TV

Η Τζασμίλα Ζμπάνιτς μιλάει για το πώς έφερε τις προσωπικές της εμπειρίες στο σετ του «The Last of Us»

στα 10

Η υποψήφια για Οσκαρ σκηνοθέτης μίλησε για τους παραλληλισμούς του έκτου επεισοδίου με την τελευταία της ταινία, αλλά και για το πώς έφερε την δική της σκηνοθετική ματιά στην σειρά.

Η Τζασμίλα Ζμπάνιτς μιλάει για το πώς έφερε τις προσωπικές της εμπειρίες στο σετ του «The Last of Us»

Η είδηση πως η υποψήφια με Οσκαρ σκηνοθέτης Τζασμίλα Ζμπάνιτς για την ταινία «Κβο Βάντις, Αϊντα;» ανέλαβε την σκηνοθεσία του εξαιρετικού έκτου επεισόδιο της σειράς «The Last of Us» δεν μοιάζει ως κάτι εξωπραγματικό. Τόσο το επεισόδιο, όσο και η σειρά η ίδια, μιλάνε για την ζωή μετά από μια ανείπωτη καταστροφή και για το πώς οι ιστορίες των ανθρώπων αυτών έρχονται σε σύγκρουση με το παρελθόν αλλά και με το ίδιο τους το μέλλον. Κάτι που η ίδια η Ζμπάνιτς φαίνεται πως γνωρίζει αρκετά καλά μέσα από τις ίδιες τις ταινίες της και τις ιστορίες που λέει μέσα από αυτές.

Εδώ όλα ζωντανεύουν στην ειδυλλιακή μικρή κοινωνία του Τζακσον, στην οποία ο Τζόελ και η Ελι φτάνουν για να βρουν τον Τόμι. Μια κοινωνία η οποία, εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει ως ουτοπική, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά μερικοί άνθρωποι οι οποίοι μοχθούν να επαναφέρουν την κανονικότητα στην ζωή τους μετά την πανδημία. Η Ζμπάνιτς μίλησε στο Indiewire για τους παραλληλισμούς του συγκεκριμένου επεισοδίου με την τελευταία της ταινία, αλλά και για το πώς έφερε την δική της σκηνοθετική ματιά στην σειρά.


Διαβάστε τη γνώμη μας για τα προηγούμενα επεισόδια του «The Last of Us»:

the last of us

the last of u

«Αυτό το επεισόδιο ήταν πολύ σημαντικό για μένα γιατί ένιωσα πολλές ομοιότητες με αυτό που έζησα στον πόλεμο. Το Σαράγεβο ήταν σαν το Τζάκσον κατά κάποιον τρόπο, περικυκλωμένο από εχθρούς. Οι άνθρωποι μέσα έπρεπε με κάποιο τρόπο να συνεχίσουν τη ζωή τους, να βρουν έναν τρόπο να παράγουν ηλεκτρισμό και φαγητό. Ολα αυτά με έκαναν να δεθώ πολύ με το Τζάκσον. Δεν ήξερα το παιχνίδι πριν αποφασίσω να δεχθώ την δουλειά, αλλά αφού το παρακολούθησα, αφού ερεύνησα τα πάντα, ένιωσα ναι, ξέρω το Τζάκσον αρκετά καλά.»

Η Ζμπάνιτς μίλησε επίσης και για τις αποφάσεις που πήρε έτσι ώστε να δώσει στο Τζάκσον μια εικόνα πως η ζωή συνεχίζεται και πως πάντα θα βρίσκει τον τρόπο, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Εξάλλου η κοινότητα παρουσιάζεται με έναν διαφορετικό τρόπο από ότι την είδαν όσοι έχουν παίξει το «The Last of Us: Part I», καθώς μοιάζει περισσότερο με όπως την γνωρίσαν στο δεύτερο μέρος του franchise.

«Μιλήσαμε πολύ για το πώς τρώνε αυτοί οι άνθρωποι, πώς καλλιεργούν το φαγητό τους, πώς μαγειρεύουν μαζί. Μια ομάδα είναι έξω για να τους προστατεύσει, μια άλλη είναι εκεί για να φτιάξει φαγητό, να φτιάξει ρούχα, να φτιάξει παπούτσια. Επίσης, ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να έχουν σινεμά. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Σεράγεβο, δεν είχαμε τίποτα, αλλά είχαμε ένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Σε συνθήκες απειλής δεν μπορείς να ζήσεις ως άνθρωπος χωρίς αξιοπρέπεια. Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να βρουν έναν τρόπο να ζήσουν μια ζωή γεμάτη αξιοπρέπεια.»

Διαβάστε ακόμα: Το «The Last of Us» πλέκει το δικό του ζοφερό εγκώμιο στην ίδια την ανθρωπιά

the last of us

the last of us

Και συνέχισε λέγοντας «λατρεύω τους κομπάρσους, τα πρόσωπά τους. Στην προηγούμενη ταινία μου, και σε αυτό το επεισόδιο, διάλεγα πραγματικά τα πρόσωπα, γιατί νομίζω ότι αυτό είναι που δημιουργούν αυτό το συναίσθημα της κοινωνίας. Κάθε γωνιά, κάθε τραπέζι, κάθε άτομο το έχω δουλέψει πραγματικά πολύ.»

Μεταξύ των προσωπικών εμπειριών της και εκείνων των χαρακτήρων της σειράς, το Τζάκσον έδειχνε να αντανακλά μια διαφορετική μορφή δομής της κοινωνίας. «Πιστεύω ότι η ζωή θα συνεχιστεί. Ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες, οι άνθρωποι θα βρουν τον τρόπο να φτιάξουν μια κοινωνία. Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη κοινωνία είναι μια κοινωνία που βασίζεται στην αλληλεγγύη. Ημουν μάρτυρας σε αυτό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, είχα την αίσθηση ότι οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο ευγενικοί μεταξύ τους στο Σαράγεβο. Δεν τους ένοιαζαν τα υλικά πράγματα, πολλά πράγματα για τα οποία τώρα νοιαζόμαστε. Ημασταν όλοι ίσοι, γιατί δεν είχαμε τίποτα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι οργάνωσης της κοινωνίας, αλλά αυτός αποδείχθηκε επιτυχημένος. Ετσι, ήμουν πολύ χαρούμενη που το Τζάκσον απεικονίστηκε με αυτόν τον τρόπο και που τελικά το μοντέλο του αποπνέει ελπίδα.»

Το «The Last of Us» προβάλλεται στην Ελλάδα αποκλειστικά στο Vodafone TV.

the last of us