TV

Πόσο σούπερ ήταν το «Seinfeld» reunion για το Super Bowl;

στα 10

Εδώ και καιρό ακουγόταν η πιθανότητα ενός reunion του καστ του «Seinfeld» (της πιο επιτυχημένης κωμικής σειράς της αμερικανικής τηλεόρασης των 90ς). Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ένα διαφημιστικό για το Super Bowl. Πόσο σούπερ; Οχι πολύ, δυστυχώς.

Πόσο σούπερ ήταν το «Seinfeld» reunion για το  Super Bowl;

Μπορεί στην Ελλάδα το «Seinfeld» να μην έγραψε ποτέ - παιζόταν άλλωστε για μία ή δύο σεζόν, πρωινά σαββατοκύριακου. Ομως για την Αμερική τα «Φιλαράκια» δεν ήταν η πιο επιτυχημένη σειρά όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια του «Seinfeld», κάθε Πέμπτη στις 9.30 το βράδυ στο NBC (μία συνήθεια δεκαετίας), οι δρόμοι κυριολεκτικά άδειαζαν. Ο Τζέρι Σάινφελντ ξεκινούσε κάθε επεισόδιο με ένα stand up νούμερο, που έδινε τον τόνο του σεναρίου, και μετά τον ακολουθούσαμε στην καθημερινότητά του στην Νέα Υόρκη να συζητά «για το τίποτα» με τους losers φίλους του. Αυτές οι συζητήσεις «για το τίποτα» ήταν μερικές από τις πιο καλογραμμένες στιγμές στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης (ο Λάρι Ντέιβιντ συνυπέγραφε το σενάριο).

Το reunion του καστ (Τζούλια Λούις Ντρέιφους, Μάικλ Ρίτσαρντς, Τζέισον Αλεξάντερ) ψιθυριζόταν εδώ και καιρό, αλλά κανείς δεν ήξερα τι σκόπευαν να κάνουν. Αλλωστε, τρία χρόνια πριν είχε γίνει ένα reunion στην σειρά του Λάρι Ντέιβιντ «Curb Your Enthusiasm»: μπερδεύοντας τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και σεναριακής ιδέας, ο Ντέιβιντ έπαιξε τον εαυτό του, ως ξεχασμένο σεναριογράφο της σειράς, ο οποίος κατάφερε να τους πείσει να γυρίσουν ένα reunion επεισόδιο για να μπορέσει να κερδίσει πίσω τη γυναίκα της ζωής του που τον θεωρούσε... loser.

1

Τι θα έκαναν λοιπόν τώρα; Από ό,τι φαίνεται... απλά ένα διαφημιστικό. Ενα πρόμο για την talk show σειρά του Τζέρι Σάινφελντ «Comedians in Cars Getting Coffee». Σε κάθε επεισόδιο ο Σάινφελντ, γνωστός για την αγάπη του για αυτοκίνητα, οδηγεί ένα άλλο μοντέλο κάθε φορά (όχι απαραίτητα καινούργιο, αλλά και αντίκες, παλιά αποσυρμένα μοντέλα) ανάλογα με τον καλεσμένο κωμικό που φιλοξενεί. Η συζήτηση συνέντευξή τους γίνεται μισή οδηγώντας και η υπόλοιπη μισή σε κάποιο diner, πίνοντας καφέ. Η σειρά δεν έχει πιάσει ιδιαίτερα, παρόλο που ο Σάινφελντ επιλέγει πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους και οι συζητήσεις έχουν πλάκα.

2

Το πρόβλημα όμως είναι, όπως και στο σπέσιαλ χθεσινό reunion, ότι η «κουβέντα για το τίποτα» δεν μπορεί να γίνεται πλέον από εκατομμυριούχους 50άρηδες. Το 20something concept της σειράς - οι χαμένοι στην Νέα Υόρκη νέοι άνθρωποι που προσπαθούσαν να βρουν το δρόμο τους- απαιτούσε αυτή την ταύτιση με το κοινό. Οταν πλέον βλέπεις έναν καλοντυμένο, επιτυχημένο, πλούσιο εκατομμυριούχο να σου μιλάει για το ότι δεν ήταν καλεσμένος να παρακολουθήσει το Super Bowl σ' ένα φιλικό σπίτι, δεν τον πιστεύεις. Δεν σε ενδιαφέρει. Το «τίποτα» της συζήτησης μοιάζει με... τίποτα.

3

Ο Τζέισον Αλεξάντερ ως «Τζορτζ» πείθει ακόμα. Αλλά κι αυτός χρειαζόταν ένα καλύτερο σενάριο για να μπορέσει να απογειώσει την εμφάνισή του. Δεν πετυχαίνουν εύκολα τα reunions. Χρειάζονται πραγματική έμπνευση για να μην μοιάζουν φορσέ και λίγο θλιβερά. Επίσης, δεν είναι reunions όταν δεν εμφανίζονται όλοι - φαίνεται όμως ότι το υπόλοιπο καστ δεν ήθελε να κάνει ούτε ένα μικρό πέρασμα (εκτός από τον δευτεροχαρακτήρα Γουέιν Νάιτ, ο οποίος ξεσήκωσε το κλασικό «Hello, Newman»).

Χαμογελάσαμε βλέποντάς το; Σίγουρα. Ισως αυτό, φτάνει. [Στο Super Bowl παίχτηκε η βερσιόν του ενός λεπτού, εμείς όμως βρήκαμε το κανονικό 6λεπτο σποτάκι. Δείτε το!]

.

Περισσότερο Super Bowl: