TV

Στις «Σκηνές από Εναν Γάμο», όλα είναι Τζέσικα Τσαστέιν και Οσκαρ Αϊζακ

στα 10

Είδαμε τη σειρά που βασίζεται στο αριστούργημα του Ινγκμαρ Μπέργκμαν - και θέλουμε να την παντρευτούμε.

Στις «Σκηνές από Εναν Γάμο», όλα είναι Τζέσικα Τσαστέιν και Οσκαρ Αϊζακ

Διασκευάζοντας την ομότιτλη μίνι σειρά της σουηδικής τηλεόρασης του 1973, ο Χαγκάι Λέβι του «The Affair» δεν έρχεται να αναιρέσει την κληρονομιά του Ινγκμαρ Μπέργκμαν με τις δικές του «Σκηνές από Εναν Γάμο» αλλά για να δημιουργήσει με απόλυτη επιτυχία ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι προορισμένο να μείνει στην ιστορία.

Μετά την επίσημη πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας, το «Σκηνές από Εναν Γάμο» θα κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στο Vodafone TV στις 13 Σεπτεμβρίου, με νέο επεισόδιο κάθε Δευτέρα.


scenes from a marriage 607

Οι «Σκηνές από Εναν Γάμο», όπως και η πρωτότυπη μίνι σειρά του 1973 από τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν, ξεκινούν με μία συνέντευξη του ζευγαριού που πρόκειται να μονοπωλήσει για πέντε ώρες την οθόνη. Μόνο που αυτή τη φορά, το θέμα της συζήτησης δεν αφορά απλώς το επάγγελμα, την οικιακή ζωή και την καθημερινή κανονικότητα του ζευγαριού, αλλά είναι πολύ πιο καίριο και συγκεκριμένο: «πώς επηρεάζουν τα σύγχρονα πρότυπα των φύλων, καθώς και η ανατροπή τους, την καθημερινότητα ενός μονογαμικού ζευγαριού;».

Διαβάστε ακόμη: EMMY 2021 | Τα πάντα για τις υποψηφιότητες - και για την πρωτιά των HBO και HBO Max

Κι αν αυτή η αλλαγή είναι η πρώτη ένδειξη της αληθινής κατεύθυνσης των «Σκηνών από Εναν Γάμο» του 2021, λίγα λεπτά ακόμα είναι αρκετά για να γίνει απόλυτα εμφανές το γεγονός ότι η Μίρα της Τζέσικα Τσαστέιν δεν είναι η Μαριάν της Λιβ Ούλμαν, ούτε ο Τζόναθαν του Οσκαρ Αϊζακ είναι ο Γιόζαν του Ερλαντ Γιόζεφσον.

scenes from a marriage 607

Γιατί όσο κι αν ο πυρήνας της σειράς του Χάγκαϊ Λέβι παραμένει κοινός με την εμβληματική δημιουργία του Ινγκμαρ Μπέργκαν, η οποία επηρέασε δημιουργούς όπως ο Γούντι Αλεν, ο Νόα Μπόμπακ και ο Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ μεταξύ άλλων), και όσο κι αν ο Λέβι ακολουθεί (σχεδόν) πιστά τα γεγονότα και τους τίτλους των επεισοδίων της πρωτότυπης σειράς, οι νέες «Σκηνές από Εναν Γάμο» φιλοδοξούν κυρίως να ανατρέψουν τον ρόλο του κάθε συζύγου μέσα στον γάμο, να εξερευνήσουν την πραγματική του θέση σε μια σύγχρονη εποχή και, ουσιαστικά, να ανακαλύψουν αν όλο αυτό έχει τελικά σημασία.

Οταν συναντούμε για πρώτη φορά τν Μίρα και τον Τζόναθαν είναι παντρεμένοι, σχεδόν μια δεκαετία μαζί και έχουν μια κόρη που δείχνουν και οι δυο να αγαπούν πολύ. Εκείνος είναι ακαδημαϊκός, δουλεύει συνήθως από το σπίτι λόγω της ευελιξίας που του επιτρέπει το επάγγελμά του και, κατά συνέπεια, επιβαρύνεται σε μεγαλύτερο βαθμό με την καθημερινή φροντίδα της κόρης του. Εκείνη είναι μεγαλοστέλεχος σε μια διεθνή τεχνολογική εταιρία, φιλόδοξη και συνεχώς σε meetings, ταξίδια και επαγγελματικά ραντεβού. Οσο διαφορετικοί κι αν είναι μεταξύ τους, ο Τζόναθαν και η Μίρα δείχνουν να έχουν κερδίσει την μάχη με τον χρόνο και έχουν ξεπεράσει την μέση διάρκεια γάμου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια προσεκτικότερη όμως ματιά κάτω από την επιφάνεια είναι αρκετή για να αποδείξει πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

scenes from a marriage 607

Ακολουθώντας τον μπούσουλα του σεναρίου του Μπέργκμαν (αν και ο Λέβι αφαιρεί ένα επεισόδιο), οι «Σκηνές από Εναν Γάμο» επικεντρώνονται σε πέντε κομβικές στιγμές διάρκειας πέντε χρόνων στη ζωή του ζευγαριού, στις οποίες ο Τζόναθαν και η Μίρα βρίσκουν γαλήνη ο ένας στον άλλο, συγκρούονται, λογομαχούν, εξομολογούνται αλήθειες, φωνάζουν ο ένας στον άλλο, αλληλοπληγώνονται, βρίσκουν ξανά καταφύγιο, χωρίζουν και βρίσκονται πάλι ο ένας μέσα στην αγκαλιά του άλλου. Είναι ένας επίπονα δραματικός κύκλος που μεγεθύνει κάθε πληγή και αξιοποιεί κάθε ρωγμή για να δημιουργήσει πόνο. Είναι τα συντρίμμια μιας αγάπης αλλά και οι απώλειες ενός πολέμου και, αν κάτι αποδεικνύεται με ευκολία, είναι ότι είναι το ίδιο επίκαιρο στην εποχή μας όσο και το 1973.

Φυσικά ο Λέβι δεν περιορίζεται μόνο στην αντιστροφή των φύλων για να κάνει τις δικές του «Σκηνές από Εναν Γάμο» ξεχωριστές. Προσθέτει θρησκευτικές διαφοροποιήσεις στους χαρακτήρες του, αναβαθμίζει την επιρροή της τεχνολογίας, μεγεθύνει τον κοινωνικό τους περίγυρο και τονίζει ακόμα περισσότερο την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του σπιτιού και, κατ’ επέκταση, της ζωής τους. Ομως στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν αλλοιώνουν την αληθινή φύση της αφήγησης ούτε κάνουν πιο πολύπλοκη την σειρά, δίνουν ωστόσο περισσότερες αφορμές στην Τζέσικα Τσαστέιν και τον Οσκαρ Αϊζακ να αποδείξουν εντυπωσιακά γιατί ανήκουν στους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς τους.

Οι δυο τους ερμηνεύουν με πάθος, ένταση, σιωπή, εσωτερικότητα αλλά και θόρυβο, αλλάζοντας από στιγμή σε στιγμή και χρησιμοποιώντας όλο τους το σώμα για να μεταδώσουν κάθε συναισθηματική μετάπτωση της σχέσης της Μίρα και του Τζόναθαν, με αποκορύφωμα την σύγκρουση στο επεισόδιο των «Αναλφάβητων». Η χημεία τους είναι αναμφισβήτητη (η περιβόητη «στιγμή» στο κόκκινο χαλί της Βενετίας ήταν απλώς μια μικρή ένδειξη), καθώς και ο βαθμός αφοσίωσής τους σε ένα project που δείχνει ότι είναι πολύτιμο και για τους δύο (εξάλλου εκτελούν αμφότεροι χρέη executive producer).

scenes from a marriage 607

Οι «Σκηνές από Εναν Γάμο» είναι ο ερμηνευτικός τους θρίαμβος, το μεταφορικό και κυριολεκτικό ξεγύμνωμά τους και η μεγαλύτερη απόδειξη του πολύπλευρου ταλέντου τους: η Τσαστέιν ποτέ δεν ήταν τόσο δυναμική στην οθόνη, ο δε Αϊζακ ποτέ πιο ευάλωτος. Κι αν υπάρχουν στιγμές που ο Λέβι δείχνει να κάνει κύκλους και οι ήρωές του να βρίσκονται παγιδευμένοι ξανά και ξανά στις ίδιες συζητήσεις, ακριβώς αυτή η ανατριχιαστικά αληθινή αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο τους, δίνει ζωή σε κάθε λεπτό της αφήγησης και προσφέρει υπόβαθρο σε κάθε επιμέρους στιγμή.

Γιατί ο Λέβι σίγουρα δεν έρχεται να αναιρέσει την κληρονομιά του Ινγκμαρ Μπέργκμαν με τις δικές του «Σκηνές από Εναν Γάμο». Ερχεται όμως με βεβαιότητα για να παρουσιάσει ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι προορισμένο να μείνει στην ιστορία, με την δική του αυτόφωτη, ερμηνευτική αποθέωση. Οι «Σκηνές από Εναν Γάμο» είναι η Τζέσικα Τσαστέιν και ο Οσκαρ Αϊζακ. Και αυτή είναι η δική τους ιστορία.


Από τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, το «Σκηνές από Εναν Γάμο» θα προβάλλεται αποκλειστικά από το Vodafone TV, με νέο επεισόδιο κάθε Δευτέρα.

Απόλαυσε ακόμα περισσότερα κάνοντας online εγγραφή στο vodafone.gr με πολύ απλά βήματα και χωρίς δέσμευση συμβολαίου, απολαμβάνοντας τον 1ο μήνα χρήσης δωρεάν, αποκτώντας πρόσβαση από κινητό και tablet σε όλο το πλούσιο περιεχόμενο του Vodafone TV (όπως το αποκλειστικό περιεχόμενο της ΗΒΟ, δημοφιλή κανάλια, δωρεάν αγαπημένες ταινίες και σειρές για μικρούς και μεγάλους).