TV

Ειρήνη, αγάπη, οργή: Το «Music Box: Woodstock 99» είναι ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ για μια σκοτεινή στιγμή στην ιστορία της μουσικής

στα 10

Το Woodstock 99 θα ήταν μια γιορτή για τα το φεστιβάλ που καθόρισε μια ολόκληρη γενιά.

Ειρήνη, αγάπη, οργή: Το «Music Box: Woodstock 99» είναι ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ για μια σκοτεινή στιγμή στην ιστορία της μουσικής

Πρώτο σε μια σειρά έξι μουσικών ντοκιμαντέρ παραγωγής της ΗΒΟ που καταγράφουν κομβικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης ποπ και ροκ μουσικής, κάτω από τον γενικό τίτλο Music Box, το «Woodstock 99: Peace, Love, and Rage» δεν είναι τίποτα λιγότερο από συγκλονιστικό.

Βρισκόμαστε 22 χρόνια πριν, στον καυτό Ιούλιο του 1999 και ολόκληρος ο κόσμος ανυπομονεί για το Woodstock 99, ένα τετραήμερο μουσικό event που θα γιορτάζει τα τριάντα χρόνια από το original Woodstock του 1969. Μερικές από τις πιο διάσημες μπάντες της μουσικής του τότε, έχουν ήδη συμφωνήσει να εμφανιστούν και όλοι ελπίζουν σε μια μεγαλειώδη συναυλία, που θα αναβιώσει το πνεύμα των ‘60s και θα ενώσει τους θεατές σε μια εμπειρία που θα θυμούνται για πάντα.

Music Box: Woodstock 99

Και η αλήθεια είναι πως κανείς απ΄όσους ήταν εκεί, αλλά κι απ΄όσους παρακολούθησαν το φεστιβάλ live από το ΜΤV, που είχε αναλάβει ένα μεγάλο μέρος της διοργάνωσης και είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα της ζωντανής μετάδοσης, δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ εκείνες τις μέρες, αλλά όχι για τους λόγους που θα φανταζόταν κανείς. Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου και το θερμόμετρο έδειχνε ήδη 38 βαθμούς κελσίου. Το γεγονός ότι λάμβανε χώρα σε μια πρώην αεροπορική βάση, με ελάχιστα δέντρα και τεράστιες εκτάσεις καλυμμένες με τσιμέντο, δεν βοηθούσε την θερμοκρασία να κατέβει. Kι όταν η μουσική άρχισε να παίζει, τα αίματα άναψαν ακόμη περισσότερο.

Music Box: Woodstock 99

Το δεύτερο βράδυ, ενώ οι Limp Bizkit βρίσκονταν στην σκηνή, ξεκίνησαν οι πρώτες φασαρίες και ταραχές, που συνεχίστηκαν στα set των Metallica, των Red Hot Chilli Peppers και των Rage Against the Machine. Αμέτρητες φωτιές είχαν ανάψει στους χώρους του φεστιβάλ, φορητές τουαλέτες, τρέιλερ και αυτοκίνητα, κομμάτια του ξύλινου φράχτη, καίγονταν ανεξέλεγκτα. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις βιασμού καταγγέλθηκαν στην αστυνομία, ο μισογυνισμός και η βία εναντίον των γυναικών, ήταν μια από τις πιο απεχθείς πλευρές εκείνου του φεστιβάλ.

Music Box: Woodstock 99

Αν το Woodstock 99 έκανε κάτι σαφές, ήταν ότι η μουσική δεν κατευνάζει απαραίτητα τα πνεύματα και πως ο ιδεαλισμός των ‘60ς έμοιαζε να είναι εντελώς απών από ένα φεστιβάλ που ήταν χτισμένο πάνω σε corporate sponsors και με στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους. To «Woodstock 99: Peace, Love, and Rage», κοιτάζει ψύχραιμα πίσω από το χάος και τη βία, προσπαθώντας να κατανοήσει τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την έκρηξη. Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες των ημερών, οι αυξανόμενες εντάσεις στην αμερικανική κοινωνία, το άγχος της αλλαγής της χιλιετίας ήταν αναμφίβολα κάποιες από αυτές. Αλλά σίγουρα όχι οι μόνες.

Music Box: Woodstock 99

Κοιτάζοντας πίσω στα γεγονότα εκείνα, το ντοκιμαντέρ του Γκάρετ Πράις, εξετάζει όχι μόνο το πως ένα εν δυνάμει υπέροχο μουσικό φεστιβάλ κατέληξε σε κάτι αληθινά εφιαλτικό, αλλά καταγράφει μια στιγμή που καθόρισε μια ολόκληρη γενιά και έφερε την ίδια την μουσική βιομηχανία αντιμέτωπη με τις δικές της ευθύνες στον τρόπο που η ροκ αντιμετωπίζει τις γυναίκες ή ενδυναμώνει την τοξική αρρενωπότητα στα νεαρά αγόρια. Σκηνοθετημένο με ενέργεια και δύναμη, δεν καταγράφει απλά την ιστορία, αλλά κοιτάζει βαθύτερα και πιο μακριά από τον χώρο της συναυλίας και παρακολουθείται κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα και το στόμα ανοιχτό.

Δείτε εδώ το trailer του «Woodstock 99: Peace, Love, and Rage»:

To «Woodstock 99: Peace, Love, and Rage», πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ Music Box, είναι διαθέσιμο αποκλειστικά Vodafone TV, το σπίτι της HBO στην Ελλάδα.

Απόλαυσε ακόμα περισσότερα κάνοντας online εγγραφή στο vodafone.gr με πολύ απλά βήματα και χωρίς δέσμευση συμβολαίου, απολαμβάνοντας τον 1ο μήνα χρήσης δωρεάν, αποκτώντας πρόσβαση από κινητό και tablet σε όλο το πλούσιο περιεχόμενο του Vodafone TV (όπως το αποκλειστικό περιεχόμενο της ΗΒΟ, δημοφιλή κανάλια, δωρεάν αγαπημένες ταινίες και σειρές για μικρούς και μεγάλους).