. Είναι δύσκολο να πάρει το μεγάλο βραβείο, όμως ο Πόρτερ είναι καλός τρόπος να την τιμήσουν τα Έμμυ. Η σειρά είναι αρκετά πολυπρόσωπη όμως ο Πόρτερ έχει και το δραματικό arc και τη βαρύτητα και την ευρύτερη αίσθηση πως είναι ο χαρακτήρας-κλειδί πίσω από πολλά κομβικά σημεία του στόρι. Το ότι ο ίδιος ο Πόρτερ είναι τόσο χαρισματική προσωπικότητα, κλέβοντας άκοπα την παράσταση σε κάθε πιθανό σόου έχει εμφανιστεί όλο τον τελευταίο χρόνο, σίγουρα δεν κάνει κακό! Θα είναι φοβερή στιγμή μια πιθανή βράβευσή του, και δε βλέπω κάποιον πολύ ισχυρό λόγο να μην πάρει την ευκαιρία η Ακαδημία.

Πρέπει να κερδίσει: Μπίλι Πόρτερ / Θα κερδίσει: Μπίλι Πόρτερ

actor3

Α’ Γυναικείος σε Κωμωδία

 • Κριστίνα Άπλγκεϊτ (Dead to Me)
 • Ρέιτσελ Μπρόσναχαν (The Marvelous Mrs. Maisel)
 • Τζούλια Λούις-Ντρέιφους (Veep)
 • Νατάσα Λιόνε (Russian Doll)
 • Κάθριν Ο’Χάρα (Schitt’s Creek)
 • Φοίβη Γουώλερ-Μπριτζ (Fleabag)

Ενδιαφέρουσα κι αυτή η κατηγορία. Η Τζούλια Λούις-Ντρέιφους έχει κερδίσει το Έμμυ για όλες τις σεζόν του «Veep» και η κοινή λογική λέει πως η Ακαδημία θα θέλει να ολοκληρώσει αυτό το μοναδικό επίτευγμα αναγνώρισης. Όμως η μειωμένη δυναμική της σειράς μας βάζει σε σκέψεις, όπως και το γεγονός ότι γύρω από την Λούις-Ντρέιφους η κατηγορία εμφανίζεται πλήρως ανανεωμένη. Η Γουώλερ-Μπριτζ βρίσκεται παντού την τελευταία διετία και τα Έμμυ την θέλουν πολύ, όμως μια πιθανή νίκη για το σενάριο του «Fleabag» είναι καλύτερο σημείο αναγνώρισης. Η Νατάσα Λιόνε δίνει ερμηνεία καριέρας σε μια σειρά φτιαγμένη από το ίδιο της είναι. Η Κάθριν Ο’Χάρα είναι μαγική στο «Schitt’s Creek» εδώ και χρόνια αλλά πρώτη φορά προτείνεται για το ρόλο. (Πολύ πιθανή βράβευση για την τελευταία σεζόν όταν αυτή έρθει.) Και ακόμα και η περσινή νικήτρια, Ρέιτσελ Μπρόσναχαν, φαίνεται πως είναι μόνο στην αρχή μιας πολυετούς κυριαρχίας μαζί με τη «Mrs. Maisel». (Η Κριστίνα Άπλγκεϊτ είναι ευχάριστη προσθήκη στην κατηγορία, αλλά δεν θα κερδίσει.)

Όλες σχεδόν οι συνυποψήφιες είναι φρέσκα πρόσωπα στην κατηγορία ή και γενικώς, και έχουν σχεδόν όλες την ιστορία και τα επιχειρήματα που θα στήριζαν μια νίκη εδώ. Αλλά το ότι είναι τόσο απλωμένη η κατηγορία και υπάρχουν τόσα πιθανά πρόσωπα ως αντίπαλο δέος για την Λούις-Ντρέιφους, κάνει στην πραγματικότητα δύσκολο το να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη δυναμική γύρω από ένα μόνο πρόσωπο που θα ξεπεράσει την πρωταθλήτρια της κατηγορίας, πόσο μάλλον στην τελευταία σεζόν της πολυβραβευμένης σειράς της, στην οποία μάλιστα δίνει όντως μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας της, και έχοντας ξεπεράσει κι η ίδια ένα γνωστό πρόβλημα υγείας που την κάνει ακόμα πιο σημαντική στα μάτια θεατών και ψηφοφόρων.

Θέλω να πω, δε θα με σοκάρει καμία σχεδόν από τις πιθανές νίκες εδώ, αλλά μάλλον όσο αφορά πρόβλεψη, επιστρέφω εκεί από όπου ξεκίνησα. Η Τζούλια Λούις-Ντρέιφους πάει για το ανεπανάληπτο 7 στα 7.

Πρέπει να κερδίσει: Κάθριν Ο’Χάρα / Θα κερδίσει: Τζούλια Λούις-Ντρέιφους

actor4

Α’ Ανδρικός σε Κωμωδία

 • Αντονι Αντερσον (black-ish)
 • Τεντ Ντάνσον (The Good Place)
 • Ντον Τσινλτ (Black Monday)
 • Μάικλ Ντάγκλας (The Kominsky Method)
 • Γιουτζίν Λιβάι (Schitt’s Creek)
 • Μπιλ Χέιντερ (Barry)

Ερχόμαστε σε μια από τις πιο σταθερές κατηγορίες των Έμμυ. Οι μισές βραβεύσεις των τελευταίων 26 χρόνων ήταν επαναληπτικές. Είναι πολύ σπάνιο το να βραβεύεται εδώ κωμικός τον οποίο η Ακαδημία δε βλέπει ως μελλοντικό θεσμό και ως εκ τούτου ο περσινός νικητής Μπιλ Χέιντερ είναι το λογικό φαβορί. Βοηθάει ακόμα περισσότερο το ότι το «Barry» ενισχύθηκε στις υποψηφιότητες κι αναμένεται να πάρει και άλλα μεγάλα βραβεία.

Δεν είναι καν πως υπάρχει κάποιο τεράστιο αντίπαλο δέος. Ο Άντονι Άντερσον προτείνεται πάντα για το «black-ish» αλλά αν ήταν να έχει κερδίσει θα το είχε κάνει, ο Ντον Τσινλτ είναι λογικά στο τέλος της κατάταξης, ο Τεντ Ντάνσον είναι καλή υποψηφιότητα για καλή σειρά αλλά δε νιώθω πως θα γίνει τώρα η υπέρβαση (ίσως για την επερχόμενη τελευταία σεζόν; Αλλά και πάλι, δεν λειτουργεί έτσι η συγκεκριμένη κατηγορία), κι ο Γιουτζίν Λιβάι είναι σε παρόμοια κατάσταση: Καλός, συμπαθής κωμικός με χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά μπορεί με το που εμφανίστηκε το «Schitt’s Creek» να κερδίσει κιόλας μεγάλο βραβείο; Είναι ερωτηματικό επειδή ήρθε από το πουθενά, δε θα με σόκαρε, αλλά δύσκολο μοιάζει κιόλας.

Στην πραγματικότητα αν βλέπω κάποιο πιθανό spoiler για τον Χέιντερ είναι ο Μάικλ Ντάγκλας για την 1η σεζόν του «Kominsky Method», που άρεσε στην Ακαδημία, διαθέτει κάτι ελαφρώς πιο παραδοσιακό από τον Χέιντερ και το «Barry», και έχει και την αναγνωρισιμότητα του ονόματος. Και έχει και ευχέρεια να εξελιχθεί σε πολυετή βράβευση σαν αυτές που αρέσουν τα Έμμυ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους κωμωδιών. Γι’αυτό και νίκη του Άλαν Άρκιν στον Β’ Ρόλο επίσης δε θα ήταν απίθανη. Είναι καλό στοίχημα και πιθανή ανατροπή, αλλά με βάση την γενικότερη επίδοση του «Barry» και την προϊστορία της κατηγορίας, η πρόβλεψη είναι ο Χέιντερ.

Πρέπει να κερδίσει: Τεντ Ντάνσον / Θα κερδίσει: Μπιλ Χέιντερ

actor5

A’ Ανδρικός σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία

 • Μαχέρσαλα Άλι (True Detective)
 • Μπενίσιο ντελ Τόρο (Escape at Dannemora)
 • Χιου Γκραντ (A Very English Scandal)
 • Τζάρεντ Χάρις (Chernobyl)
 • Τζαρέλ Τζερόμ (When They See Us)
 • Σαμ Ρόκγουελ (Fosse/Verdon)

Οι κατηγορίες πρωταγωνιστών σε μίνι σειρές έχουν κι οι δύο μεγάλα φαβορί. Πιο πολύ από τις δύο, ετούτη. Βάσει του μεγέθους του «When They See Us», τη δύναμη του συγκεκριμένου ρόλου του, τον δεδομένο ενθουσιασμό που έρχεται με την επιβεβαίωση ενός συναρπαστικού νέου ερμηνευτή, θα είναι πραγματικά σοκαριστικό αν δεν κερδίσει εδώ ο Τζάρελ Τζερόμ. Μπορεί άλλοι συνυποψήφιοι να έχουν μεγαλύτερο όνομα, αλλά αντίθετα με ό,τι συνήθως πιστεύει πολύς κόσμος, τα Έμμυ δεν είναι -πλέον, τουλάχιστον- τόσο απεγνωσμένα ώστε να βραβεύουν απαραιτήτως τον οσκαρικότερο των υποψηφίων. Τρανό παράδειγμα το «True Detective», που είναι υποψήφιο εδώ με τον Μαχέρσαλα Άλι, για το οποίο θυμίζουμε ότι ο Μάθιου Μακόναχι ΔΕΝ είχε κερδίσει Έμμυ.

Ο Τζάρεντ Χάρις είναι λογικά ο δεύτερος της κατηγορίας με κάποιες πιθανότητες νίκης, αλλά νομίζω όχι πολλές.

Πρέπει να κερδίσει: Τζάρελ Τζερόμ / Θα κερδίσει: Τζάρελ Τζερόμ

actor6

A’ Γυναικείος σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία

 • Έιμι Άνταμς (Sharp Objects)
 • Πατρίσια Αρκέτ (Escape at Dannemora)
 • Ανζανού Έλις (When They See Us)
 • Τζόι Κινγκ (The Act)
 • Νίσι Νας (When They See Us)
 • Μισέλ Γουίλιαμς (Fosse/Verdon)

Εδώ η κατηγορία μοιάζει πιο απλώμένη, με τουλάχιστον 4 πιθανές νικήτριες. Όμως η Έιμι Άνταμς πάντα χάνει ως γνωστόν, και το «Sharp Objects» γενικώς έχει πάρει ένα πιο μικρό ρόλο στα φετινά Έμμυ. Η Νίσι Νας θα μπορούσε να κερδίσει αν η δυναμική του «When They See Us» εξελιχθεί σε κάτι το απόλυτα σαρωτικό, αλλά μόνο έτσι. Κι η Πατρίσια Αρκέτ είναι δεδομένη δύναμη, με έναν τέρμα αβανταδόρικο ρόλο στο «Escape at Dannemora» που έχει μαζέψει πάρα πολλές υποψηφιότητες και θα μπορούσε να διακριθεί κάπου.

Όμως το φαβορί είναι η Μισέλ Γουίλιαμς, που και μεγάλο όνομα είναι, και εκπροσωπεί σειρά που επίσης έχει προταθεί παντού αλλά δύσκολα θα βρει δίοδο βράβευσης αλλού, και κυριότερα, έχει δώσει μια ερμηνεία που έχει όντως συζητηθεί και αναλυθεί και γίνει αντικείμενο συνεχούς διάδοσης απολαυστικών gifs. Το έχει στο τσεπάκι.

Πρέπει να κερδίσει: Μισέλ Γουίλιαμς / Θα κερδίσει: Μισέλ Γουίλιαμς

Αύριο: Οι καλύτερες σειρές

Διάβαστε επίσης: Ολες οι υποψηφιότητες των βραβείων Εμμυ 2019

H 71ή τελετή απονομής των βραβείων Emmy θα μεταδοθεί ζωντανά από το Fox Life την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 03.00 μετά τα μεσάνχυτα και σε επανάληψη την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 21:50.