Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2021: Η τελετή απονομής

στα 10

Το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής της βραδιάς κερδίζοντας δέκα βραβεία, σε μια απονομή που παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον, κι όχι μόνο γιατί οι απονομές μας είχαν λείψει.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2021: Η τελετή απονομής

Τα δέκα βραβεία στο «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη μπορεί να μην αποτέλεσαν έκπληξη, αλλά το γεγονός ότι η «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη κέρδισε μόνο το βραβείο Β Γυναικείου Ρόλου για την υπέροχη Βασιλική Καλλιμάνη, ή ότι τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου δεν κέρδισαν κανένα βραβείο, αποτέλεσαν αναμφίβολα εκπλήξεις. Ο «Ράφτης» της Σόνια Λίζα Κέντερμαν και το «Pari» του Σιαμάκ Ετεμάντι κέρδισαν από δύο και κάπου εκεί τελειώνουν οι πολλαπλές βραβεύσεις της βραδιάς.

Μιας βραδιάς που κύλησε κάπου ανάμεσα στο κέφι και την αμηχανία, με την υπέροχη Κατερίνα Βρανά απελευθερωμένη από την απουσία τηλεοπτικής κάλυψης - η τελετή μεταδόθηκε σε live streaming από το κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση στο youtube - να υπερθεματίζει σε αθυροστομία, δίνοντας ωστόσο το σύνθημα για μια συμπεριληπτική τελετή τουλάχιστον όσον αφορά τους παρουσιαστές των βραβείων.

Σε κάθε περίπτωση, σαν επιστροφή σε μια ζωντανή τελετή μετά από μια χρονιά όπου τα βραβεία δόθηκαν μέσω του zoom, η βραδιά ήταν κάτι περισσότερο από καλοδεχούμενη και (σχεδόν) απολαυστική (αν και σίγουρα δεν θα κέρδιζε βραβείο μοντάζ), ακόμη κι αν μερικά από τα αστεία της έπεσαν στο κενό ή αν η συνύπαρξη θεσμικών και καλλιτεχνών που λίγο πριν τους είχαν επισημάνει από σκηνής τι δεν κάνουν σωστά, δεν παύει ποτέ να είναι αμήχανη. Από το ξεκίνημα της, μέχρι το τέλος της όταν οι βραβευμένοι πήραν τον χρόνο τους (κι άλλο τόσο) για να επιστρέψουν στην σκηνή για μια αναμνηστική φωτογραφία, διαβάστε πιο κάτω αναλυτικά πως κύλησε η βραδιά.


Δείτε ακόμη: Βραβεία Ιρις 2021: Το ελληνικό σινεμά γιόρτασε την αντοχή του! Το αποκλειστικό φωτογραφικό αφιέρωμα του Flix!


H Κατερίνα Βρανά στη σκηνή «ηθοποιός κωμικός και ανάπηρη» όπως λέει. «Καθώς η χρονιά ήταν μια ταλαιπωρία για τον καλλιτεχνικό χώρο η ιδέα ήταν να φέρουν μια ταλαιπωρημένη για να κάνει την παρουσίαση. Είχα προυσιάσει αυτά τα βραβεία ξανά τον Μάρτιο του 2017 και ένα μήνα μετά παραλίγο να πεθανω. Οπότε μαλάκες αν πάθω κάτι τον Ιούλιο εσεις θα φταίτε».

Τα Βραβεία


Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφφέ

Απονέμουν ο Χρήστος Κουφός κι ο Παναγιώτης Καραπιπέρης είναι τα μέλη της ομάδας «Καθ’ οδόν». Από το 2018, μια φορά το μήνα, τα βράδια, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, κουρεύοντας τους άστεγους της Αθήνας.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία Digger στην Ιωάννα Λυγίζου.


Βραβείο Ενδυματολογίας

Julie Lebrun

Το βραβείο απονέμει η Τζεφ Μοντάνα, non-binary μοντέλο, με καριέρα στο Λος Αντζελες. Σήμερα ζει στην Ελλάδα και δουλεύει ως ακτιβίστρια, κατά της κακοποίησης και υπέρ της αναγνώρισης της μη δυαδικότητας του φύλου. Επίσης, παίζει για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, στο «Dodo» του Πάνου Χ. Κούτρα που γυρίζεται αυτόν τον καιρό.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Ράφτης» στην Ζιλί Λεμπρούν.


Βραβείο Σκηνογραφίας

Δάφνη Καλογιάννη

Το βραβείο απονέμει ο Κλεομένης Κωστόπουλος, εικαστικός καλλιτέχνης. Διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης για σχολεία, ευαίσθητες ομάδες, φυλακές και με την ομάδα Art in Progress ξαναζωντανεύει, με graffiti, εγκαταλελειμμένα κτίρια της Πάτρας, όπου ζει και δουλεύει.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Digger» στη Δάφνη Καλογιάννη.


Βραβείο Ήχου

Λέανδρος Ντούνης

Παρουσιάζουν μέλη από την θεατρική ομάδα κωφών «Τρελά Χρώματα». Ιδρύθηκε το 2009 κι από τότε αναδεικνύει την υποκριτική έκφραση στο θέατρο, αξιοποιώντας τη νοηματική γλώσσα.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία Digger στους Λέανδρο Ντούνη, Φρανσουά Αμπντελνούρ, Σάιμον Αποστόλου.


Τσεμπερόπουλος Μπιμπίλας

Στην σκηνή ο πρόεδρος της Ακαδημίας Γιώργος Τσεμπερόπουλος για να παρουσιάσει τα τιμητικά βραβεία της βραδιάς και να προσκαλέσει στην σκηνή τον πρόεδρο του Σωματείου Ηθοποιών Σπύρου Μπιμπίλα.

Για να βραβεύσουν μαζί μια ηθοποιό που με την «ρώμη της παρουσίας της, σφράγισε μια σειρά κινηματογραφικών ειδών»: τη Μαίρη Χρονοπούλου.

μαίρη χρονοπούλου

«Που είναι το βραβειο μου; Βαρύ πολύ! Τον κινηματογράφο τον λάτρεψα από την πρώτη στιγμή κι αυτός με αγάπησε με τη σειρά του δεν μπορώ να πω. Κι οι κινηματογράφος που έδωσε μεγάλες χαρές. Μου αρέσει να παίρνω βραβεία και ευχαριστώ την Ακαδημία που μου το χάρισε. Δείξτε μου έναν άνθρωπο που να μην του αρέσει να παίρνει βραβεία και θα σας δείξω έναν μεγάλο ψεύτη. Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε εδώ απόψε. Αλήθεια σας ευχαριστώ, θα κλάψω».

μαίρη χρονοπούλου

Και λίγο πριν φύγει, λέει για τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο: «Γνωριστήκαμε όταν ήταν πολύ μικρός και είπα "καλέ αυτός είναι πολύ ωραίο παιδί. προτιμώ τον σκηνοθέτη από την ταινία"». Και χειροκροτούμενη καθώς ετοιμάζεται να κατέβει από την σκηνή λέει «αυτό το χειροκρότημα το δέχομαι για το ότι μετά από τόσα χρόνια ανέβηκα και πάλι στη σκηνή και μάλιστα με μπαστούνι».

μαίρη χρονοπούλου

Το δεύτερο τιμητικό βραβείο της βραδιάς απονέμεται στον μακενίστα Γιάννη Παπαδάκη, «έναν εφευρέτη μερακλή της εικόνας που δεν είπε ποτέ σε κανέναν σκηνοθέτη από τον Αγγελόπουλο ως τον Λάνθιμο, κι από τον Νικολαίδη ώς τον Παπαδημητρόπουλο, "αυτό δεν γίνεται"».

Γιάννη Παπαδάκης

«Θέλω λίγο να εξομολογηθώ: Ολα αυτά που ακούσατε για μένα, θέλω να ευχαριστήσω όλους του Ελληνες σκηνοθέτες, τους ήρωες Ελληνες σκηνοθέτης που με το τίποτα κάνουν ταινίες. Είναι όλοι φίλοι μου ξέχωρα από συνεργάτες. Δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο μεγάλος Γιώργος Πανουσόπουλος. Ηταν ο άνθρωπος που με εμπιστεύτηκε περισσότερο απ΄όλους έκανα μαζί του μεγάλες πατέντες που δεν ήταν μόνο για τις ταινίες του, αλλά για όλο τον ελληνικό κινηματογράφο. Δεν μπορώ να μιλήσω άλλο, είμαι πολύ συγκινημένος. Ζήτω ο Ελληνικός κινηματογράφος.»

Και τώρα στη σκηνή όλοι οι νικητές της περασμένης χρονιάς που δεν παρέλαβαν τα βραβεία τους γιατι, όπως επεσήμανε η Κατερίνα Βρανά, «θυμάστε πως ήταν οι κούριερ πέρυσι».

λlast year winners

last year winners


Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Οπτικών Εφφέ

Ματθαίος Βούλγαρης, Δάφνη Καλογιάννη

Παρουσιάζει η Kangela Tromokratisch, μια ψυχεδελική Ελληνίδα νοικοκυρά. Δημιούργημα του Αγγελου Τορτικώλη, η Kangela έχει εμφανιστεί, με θεαματικό εφέ, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, τη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ διοργανώνει και το εργαστήρι Drag for Kids. Τραγουδώντας την επιτυχία της "Αη Μωρή!".

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Digger» στους Ματθαίο Βούλγαρη, Δάφνη Καλογιάννη, Αρνό Σελέτ.


Βραβείο Μοντάζ:

Πάνος Βουτσαράς

Παρουσιάζουν ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος και ο Σωτήρης Κοντιζάς, διακεκριμμένοι σεφ και κριτές στο Master Chef. Δεν ξέρουν να κόβουν ταινίες, όμως ξέρουν πώς να μην τους κόβει ποτέ η μαγιονέζα και πώς να μην ακολουθούν συνηθισμένες συνταγές.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Παρί« στον Πάνο Βουτσαρά.


Βραβείο Φωτογραφίας

Παρουσιάζει η Καλλιρρόη Καραμάνου, εδώ και χρόνια η ψυχή των στούντιο Καραμάνος, είναι ο άνθρωπος που φροντίζει, με αγάπη και αγώνα, οι φωτογράφοι να έχουν πάντα αυτό που χρειάζονται: τη σωστή κάμερα.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Digger» στον Γιώργο Καρβέλα.


Βραβείο Σεναρίου

τζώρτζης γρηγοράκης

Παρουσιάζει ο ΛΕΞ, ράπερ από τη Θεσσαλονίκη, με εκατομμύρια πιστούς φαν. Σ’ αυτούς μεταφέρει τις ΛΕΞ-εις του που μιλούν, πάντα, για το δίκαιο, το σωστό, το τολμηρό, με ρυθμό και ανατροπές, σαν σενάριο.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Digger» στον Τζώρτζη Γρηγοράκη.


Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

τζώρτζης γρηγοράκης

Απονέμει ο μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης. Εχει δουλέψει σε περίπου 100 ταινίες, έχει κερδίσει δύο φορές το Βραβείο Ίρις και το 2019 ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, με τον οποίο συνεργάζεται από την πρώτη του ταινία, “Κινέττα”.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Digge»r στον Τζώρτζη Γρηγοράκη.


Βραβείο Ταινίας Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής

Κωνσταντίνα Σταυριανού, Ρένα Βουγιούκαλου

Παρουσιάζει η Μελίνα Δασκαλάκη, Πρόεδρος της Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Sow the Wind» στην Κωνσταντίνα Σταυριανού και τη Ρένα Βουγιούκαλου


Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας

Φοίβος Ήμελλος

Παρουσιάζει η η σκηνοθέτης και εκπαιδεύτρια Γιάννα Δεληγιάννη.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Βιολέττα» στον Φοίβο Ημελλο.


Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων & Εμψύχωσης (Animation)

Τζώρτζης Κόντος, Φαίδρα Βόκαλη

Απονέμουν η Βιργινία Αξιώτη, τελευταία εικαστικός στην Ελλάδα που δημιουργεί αφίσες στο χέρι, κι ο Δημήτρης Γάκας, τέως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογράφου, ιδιοκτήτης του Αθήναιον και του Αριάν, ο μόνος επιχειρηματίας που επιμένει, ακόμα, να κρατά ζωντανή την τέχνη της ζωγραφικής μαρκίζας.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Σεβάραμπες» στους Τζώρτζη Κόντο, Φαίδρα Βόκαλη, Ασημίνα Ντρέκη


Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

Χρήστος Καρτέρης

Παρουσιάζουν ο σκηνοθέτης και καθηγητής Χρήστος Καρακέπελης και η σεναριογράφος Νατάσα Σέγκου. Δύο άνθρωποι που αγαπούν πολύ τις μικρές ή μεγάλες ιστορίες των πραγματικών ανθρώπων, δημιουργοί ταινιών ντοκιμαντέρ και εισηγητές σεμιναρίων.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Τεό, ο Γείτονας μου» στον Χρήστο Καρτέρη.


Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

Θέλγια Πετράκη, Κώστας Ταγκαλάκης

Παρουσιάζει η Λορέτα Μακόλει, Πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών στην Ελλάδα, πρωτοστάτης για την απόδοση ιθαγένειας.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Bella» στους Θέλγια Πετράκη και Κώστα Ταγκαλάκη.


Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

Παρουσιάζει η Ιντρα Κέιν, αγαπημένη μουσικός αλλά και θεατρική ηθοποιός, η οποία ερμηνεύει κομμάτια και ρόλους αλλά με το ίδιο πάθος μιλά και για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Ράφτης» στον Νίκο Κυπουργό.


Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

στάθης σταμουλακάτος

Παρουσιάζει ο Ηθοποιός και Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, με περισσότερους από 70 δευτεραγωνιστικούς ρόλους στην καριέρα του. Βγήκε μπροστά στηρίζοντας τα θύματα βίας στο χώρο και δίνοντας παράδειγμα προς μίμηση.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Πρόστιμο» στον Στάθη Σταμουλακάτο.


Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

Βασιλική Καλλιμάνη

Παρουσιάζει η ηθοποιός, σκηνοθέτης και μέλος της πρωτοβουλίας Women in Arts, κολεκτίβας για την ανάδειξη της έμφυλης ανισότητας στο χώρο των Τεχνών, Κατερίνα Μαυρογεώργη.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» στην Βασιλική Καλλιμάνη.


Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

τζώρτζης γρηγοράκης Ο σκηνοθέτης Τζώρτζης Γρηγοράκης

Παρουσιάζει η casting director Σωτηρία Μαρίνη.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Digger» στον Βαγγέλη Μουρίκη.


Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

Παρουσιάζει η Δήμητρα Ζώρζου, η φοιτήτρια που υπήρξε μάρτυρας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Παρί» στην Μελίκα Φορουτάν


Βραβείο Σκηνοθεσίας

τζώρτζης γρηγοράκης

Παρουσιάζει ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους Ταινίας, Βασίλης Κεκάτος.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Digger» στον Τζώρτζη Γρηγοράκη


Χρόνης Θεοχάρης Ο μοντέρ των «Αγνωστων Αθηναίων» Χρόνης Θεοχάρης

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

Παρουσιάζει η Πάολα Ρεβενιώτη, θρύλος της Αθηναϊκής τρανς κουλτούρας, καλλιτέχνης, βαθιά πολιτικοποιημένη, εκδότρια, ντοκιμαντερίστρια, πρωτοπόρα φυσιογνωμία του ελληνικού ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, μια γυναίκα που ζει την πραγματικότητα κοιτώντας όμως τον άλλο κόσμο που είναι εφικτός.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Οι Aγνωστοι Αθηναίοι» στην Αγγελική Αντωνίου


Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

digger iris

Παρουσιάζει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο πρώτος Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού που είχε ποτέ το ελληνικό κράτος.

Και το βραβείο απονέμεται:

Για την ταινία «Digger» στους Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Μαρία Χατζάκου, Χρυσάνθη Καρφή Κώη, Γκαμπριέλ Ντιμόν, Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, Μάικλ Βέμπερ, Νίκο Κατσαούνη, Ερνστ Φασμπέντερ, Φένια Κοσοβίτσα, Αννα Νικολάου


Δείτε ακόμη: Βραβεία Ιρις 2021: Το ελληνικό σινεμά γιόρτασε την αντοχή του! Το αποκλειστικό φωτογραφικό αφιέρωμα του Flix!