Στη ΝΕΡΙΤ αγαπούν το ελληνικό σινεμά όσο και το κουκλοθέατρο. Το δεύτερο λίγο παραπάνω.

TV 23 MAR 2015  /  Μανώλης Κρανάκης

Τo Σάββατο 21 Μαρτίου στο κανάλι 1 της ΝΕΡΙΤ προβλήθηκε το «L» του Μπάμπη Μακρίδη. Μέχρι τη στιγμή που ένα κουκλοθέατρο ζήλεψε τη δόξα του Αρη Σερβετάλη και αποφάσισε πως όποιος κι αν φιλοτιμήθηκε να δει ελληνική ταινία μετά τα μεσάνυχτα δεν θα έβλεπε ποτέ το τέλος της.

Η πρακτική της ΝΕΡΙΤ να προβάλλει ελληνικό σινεμά (μόνο) μετά τα μεσάνυχτα είναι παρακαταθήκη από την ΕΡΤ. Με τις περισσότερες ταινίες να έχουν λάβει χαρακτηρισμό - στην καλύτερη - κατάλληλες άνω των 15, η κρατική τηλεόραση - τότε και τώρα - βρίσκει την τέλεια δικαιολογία για να τις πετάει στα αξημέρωτα, ακόμη και όταν πρόκειται για δικές της συμπαραγωγές και σύμφωνα με το κατασταστικό της οφείλει να προωθεί το ελληνικό σινεμά, φανταζόμαστε με κάποιο σωστό τρόπο.

Ελλείψει οποιουδήποτε άλλου ελεύθερου καναλιού που θα έδειχνε σύγχρονο ελληνικό σινεμά, ας δεχτούμε πως τουλάχιστον η ΝΕΡΙΤ έχει ένα ολόκληρο πακέτο από ταινίες της τελευταίας δεκαετίας και μια σταθερή ζώνη (κάθε Σάββατο στις 00.00) που τις προβάλλει, για όποιον και αν ποτέ βρίσκεται συντονισμένος στη ΝΕΡΙΤ εκείνη την ώρα ή για όποιον έχει καταλάβει εδώ και ένα χρόνο που βρίσκεται στον αέρα πως υπάρχει καθορισμένο πρόγραμμα.

Το Σάββατο 21 Μαρτίου ήταν η σειρά του «L» του Μπάμπη Μακρίδη να προβληθεί ακριβώς στα μεσάνυχτα στο πρώτο κανάλι της ΝΕΡΙΤ. Μια υπέροχη ευκαιρία για τους λίγους που θα ήθελαν να δουν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός νέου δημιουργού που έφτασε μέχρι το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Σάντανς και αγνοήθηκε από το κοινό όταν βγήκε στις αίθουσες και, ναι, αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «L» του Μπάμπη Μακρίδη

L 607

Λίγο πριν το τέλος της ταινίας, όμως, οι υπεύθυνοι της ΝΕΡΙΤ θεώρησαν μάλλον πως το περασμένο της ώρας είναι ικανό να παρασύρει τόσο τον όποιο σεβασμό απέναντι στο θεατή ή την ίδια την ταινία και στην οθόνη παρεμβλήθηκε ένα ελληνικό κουκλοθέατρο. Και σύμφωνα με χρήστη του Facebook που πόσταρε την εμπειρία στον τοίχο του: «Ένα δεκάλεπτο μετά, η οθόνη έγραψε "τέλος επεισοδίου", για να ακολουθήσει, για κάμποσα λεπτά, εικόνα άγραφης κασέτας με ντροπ (μαύρο με μια λευκή τρεμάμενη λωρίδα πάνω δηλαδή). Κατά τη 01.40, έπεσε το σηματάκι της ΕΡΤ (επιμόρφωση, νοσταλγία κλπ.), μια διαφήμιση των MOMIX και ακολούθησε η εκπομπή Art Beat. Ένεκα νύστας αγνοούμε αν η μαγική τηλεοπτική νύχτα έχει συνέχεια. Πάντα τέτοια.»

Η περίπτωση του «L» μας φέρνει στο νου παλαιότερες αναλόγου ήθους και κάλλους περιπτώσεις (θυμηθείτε την κατά λάθος προβολή του «Παράδεισου» του Παναγιώτη Φαφούτη πριν βγει καν στις αίθουσες), ενώ δεν αποκλείεται η ταινία να ξαναπροβληθεί ώστε τουλάχιστον αυτοί που θα (ξανα) συντονιστούν στη ΝΕΡΙΤ να μάθουν το τέλος της αυτή τη φορά. Οσοι ενδιαφέρεστε το «L» κυκλοφορεί σε DVD από τη Feelgood Entertainment, χωρίς διακοπή από κουκλοθέατρο.

Για την ώρα, προγραμματίστε το επόμενο Σάββατο 28 Μαρτίου να δείτε το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη, ακριβώς στις 00:00 με τον χαρακτηρισμό «Αυστηρώς Ακατάλληλο» για ανηλίκους και συνεχίστε να ζείτε με την παρηγοριά πως είτε ως ΕΡΤ, είτε ως ΝΕΡΙΤ, είτε ως whatever η κρατική τηλεόραση μπορεί να μην έχει υπεύθυνο ροής ή να ενδιαφέρεται για το ελληνικό σινεμά όσο και ο υπεύθυνος του προγράμματός της, αλλά τουλάχιστον έχει... χιούμορ.

Διαβάστε ακόμη:

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.