TV

Ελλάδα, ώρα μηδέν: Λογοκριμένο «Downton Abbey» στην ΕΡΤ!

στα 10

Αν έχετε ακόμη αμφιβολίες για τη χώρα που ζείτε, απλά παρακολουθείστε κρατική τηλεόραση. Στο «Downton Abbey» που προβλήθηκε χθες από τη ΝΕΤ κόπηκε η σκηνή ενός φιλιού ανάμεσα σε δύο άντρες, με τις ευλογίες μιας κοινωνίας που άγεται και φέρεται πλέον απροκάλυπτα από δυνάμεις που «καθαρίζουν» την ελληνική κοινωνία από οτιδήποτε «διαφορετικό».

Ελλάδα, ώρα μηδέν: Λογοκριμένο «Downton Abbey» στην ΕΡΤ!
Το φιλί που δεν είδαν ποτέ οι Ελληνες τηλεθεατές στο πρώτο επεισόδιο του «Downton Abbey» στην ΝΕΤ

Λίγες μόνο ημέρες μετά από τα θλιβερά επεισόδια στο Θέατρο Χυτήριο και τη δήλωση βουλευτή της Χρυσής Αυγής πως «αυτές» οι παραστάσεις «τέλος στην Ελλάδα», η ίδια η κρατική τηλεόραση βρίσκεται πλήρως εναρμονισμένη με την απ' ότι φαίνεται ήδη κραταιά επιστροφή της Ελλάδας σε άλλες πιο σκοτεινές εποχές.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός πως μια από τις σπουδαιότερες τηλεοπτικές σειρές των τελευταίων χρόνων - το «Downton Abbey» - έκανε την πρεμιέρα του στη ΝΕΤ λογοκριμένο, αφαιρώντας ένα φιλί ανάμεσα σε δύο άντρες και εν προκειμένω (για όσους ξέρουν ή έχουν δει ήδη τη σειρά) ανάμεσα στον Τόμας τον υπηρέτη και τον δούκα που επισκέπτεται το Downton Abbey;

Εφτασε λοιπόν η Ελλάδα ήδη ακριβώς εκεί που φοβόμασταν και απλά δεν θέλαμε να το παραδεχθούμε; Σε μια νέα «θαυμαστή» εποχή όπου οτιδήποτε «διαφορετικό» (είτε αυτό έχει να κάνει με τη σεξουαλική ταυτότητα είτε με οτιδήποτε δεν εναρμονίζεται στις αρχές της ελληνορθόδοξης ηθικής και του ελληνικού αίματος) θα κόβεται, θα φιμώνεται, θα πέφτει θύμα προπηλακισμών και βίαιων επιθέσεων;

Ας είμαστε ρεαλιστές. Η απάντηση είναι «ναι». Σε ένα κράτος που μπάζει από παντού και που η ελευθερία της έκφρασης (καλλιτεχνικής και μη) έχει γίνει ήδη βορά πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται νόμιμα στη Βουλή και εκπροσωπούν ένα σεβαστό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, η διακοπή της παράστασης «Corpus Christi» και το κομμένο φιλί του «Downton Abbey» είναι μόνο η αρχή μιας τραγικής οπισθοδρόμησης που δεν βρίσκει εμπόδιο πουθενά.

Ούτε στο γεγονός πως το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει το 2006 πρόστιμο που είχε επιβληθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στο MEGA, τότε για το φιλί του «Κλείσε τα Μάτια», ούτε πως σε μια κοινωνία με συνταγματικούς κανόνες που τηρούνται είναι αδιανόητο να θεωρείται προσβλητική ή ακατάλληλη η παρουσίαση ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς σε τηλεοπτικά, θεατρικά ή κινηματογραφικά έργα.

Φαίνεται όμως πως ό,τι είναι αυτονόητο για μια μικρή μερίδα Ελλήνων, δεν βρίσκει σύμφωνο το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας που - ακόμη και αν δεν ψηφίζει ακόμη Χρυσή Αυγή - συμπορεύεται με τις διακηρύξεις της και βρίσκει στις παράνομες πράξεις της τον τέλειο σύμμαχο στον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό που πλέον εκφράζεται απροκάλυπτα με τις ευλογίες της Εκκλησίας και των κρατικών λειτουργών.

Σε μια κορύφωση παρόμοιων περιστατικών λογοκρισίας που κατά καιρούς φανέρωσαν το πραγματικό συντηρητικό πρόσωπο του ΕΣΡ αλλά και την «χουντικών διαστάσεων» λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, τώρα πια - με την Ελλάδα στο έλεος του φασισμού - δεν χρειάζεται καν να προκύψουν εκ των υστέρων αντιδράσεις για ένα gay φιλί, αφού αυτό κόβεται πριν την προβολή του.

Κάπως έτσι, όσοι δουν το «Downton Abbey» στη ΝΕΤ δεν θα μάθουν ποτέ την ιστορία του Τόμας (αφού στα επόμενα επεισόδια της σειράς έρχονται και άλλα φιλιά αλλά και ερωτικές περιπτύξεις του με άντρες!), όπως σε λίγο καιρό θα σταματήσουμε να βλέπουμε θεατρικές παραστάσεις με ομοφυλόφιλους ή από αλλοεθνείς ηθοποιούς και σκηνοθέτες και όπως πολύ σύντομα οι διαφορετικές φωνές θα «αυτοφιμώνονται» από το φόβο των βίαιων επιθέσεων.

Και όλα αυτά γιατί χρειάστηκε μια οικονομική κρίση για να φανερωθεί επιτέλους το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας που δεν σεβάστηκε ποτέ νόμους, μειονότητες και ελεύθερες φωνές, υποδουλωμένη από πάντα, πριν από τον οποιονδήποτε κατακτητή, στην αμορφωσιά, την πλήρη έλλειψη πολιτισμού και την «μη φορολογούμενη» (μην ξεχνιόμαστε!) πιπίλα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Φτάνοντας ως χώρα, νομοτελειακά, στη «Χρυσή Αυγή» ενός ολοκληρωτικού σκοταδισμού.

Την επόμενη φορά που θα σας έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ, εκτός από το επαχθές «χαράτσι», σκεφτείτε πως από τα χρήματα σας πληρώνετε για αυτήν ακριβώς την τηλεόραση και τους μισθούς ανθρώπων που, ενώ δεν ενδιαφέρονται για τίποτα, είχαν τη βούληση, τη θέληση και την επιθυμία να ξοδέψουν χρόνο για να κόψουν μια ολόκληρη σκηνή από μια διεθνούς φήμης σειρά προκειμένου να μην διαταραχθεί - προς Θεού! - κανένα λαϊκό αίσθημα.

Και σταματήστε να αναρωτιέστε για το που οδηγείται η Ελλάδα, αφού βρισκόμαστε ήδη σε ένα σχεδόν μη αναστρέψιμο σημείο τρομακτικής οπισθοδρόμησης με σκηνές βίας και σπλάτερ που ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας χωρίς την παραμικρή «λογοκρισία»!


UPDATE

Πριν λίγο η ΕΡΤ εξέδωσε την εξής ανακοινωση, θέλοντας - προφανώς - να διορθώσει το «λάθος» της, κάνοντας τα πράγματα ακόμη χειρότερα, αφού θεωρεί πως ένα φιλί ανάμεσα σε δύο άντρες μπορεί να προβληθεί μόνο μεταμεσονύκτια (στις 01.00). H απόφαση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος ανήκει στον ίδιο τον Γενικό Διευθυντή της ΕΡΤ Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος αναρωτιόμαστε ακόμη γιατί δεν έχει υποβάλλει την παραίτηση του ή γιατί η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί ακόμη να μένει στη θέση του:

«Σχετικά με τις συζητήσεις που προκάλεσε η μετάδοση του πρώτου επεισοδίου της ξένης σειράς «Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΟΥΝΤΟΝ» (DOWNTON ABBEY), ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης κ. Κώστας Σπυρόπουλος, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η ερωτική σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες, όπως προκύπτει από τη δραματουργική εξέλιξη,δεν λογοκρίθηκε. Το φιλί δεν μεταδόθηκε λόγω της ώρας προβολής και της αντίστοιχης σήμανσης των προγραμμάτων.

Στη νυχτερινή επανάληψη η σκηνή θα μεταδοθεί κανονικά, με την αντίστοιχη σήμανση καταλληλότητας των προγραμμάτων.

Ολα τα επόμενα επεισόδια του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, θα μεταδοθούν κανονικά Δευτέρα και Παρασκευή στις 22.05».


UPDATE 18/10/2012

Μετά τις διαστάσεις που πήρε στα εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης το ατόπημα της δημόσιας τηλεόρασης, η ΕΡΤ, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίκος Σίμος, η οποία καταδικάζει το κόψιμο της επίμαχης σκηνής, παίρνοντας αποστάσεις από την προηγούμενη (ομολογουμένως ατυχή, αν όχι αστεία), ανακοίνωση του διευθυντή προγράμματος Κώστα Σπυρόπουλου:

«Με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στο διαδίκτυο, που με ειρωνικό και απαξιωτικό τρόπο καταγγέλλουν την ΕΡΤ για λογοκρισία σκηνής ερωτικού περιεχομένου μεταξύ δύο ανδρών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Νίκος Σίμος διευκρινίζει τα εξής : Τα ΜΜΕ, στο πλαίσιο της αντικειμενικής αξιολόγησης των γεγονότων, δικαιολογημένα έκριναν με αρνητική διάθεση το συμβάν. Επισημαίνεται, όμως, ότι η διοίκηση της ΕΡΤ ουδόλως είχε από την αρμόδια Διεύθυνση πληροφορηθεί την ατυχή απόφαση της αυθαίρετης λογοκριτικής παρέμβασης. Αντιλαμβανόμενη τη σημασία του ατυχούς περιστατικού έχει συστήσει την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων ενεργειών και την ενημέρωση είτε του γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου είτε του αρμόδιου με την εποπτεία του προγράμματος εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ, πριν από κάθε απόφαση που επηρεάζει το πρόγραμμα και την εικόνα της ΕΡΤ γενικότερα.»

Δείτε την επίμαχη σκηνή ολόκληρη παρακάτω - για να μην ξενυχτάτε κιόλας και διαβάστε περισσότερα για το «Downton Abbey»: