TV

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ επιστρέφει στην TV! Οχι με «E.R.», αλλά με... «Catch 22»

στα 10

Τριάντα χρόνια μετά τη σειρά που τον καθιέρωσε ως ζεν-πρεμιέ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ επιστρέφει στην τηλεόραση, με διασκευή ενός από τα σπουδαιότερα πολιτικά μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ επιστρέφει στην TV! Οχι με «E.R.», αλλά με... «Catch 22»

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της εποχής μας, δημιουργικός όχι μόνο μπροστά, αλλά και πίσω από την κάμερα και, επίσης, άνδρας με ηχηρό πολιτικό λόγο. Αυτά τα χαρακτηριστικά του, λοιπόν, αποφάσισε να συνδυάσει για την επιστροφή του στη μικρή (αλλά γεμάτη κύρος πια), οθόνη, διασκευάζοντας το «Catch 22» σε μια μίνι-σειρά 6 επεισοδίων.

Διαβάστε ακόμη: Ο Τζορτζ Κλούνεϊ δεν πιστεύει ότι είναι πλέον πρωταγωνιστής

Το «Catch 22» (και στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Εκάτη), είναι ένα από τα σπουδαιότερα πολιτικά μυθιστορήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας, που ο Τζόζεφ Χέλερ ξεκίνησε να γράφει το 1953, για να εκδοθεί το 1961. Παρότι αναφέρεται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραμένει ένα επίκαιρο σχόλιο για κάθε ζοφερή πολιτική περίοδο και για το διαχρονικό παιχνίδι εξουσίας και τα θύματά του. Κεντρικός ήρωας είναι ο Γιοσάριαν, βομβαρδιστής του αμερικανικού στρατού στον πόλεμο (κι εμπνευσμένος από τις προσωπικές εμπειρίες του Χέλερ), οργισμένος που χιλιάδες άνδρες που δεν έχει γνωρίσει ποτέ θέλουν να τον σκοτώσουν. Η οργή του στρέφεται όχι μόνο εναντίον του εχθρού, αλλά και της υπηρεσίας του, που απαιτεί ολοένα και περισσότερες αποστολές από τον κάθε στρατιώτη, πριν εκείνος μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα. Εάν ο Γιοσάριαν αποπειραθεί να γλιτώσει από μερικές αποστολές, κινδυνεύει να παραβιάσει το Catch 22, έναν (σαρδόνια αυτοαναιρούμενο) γραφειοκρατικό κανονισμό - παγίδα: σύμφωνα μ' αυτόν, ένας άνδρας λογίζεται σώφρων, εάν αποφεύγει πραγματικούς και άμεσους κινδύνους. Εάν επιμένει να πηγαίνει σε επικίνδυνες αποστολές, θεωρείται παράφρων. Αλλά εάν ζητήσει ν' απαλλαγεί από το καθήκον, εάν αυτό είναι επικίνδυνο, θεωρείται σώφρων κι έτσι δεν μπορεί να απαλλαγεί, ως παράφρων!

Το 1970 το «Catch 22» γυρίστηκε ταινία από τον Μάικ Νίκολς με τον Αλαν Αρκιν, τον Μπομπ Μπάλαμπαν, τον Αρτ Γκαρφάνκελ (στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση), Αντονι Πέρκινς, Μάρτιν Σιν, Ορσον Γουέλς, προσπάθεια που δεν στέφθηκε με επιτυχία, κυρίως γιατί το δυστοπικό σύμπαν της ταινίας έμοιαζε να περιγράφει την αίσθηση που είχαν οι Αμερικάνοι για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Βιετνάμ, αλλά και γιατί την ίδια χρονιά το «MAS*H» του Ρόμπερτ Αλτμαν «κλείδωνε» οτιδήποτε είχε να κάνει με πολεμική σάτιρα.

catch 22 607

Το σενάριο της μίνι-σειράς που έρχεται να εικονγραφήσει ξανά το σύμπαν του «Catch 22» γράφουν οι Λουκ Ντέιβις (του «Lion») και Ντέιβιντ Μισόντ (τελευταία του «War Machine»), έχοντας ν' αντιμετωπίσουν τις πολλές αφηγήσεις του βιβλίου, όπου τα ίδια συμβάντα αποτυπώνονται από διαφορετικές οπτικές γωνίες, με τρόπο που προοδευτικά διαφωτίζει τον αναγνώστη και αλλάζει τη δική του θεώρηση των πραγμάτων. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ θα κρατήσει δεύτερο ρόλο ως ηθοποιός, αλλά θα σκηνοθετήσει τη σειρά ο ίδιος.

Το «Catch 22» θα προβληθεί από το Hulu και, εκπροσωπώντας την πλατφόρμα, ο Τζόελ Στίλερμαν δήλωσε, «Το "Catch 22" είναι μια σπάνια ιστορία που κράτησε την αξία της στο πέρασμα του χρόνου, όχι μόνο ως λογοτεχνικό αριστούργημα, αλλά ως ιστορία που εκφράζει ακόμα και τη σημερινή πολιτική και κοινωνική συζήτηση. Αυτές ακριβώς είναι οι ιστορίες που θέλουμε να προβάλουμε στο Hulu και είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Paramount TV κι αυτή η απίθανη δημιουργική ομάδα θα μεταφέρουν ένα από τα διασημότερα βιβλία όλων των εποχών στους θεατές, με πρωτοφανή τρόπο.»

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Catch 22» του Μάικ Νίκολς από το 1970:


Διαβάστε και δείτε ακόμη: