TV

Παράξενο: Το «Stranger Things» βασίστηκε σε πραγματικό πείραμα της αμερικανικής κυβέρνησης

στα 10

Πρωτού γίνει ποπ φαινόμενο, το «Stranger Things» κι ειδικά η ιστορία της Eleven μοιάζει να ήταν ένα κρατικό πείραμα πολύ πιο αληθινό και εξίσου τρομακτικό.

Παράξενο: Το «Stranger Things» βασίστηκε σε πραγματικό πείραμα της αμερικανικής κυβέρνησης

Το «Stranger Things» των αδελφών Ντάφερ, η σειρά που αγαπήσαμε περισσότερο φέτος επειδή, κυρίως, μας θύμισε όλα τα άλλα πράγματα που αγαπήσαμε μεγαλώνοντας, πήρε την έμπνευσή του από τις ταινίες, την τηλεόραση και τη λογοτεχνία της δεκαετίας του '80. Αλλά όχι μόνο - χρησιμοποίησε ως βάση του και κάτι αρκετά πιο αληθινό. Συγκεκριμένα, το σενάριο της σειράς και ειδικά η ιστορία της Eleven, του μικρού κοριτσιού που έπεσε θύμα απαγωγής για να υποβληθεί σε απάνθρωπα πειράματα του μυαλού, μοιάζει να παίρνει αφορμή από το The Montauk Project, μια σειρά μυστικών πειραμάτων που δοκίμασε η αμερικανική κυβέρνηση τη δεκαετία του '80 στη βάση της αεροπορίας στο Μόντοκ του Λονγκ Αϊλαντ. Οι μαρτυρίες που περιγράφουν τα πειράματα που έγιναν εκεί προέρχονται από τον Πρέστον Νίκολς, τον άντρα που άργησε αλλά κατάφερε ν' ανασύρει δικές του θαμμένες μνήμες και να τις γράψει σε μια σειρά (προσοδοφόρων, για να είμαστε και λίγο κυνικοί), βιβλίων.

Διαβάστε ακόμη: Μίλι Μπόμπι Μπράουν: Το κορίτσι πίσω από την Eleven του «Stranger Things»

stranger things 607

Στα συγγράμματά του, που θα λάτρευε ο Μόλντερ και θα κοίταζε εξεταστικά η Σκάλι, ο Πρέστον Νίκολς περιγράφει μια σειρά πειραμάτων με αντικείμενο το ταξίδι στο χρόνο, την τηλεμεταφορά, τον νοητικό έλεγχο, εξωγήινα είδη και ψεύτικες προσεληνώσεις του Απόλλων. Σ' αυτή τη λογική, συνδέει τα πειράματα του Μόντοκ με το Πείραμα της Φιλαδέλφειας του 1943 που, θεωρητικά, δημιούργησε μια σκουληκότρυπα που μετέφερε δυο ναυτικούς, τον Ντάνκαν και τον Εντουαρντ Κάμερον, από εκεί στο Μόντοκ του 1983 και στη «συνάντησή τους» με τον Νίκολς.

Δείτε ακόμη: «Stranger Peaks»: Οσα ενώνουν το «Stranger Things» με το «Twin Peaks»

stranger things 607

Κατά τον Νίκολς, ένα από τα πειράματα που ανέσυρε λεγόταν Η Καρέκλα του Μόντοκ και θυμίζει έντονα όσα είδαμε στο «Stranger Things»: Κρατώντας μια τούφα από τα μαλλιά, ή κάποιο άλλο αντικείμενο που ανήκε σ' ένα πρόσωπο, ο Ντάνκαν συγκεντρωνόταν και έβλεπε μέσα από τα δικά του μάτια, άκουγε από τ' αυτιά του, ένιωθε μέσα από το δικό του σώμα. Εβλεπε, δηλαδή, μέσα από κάποιον άλλον άνθρωπο, όπου κι αν βρισκόταν αυτός, σ' ολόκληρο τον πλανήτη. Τα πειράματα του Μόντοκ περιλάμβαναν και απαγωγή και χρήση παιδιών. Αφηγείται ο Νίκολς στο βιβλίο του, «The Montauk Project: Experiments in Time»: «Κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι δε θέλαμε να συμμετέχουμε άλλο. Κάποιος πλησίασε τον Ντάνκαν στην καρέκλα του και του ψιθύρισε, "η ώρα είναι τώρα" κι αυτός απελευθέρωσε από το υποσυνείδητό του ένα τέρας. Ο πομπός σκιαγράφησε, πραγματικά, ένα τριχωτό τέρας. Ηταν μεγάλο, πεινασμένο κι άγριο. Ετρωγε ό,τι έβρισκε. Κι έσπαγε ό,τι στεκόταν μπροστά του. Το είδαν πολλοί άνθρωποι, αλλά ο καθένας περιέγραφε ένα διαφορετικό τέρας.» Ο Νίκολς, απλώς, δε μας λέει αν το έλεγαν Demogorgon.

Διαβάστε αναλυτικά: Ολα όσα γνωρίζουμε για τον πολυαναμενόμενο δεύτερο κύκλο του «Stranger Things»

stranger things 607

Η σύνδεση του «Stranger Things» με αυτή την, ενδεχομένως, αληθινή ιστορία δεν είναι απλώς μια υπόθεση. Το 2015, το Netflix ενέκρινε μια πρόταση για τηλεοπτική σειρά με τον τίτλο «Montauk» και την περιγραφή: «Σαν ένα ερωτικό γράμμα σε ολα τα κλασικά της δεκαετίας του '80 που μάγεψαν μια γενιά, η σειρά εκτυλίσσεται στο Μόντοκ του Λονγκ Αϊλαντ το 1980, όπου ένα αγόρι εξαφανίζεται ξαφνικά. Καθώς οι φίλοι, η οικογένεια και η τοπική αστυνομία αναζητά απαντήσεις, όλοι συνδέονται μ' ένα απίστευτο μυστήριο που περιλαμβάνει μυστικά κυβερνητικά πειράματα, τρομακτικές υπερφυσικές δυνάμεις κι ένα πολύ παράξενο κοριτσάκι.» Κι αυτή ήταν, πράγματι, η σειρά που είδαμε.

stranger things 607

Περισσότερο «Stranger Things»