TV

Στο ένατο επεισόδιο του «The Last of Us» όλα θα είναι εντάξει στο τέλος

στα 10

Το φινάλε της σεζόν, το μικρότερο επεισόδιο της σειράς, βάζει δύσκολες ερωτήσεις χωρίς εύκολες απαντήσεις, κλείνοντας έτσι με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο ένα φορτισμένo ταξίδι στο ίδιο το σκοτάδι της ψυχής.

Στο ένατο επεισόδιο του «The Last of Us» όλα θα είναι εντάξει στο τέλος

[Προσοχή: το παρακάτω άρθρο περιέχει spoilers από το ένατο επεισόδιο της σειράς «The Last of Us», με τίτλο «Look For The Light».]

Το «The Last of Us» δεν είναι από εκείνα τα παιχνίδια, και σίγουρα όχι από εκείνες τις σειρές, που θα σου κρατήσουν το χέρι σφιχτά και θα σου πούνε πως όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Δεν προσφέρει απλόχερα εύκολες απαντήσεις σε πολλά από τα (δύσκολα) ερωτήματα τα οποία έχει θέσει σε αυτό το τηλεοπτικό ταξίδι των εννέα επεισοδίων της, το οποίο φτάνει πλέον στο τέλος του.

Ενα ταξίδι το οποίο ξεκίνησε μέσα σε ένα σκοτάδι το οποίο κουβαλούσε ο καθένας από τους χαρακτήρες λίγο πολύ μέσα του και έμοιαζε ασήκωτο και ατελείωτο, για να φτάσει σε ένα φινάλε το οποίο παραμένει αρκετά προκλητικό και διφορούμενο, σκιαγραφώντας με έναν τέλειο τρόπο την γκρίζα τους ηθική αλλά και την διαστρεβλωμένη αντίληψη που έχουν για την ίδια την ανθρωπιά τους. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως συχνά το φως μπορεί να σε οδηγήσει ακόμα πιο βαθιά μέσα στο ίδιο σου το σκοτάδι.

Το ένατο επεισόδιο, το οποίο έχει γραφτεί από τους Κρεγκ Μάζιν και τον δημιουργό του παιχνιδιού Νιλ Ντράκμαν και το σκηνοθετεί ο Ιρανός Αλί Αμπάσι, ο οποίος σκηνοθέτησε και το προηγούμενο επεισόδιο, έχει τίτλο «Look For The Light» (κάτι που μοιάζει σαν όμορφη ολοκλήρωση του κύκλου μιας και ο τίτλος είναι το υπόλοιπο μισό του «When You’re Lost in the Darkness», το τίτλο του πρώτου επεισοδίου, και του συνθήματος των Fireflies), και ξεκινά ακριβώς έτσι, με μια δόση φωτός και ελπίδας μέσα σε έναν ζοφερό κόσμο.


Διαβάστε τη γνώμη μας για τα προηγούμενα επεισόδια του «The Last of Us»:

the last of us

the last of us

Στον πρόλογο του επεισοδίου βλέπουμε μια άγνωστη έγκυο γυναίκα να βρίσκεται σε πόνους τοκετού και να προσπαθεί να φτάσει σε μια καλύβα στη μέση του δάσους. Φτάνοντας εκεί φαίνεται πως φωνάζει κάποιους να την βοηθήσουν καθώς ακούγονται κραυγές από τα clickers που φαίνεται πως την καταδιώκουν. Η ίδια στο τέλος γεννάει καθώς δίνει μάχη για να σωθεί με έναν μολυσμένο, τον οποίο και σκοτώνει όχι όμως πριν αυτός την δαγκώσει. Εκεί μαθαίνουμε πως είναι η Αννα και το κοριτσάκι που μόλις γέννησε είναι η Ελι. Μια πραγματικά γεμάτη ένταση σκηνή στην οποία πόσο ταιριαστό το να βλέπουμε την Ασλεϊ Τζόνσον (η οποία παίζει τον ρόλο της Ελι στο παιχνίδι) να παίζει τη μητέρα της τηλεοπτικής Ελι.

the last of us

Είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη μυθολογία τόσο του παιχνιδιού όσο και της σειράς, καθώς όχι μόνο βλέπουμε για πρώτη φορά τη μητέρα της Ελι, κάτι που στο παιχνίδι υπάρχουν μόνο αναφορές για εκείνη και την σχέση της με την Μαρλίν, αλλά, και πιο σημαντικό από όλα, μαθαίνουμε τον λόγο για τον οποίο η Ελι έχει ανοσία στον ιό, κάτι που δεν εξηγείται ποτέ στο παιχνίδι. Κρατώντας την σφιχτά στην αγκαλιά της, η Αννα της τραγουδά το «The Sun Always Shines on TV» των A-Ha, ένα συγκρότημα το οποίο παίζει τον δικό του ρόλο στο σύμπαν αυτό, πριν έρθει η Μαρλίν και δει το δάγκωμα στο πόδι της. Η Αννα την παρακαλεί να πάρει την Ελι λέγοντας πως κατάφερε να κόψει τον ομφάλιο λώρο πριν το δάγκωμα. Ψέμα ή όχι, είναι όμως κάτι που δίνει την ευκαιρία στην Ελι να ζήσει. Είναι μια σκηνή η οποία προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο στους χαρακτήρες της Μαρλίν και της Ελι, αλλά και στη μεταξύ τους σχέση και τις πράξεις τους.

Από την στιγμή που επιστρέφουμε στο παρόν και πάλι, το επεισόδιο ακολουθεί τα γεγονότα του παιχνιδιού σχεδόν ευλαβικά. Τα όσα συνέβησαν στο προηγούμενο επεισόδιο μοιάζουν να έχουν αφήσει ένα τεράστιο βάρος στην Ελι και ο αντίκτυπός τους φαίνεται πολύ πιο καθαρά εδώ. Μοιάζει να είναι πιο σκυθρωπή, πιο σοβαρή, πιο μελαγχολική. Η φλόγα της φαίνεται σαν να έχει σβήσει. Δεν λέει πια αστεία, δεν βρίζει και μοιάζει σαν μια σκιά του ίδιου της του εαυτού. Αντιθέτως, ο Τζόελ είναι πιο ανοιχτός συναισθηματικά προς την Ελι, πιο χαμογελαστός, λέγοντας μάλιστα ότι θα μάθει στην Ελι κιθάρα. Ο Τζόελ δείχνει επιτέλους σαν να έχει φύγει από το σκοτάδι που τον κρατούσε βαθιά μέσα του όλα αυτά τα χρόνια μετά τον θάνατο της κόρης του. Βρήκε μια νέα ελπίδα, ένα νέο φως για να ζει.

Διαβάστε ακόμα: Το τρίτο επεισόδιο της σειράς «The Last of Us» βομβαρδίστηκε από αρνητικές κριτικές από ομοφοβικούς

the last of us

the last of us

Κάποια στιγμή η Ελι τρέχει μακριά από τον Τζόελ και όταν την φτάνει έρχονται και οι δυο μπροστά σε ένα πραγματικά υπέροχο θέαμα. Η περιβόητη σκηνή με τις καμηλοπαρδάλεις, μια από τις πιο όμορφες και πιο λυρικές στιγμές του παιχνιδιού, είναι εκείνη η στιγμή στην οποία η Ελι νιώθει την αξία της ζωής, την ομορφιά της σε όλο της το μεγαλείο. Είναι μια καθοριστική στιγμή και για τους δυο τους: για την Ελι τη βοηθάει να βρει και πάλι τον εαυτό της, να της δώσει ελπίδα για το μέλλον και για τον Τζόελ να νιώσει απέραντη χαρά την οποία, επιτέλους, μπορεί να τη μοιραστεί με κάποιον.

Μετά από όλα όσα περάσαμε, όλα όσα έχω κάνει, δεν μπορεί να είναι για το τίποτα.»

Αλλά και για εμάς τους θεατές είναι η στιγμή που βλέπουμε τους χαρακτήρες και νιώθουμε το βάρος του ταξιδιού τους, όλα όσα πέρασαν από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα, όλα όσα έχασαν σε αυτό αλλά, κυρίως, όλα όσα κέρδισαν. Κάνοντας μια πολύ όμορφη αναφορά στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς, ο Τζόελ ρωτάει την Ελι, βλέποντας τη θέα «λοιπόν, είναι όλα όπως τα περίμενες;» με την ίδια να χαμογελάει και να απαντάει «…αλλά δεν μπορείς να αρνηθείς αυτή την θέα!» Και οι δυο τους γνωρίζουν πλέον το πόσο σημαντικός είναι ο ένας για τον άλλον και το ότι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν χώρια. Είναι μια στιγμή που και οι δυο τους είναι ευτυχισμένοι. Και οι δυο τους κατάφεραν να νικήσουν το σκοτάδι…

the last of us

Ομως οι στιγμές αυτές χαράς δεν κρατάνε για πολύ, όταν στρατιώτες των Fireflies τους ακινητοποιούν και τους χωρίζουν. Ο Τζόελ ξυπνά σε ένα κρεβάτι του νοσοκομείου με την Μαρλιν να του λέει ότι η Ελι βρίσκεται στο χειρουργείο, όπου οι γιατροί πρέπει να τις βγάζουν τον μύκητα από μέσα της, για να κάνουν επιτέλους την θεραπεία και να σωθεί ο κόσμος. Μόνο που αυτό σημαίνει πως η Ελι πρέπει να πεθάνει.

Και τότε, γίνεται η ανατροπή…

Διαβάστε ακόμα: Ο Κρεγκ Μάζιν έδωσε μερικά στοιχεία για τη δεύτερη σεζόν του «The Last of Us»

the last of us

«Υπήρχε ένα άτομο που άξιζε να σωθεί. Αυτό έκανα. Το έσωσα. Μετά το προστάτεψα. Γι' αυτό είμαστε εδώ άντρες σαν εσένα και εμένα. Και ο Θεός να βοηθήσει όσους γαμιόληδες σταθούν εμπόδιο στο δρόμο μας».

«Σώσε αυτόν που μπορείς να σώσεις. Ακόμα και αν είναι ένα άτομο.»

Τα λόγια που Μπιλ και της Τες. Τα λόγια που μπορεί αρχικά να μην έμοιαζαν και τόσο σημαντικά, αλλά και όλα τα υπόλοιπα γεγονότα είναι για να μας κάνουν να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους εκείνη την στιγμή ο Τζόελ μεταμορφώνεται στον κακό της σειράς, στο όνομα της αγάπης. Και ίσως αυτό που είναι το πιο τρομαχτικό από όλα, είναι κάτι που το επιλέγει ο ίδιος. Θέλουν να την σκοτώσουν οπότε ο Τζόελ, ως ο προστάτης της, πρέπει να την σώσει και αρχίζει να σκοτώνει όποιον βρεθεί στον δρόμο του.

Μόνο που ο Αμπάσι, πολύ σωστά, δεν τον παρουσιάζει ως ήρωα. Χωρίς ίχνος έντασης στις σκηνές αυτές, με τις κραυγές και τους πυροβολισμούς να ακούγονται πνιγμένα κάτω από την αριστουργηματική μουσική του Γκουστάβο Σανταολάγια (ακούστε το κομμάτι «All Gone (No Escape)» που στοιχειώνει την σκηνή από το soundtrack του παιχνιδιού) με την κάμερα να κάθεται για ώρα στα άψυχα σώματα των θυμάτων του. Πρόκειται για μια από τις πιο τραγικές και αρκετά προκλητικές ηθικά στιγμές στην σειρά, καλά καμουφλαρισμένη κάτω από το προσωπείο της ανιδιοτέλειας και του ηρωισμού ενός πατέρα που προσπαθεί να σώσει το παιδί του από θάνατο.

Ενταξει.»

Ο Τζόελ φτάνει στον γιατρό ο οποίος προσπαθεί να τον σταματήσει για να σώσει τον κόσμο τον σκοτώνει εν ψυχρώ. Σηκώνει την Ελι από το χειρουργικό τραπέζι απαλά και σιγά σιγά σαν να είναι εύθραυστη. Φτάνοντας στο πάρκινγκ, συναντά τη Μαρλίν η οποία, παρόλα τα όσα έκανε ο Τζόελ, του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να το σκεφτεί καλύτερα αλλά και το τι πραγματικά θέλει η Ελι, αφήνοντας το όπλο της κάτω. Λίγη ώρα πριν τον είδαμε να ζητάει από την Ελι να φύγουν, πως δεν χρειάζεται να προχωρήσουν και να πάνε στο νοσοκομείο για να την παραδώσει στους Fireflies. Αλλά η Ελι απαντά «μετά από όλα όσα περάσαμε, όλα όσα έχω κάνει, δεν μπορεί να είναι για το τίποτα […] Δεν υπάρχει μέση οδός σε αυτό. Θα τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε.» Είναι η απόφασή της και ο Τζόελ, εγωιστικά, της την αφαίρεσε.

Διαβάστε ακόμα: Θα είναι το «The Last of Us» η πιο αυθεντική μεταφορά video game;

the last of us

the last of us

Αμέσως η σκηνή κόβεται για να μας δείξει τον Τζόελ να οδηγεί και την Ελι να ξυπνάει επιτέλους στο πίσω μέρος του αμαξιού. Ρωτώντας τον τι συνέβη εκείνος της λέει ψέματα, ότι ανακάλυψαν πως υπάρχουν άλλοι σαν κι εσένα και ότι τελικά σταμάτησαν να ψάχνουν για θεραπεία. Ταυτόχρονα όμως βλέπουμε τον Τζόελ να πυροβολεί την Μαρλίν η οποία αμέσως μετά τον παρακαλάει να την αφήσει να ζήσει, με τον Τζόελ να της απαντάει, κοιτάζοντάς την στα μάτια, πως «απλά θα την κυνηγούσατε» πριν την σκοτώσει. Ενα ακόμα ψέμα που ένας γονέας της λέει για να σωθεί η Ελι, και να της δοθεί μια ακόμα ευκαιρία στη ζωή. Μόνο που εδώ η ίδια αρχίζει να νιώθει το βάρος των ψεμάτων του.

Η τελευταία σκηνή είναι μια από τις πιο διφορούμενες ολόκληρου του παιχνιδιού, «ανοιχτή» σε πολλές ερμηνείες και συζητήσεις και θεωρείται ακόμα και σήμερα μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη σκηνή, που έχει γραφτεί ποτέ για κάποιο παιχνίδι. Ετσι κι εδώ βλέπουμε τον Τζόελ και την Ελι να περπατούν προς το Τζάκσον, την πόλη στην οποία ζει ο αδερφός του. Ο Τζόελ συνεχίζει να δείχνει χαρούμενος, προσπαθώντας μάλιστα αυτή την φορά να συγκρίνει την Ελι με την κόρη του, την Σάρα. Ομως η Ελι μοιάζει πολύ σκεπτική. Λίγο πριν φτάσουν, η Ελι του λέει για την πρώτη φορά που σκότωσε κάποιον, και ήταν η φίλη της Ράϊλι στο εμπορικό κέντρο όταν δαγκώθηκε η ίδια και ότι η ίδια δεν πέθανε γιατί πίστευε πως υπάρχει ένα νόημα πίσω από αυτό, με τον Τζόελ να προσπαθεί να την καθησυχάσει λέγοντας πως απλά, παρόλα αυτά, πάντα βρίσκουμε έναν τρόπο για να συνεχίσουμε την ζωή μας. Είναι κάτι που μάλλον και ο ίδιος λέει για να προσπαθήσει να δώσει μια δικαιολογία στις ίδιες του τις πράξεις. Και η Ελι, κοιτάζοντάς των στα μάτια, τον ρωτάει να ορκιστεί αν της είπε αλήθεια για ό,τι συνέβη στο νοσοκομείο. «Ορκίζομαι», της απαντάει ο Τζοελ με μια στιβαρή σιγουριά.

the last of us

Μια μεγάλη παύση ακολουθεί…

Μια παύση που μοιάζει να κρατάει αιώνια. Τι περνάει από το μυαλό της Ελι; Αμφιβάλλει αν της λέει αλήθεια; Προσπαθεί να καταλάβει αν της λέει ψέματα; Μήπως τελικά τον εμπιστεύεται; Πόσο τελικά όλα αυτά που περάσανε δεν ήταν για το τίποτα;

«Ενταξει», απλά, απαντάει… Τίτλοι τέλους.

Ενα εντάξει, ένα ψέμα, που λέμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους, που χτυπάει πιο δυνατά και από οποιοδήποτε όπλο, που μολύνει το μέσα σου περισσότερο από οποιοδήποτε ιό, αλλά που ταυτόχρονα μας δίνει μια γαλήνη στη ψυχή για να αντιμετωπίσουμε όλα όσα έρχονται. Ακόμα κι αν δεν τα πιστεύουμε πραγματικά. Ενα υπέροχο κλείσιμο σε μια πραγματικά εξαιρετική σειρά.

Δείτε παρακάτω το φινάλε του «The Last of Us» όπως εξελίχθηκε στο παιχνίδι.

Το «The Last of Us» προβάλλεται στην Ελλάδα αποκλειστικά στο Vodafone TV.

the last of us