TV

«Αυτοί που Τόλμησαν» και όσα μας μαθαίνουν για την τέχνη της ζωής στο OTE History

στα 10

Επτα ωριαία επεισόδια, επτά μεγαλύτερες από τη ζωή ιστορίες ανθρώπων που ξεπέρασαν τα όρια και άφησαν ως Ελληνες το στίγμα τους στην επιστήμη, την τέχνη και τη ζωή στη σειρά ντοκιμαντέρ «Αυτοί που Τόλμησαν» του ΟΤΕ History που συνεχίζεται μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου στον OTE TV.

Flix Team
«Αυτοί που Τόλμησαν» και όσα μας μαθαίνουν για την τέχνη της ζωής στο OTE History

Τα πορτραίτα επιφανών Ελλήνων, που με το έργο τους τόλμησαν και άφησαν το στίγμα τους στην επιστήμη, την τέχνη και τη ζωή, παρουσιάζει η νέα πρωτότυπη σειρά ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ TV, «Αυτοί που Τόλμησαν», η οποία έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο στο OTE HISTORY και θα συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.

Με σπάνιο αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις, οδοιπορικά στους τόπους όπου έζησαν και εργάστηκαν, μαρτυρίες κοντινών τους ανθρώπων, τα ντοκιμαντέρ του «Αυτοί που Τόλμησαν», ακολουθούν τα βήματα και τις ιστορίες των σπουδαίων αυτών Ελλήνων, που τόλμησαν, ξεχώρισαν, διακρίθηκαν και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην παγκόσμια κοινότητα και την ιστορία.

Είναι ενδεικτικά τα ονόματα όσων παρουσιάστηκαν ήδη στα επεισόδια της σειράς που προηγήθηκαν: ο γλύπτης - πλάστης Γιαννούλης Χαλεπάς και ο αρχαιολόγος - τεχνοκριτικός Γιάννης Μηλιάδης, ενώ το τρίτο επεισόδιο αφιερωμένος στον πολεοδόμο - αρχιτέκτονας Κωνσταντίνο Δοξιάδη θα προβληθεί σε επανάληψη την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 19.00 στο OTE History.

Κωνσταντίνος Δοξιάδης

Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης, υπήρξε μία φωτισμένη προσωπικότητα που δεν έβαζε σύνορα στη σκέψη του. Οι θεωρίες του για την οικιστική και την ανοικοδόμηση, αφορούσαν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις ευρύτερες παγκόσμιες κοινωνίες Υπήρξε ένας άνθρωπος υψηλής αισθητικής, ευαίσθητος, ρομαντικός, καλλιτέχνης και συνάμα τεχνοκράτης. Eνας άνθρωπος που με το έργο του τόλμησε να συνθέσει αρχιτεκτονικά την ανθρώπινη ευτυχία καθώς κάθε του έργο ή μελέτη είχε ως θεμέλιο για την κατασκευή του τον άνθρωπο ως άτομο και την κοινωνία.

Τα επεισόδια της σειράς «Αυτοί που Τόλμησαν» σε ιδέα και καλλιτεχνική διεύθυνση του Λευτέρη Ξανθόπουλου, Διεύθυνση Περιεχομένου της Αγλαΐας Λάτσιου και τη σκηνοθετική επιμέλεια διακεκριμένων δημιουργών όπως οι Λευτέρης Ξανθόπουλος, Ηλίας Δημητρίου, Γιάννης Γαϊτανίδης, Σπύρος Τσιφτσής, Κώστας Μαχαίρας, Βασίλης Κοσμόπουλος, Χρήστος Μπάρμπας συνεχίζονται στις 24 Οκτωβρίου στις 22.00 με το επεισόδιο αφιερωμένο σε τρία μαθηματικά μυαλά που εξέλιξαν την επιστήμη των αριθμών.

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης Κωνσταντίνος Δασκαλάκης

O τίτλος του επεισοδίου είναι «Από τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (1873-1950), στον Χρίστο Παπακυριακόπουλο (1914-1976) & τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (γεν. 1981)» - τρεις Ελληνες μαθηματικοί που προώθησαν με τη σκέψη τους την επιστήμη των αριθμών: Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, φίλος του Αϊνστάιν, ο Χρίστος Παπακυριακόπουλος, ή «Πάπα» όπως τον αποκαλούσαν στο Πρίνστον, με σημαντική συνεισφορά στη γεωμετρική τοπολογία και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, που έλυσε το «θεώρημα του Νας».

Στις 31 Οκτωβρίου το επεισόδιο της σειράς θα είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη Λυκούδη, τον διάσημο παθολόγο που έζησε από το 1910 μέχρι το 1980, με καταγωγή από το Μεσολόγγι και ο οποίος ανακάλυψε τα αίτια του πεπτικού έλκους, προχωρώντας στην αποτελεσματική θεραπεία του.

Στα επόμενα επεισόδια θα γνωρίσουμε το σπουδαίο έργο του Γεώργιου Κ. Κοτζιά, του νευροφυσιολόγου που ανακάλυψε το φάρμακο L-Dopa για την καταπολέμηση της νόσου Πάρκινσον, την Καρολίνα Ναχμούλη-Γαβριηλίδου, επιζήσασα των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί, τον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, ζωγράφο του Καπιτωλίου και τον Γεώργιο Χ. Ιωακείμογλου, τον γιατρό και ερευνητή που θεμελίωσε τον κλάδο της Πειραματικής Φαρμακολογίας.


To ΟΤΕ HISTORY είναι το μοναδικό κανάλι ντοκιμαντέρ στην ελληνική τηλεόραση που είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Οι συνδρομητές του OTE TV μπορούν να παρακολουθούν το «Αυτοί που Τόλμησαν» μαζί με τις άλλες πρωτότυπες παραγωγές και το πρόγραμμα του OTE HISTORY, μέσω κινητού, tablet ή desktop/laptop, από την υπηρεσία OTE TV GO.