TV

«Game of Thrones», Κύκλος 7, Επεισόδιο 7, Φινάλε: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 7, Επεισόδιο 7, Φινάλε: Σημειώσεις

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το 7o επεισόδιο και φινάλε του 7ου κύκλου - για τους υπόλοιπους, ακολουθούν γιγαντιαία SPOILERS!

«The Dragon and the Wolf» ο τίτλος του επεισοδίου, ο οποίος, εκτός από την προφανή αναφορά στο μέτωπο Σταρκ και στο μέτωπο Ντενέρις ή/και Night King, εξηγείται επακριβώς και με το ενθύμιο του Νεντ, ένα δικό του «η ισχύς εν τη ενώσει». Σκηνοθετεί ο Τζέρεμι Ποντέσουα, για να κλείσει τη σεζόν όπως την ξεκίνησε, με το «Dragonstone».

Θυμηθείτε εδώ, στα recaps του Flix, τι είδαμε στο προηγούμενο επεισόδιο «Game of Thrones», Κύκλος 7, Επεισόδιο 6: Σημειώσεις

got 707 607

Με ανάμεικτα συναισθήματα μάς άφησε το επεισόδιο. Ναι, ήταν χορταστικό, όχι μόνο χάρη στα σχεδόν 80 λεπτά του (το μεγαλύτερο ως τώρα επεισόδιο της σειράς), αλλά κυρίως επειδή τα πράγματα ξεκαθαρίζουν, οι ταυτότητες διαγράφονται με ακρίβεια, τα στρατόπεδα διαχωρίζονται ή ενώνονται σε τελικές θέσεις μάχης. Και γι’ αυτό, ακριβώς, μια ιδέα απογοητευτικό, σαν τα περιγράμματα στο «GoT» να έγιναν σ’ αυτή την τελευταία σεζόν υπερβολικά συγκεκριμένα. Αναγνωρίσαμε τους καλούς, τους κακούς, ενδιάμεσα δεν υπάρχουν (πια), ενώ με δύο αφορμές, την ανάβαση στο βουνό την περασμένη εβδομάδα και το «reunion» στο Dragon’s Pit αυτήν εδώ, ήρωες που είχαν μήνες και χρόνια να συναντηθούν, έχουν την αφορμή να τα πουν και να δώσουν τις λακωνικές εξηγήσεις τους.

got 707 607

Ακόμα πιο ξεκάθαρη, είναι η αίσθηση ότι από ολόκληρη την (τηλεοπτική, τουλάχιστον), μυθολογία του «GoT» απομένουν, πια, μόνο έξι ώρες που μας περιμένουν (με κομμένη την ανάσα φυσικά), του χρόνου. Γι’ αυτό και τρύπες πρέπει να κλείσουν (Λίτλφινγκερ εμείς σ’ αγαπήσαμε), στρατηγικές να χαραχτούν και ο 8ος και τελευταίος κύκλος να ξεκινήσει χωρίς επιπλέον φορτίο.

Ο Ποντέσουα κάνει κι εδώ αυτό που ξέρει να κάνει μεγαλειωδώς, δηλαδή να επικεντρώνεται σε πρόσωπα και να εκμαιεύει υπέροχες, εσωτερικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του. Γι’ αυτό και επιλέγουμε να παραβλέψουμε τη σκηνή του φινάλε στο Τείχος, που έμοιαζε ζωγραφισμένη στο χέρι. Όπως στην αρχή της σεζόν, έτσι και στο τέλος, βλέπουμε το μέλλον του Γουέστερος να κρέμεται από γυναικεία χέρια και τους κεντρικούς ήρωες να προσπαθούν, με πυξίδα την ηθική ή την απόγνωση, να βρουν ένα νόημα στον πόλεμο που ξεκινά.

Διαβάστε τα recaps της 7ης σεζόν «Game of Thrones» εδώ:

Να, λοιπόν, τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 707 – κι αν το βράδυ σάς χτυπήσουν την πόρτα, ανοίξτε, μπορεί να είναι ο Τζον Σνόου και να θέλει να σάς κάνει τρυφερό έρωτα.

got 707 607

Men without cocks (Επουδενί να μην συγχέονται με τους Brothers without Banners) Το Κινγκς Λάντινγκ βρίσκεται σε προετοιμασίες γιατί έχει μουσαφιρέους. Δεν ετοιμάζει βουτήματα, αλλά καυτή πίσσα για κάθε ενδεχόμενο. Οσο ο Τζέιμι και ο Μπρον κοιτάζουν με τον κυνισμό τους να χτυπά κόκκινα, συναθροίζονται οι σιωπηλοί Unsullied (που προκαλούν μεγάλη εντύπωση στον Μπρον για όσα τους λείπουν) και οι θορυβώδεις Ντοθράκι. Από θαλάσσης φτάνουν η Ντενέρις κι ο Τζον Σνόου, στον οποίο ο Κρεμμύδης κάνει ένα πρόχειρο μάθημα περί αστυφιλίας κι αποκέντρωσης, πλησιάζοντας στην πρωτεύουσα.

Η Σέρσεϊ προετοιμάζεται κι αυτή: συγκεκριμένα, δίνει στον Βουνό-Τέρας οδηγίες με ποια σειρά να σκοτώσει τους εχθρούς της αν τυχόν χρειαστεί, πρώτα την ασημομαλλούσα σκύλα, μετά τον αδελφό της, τέλος τον μπάσταρδο που έχει το θράσος ν’ αυτοαποκαλείται βασιλιάς, μετά ελεύθερο θέμα.

got 707 607

Στο Dragon Pitt Η συνάντηση έχει, φυσικά, σημιολογικό ενδιαφέρον, μια και γίνεται στο Dragon Pitt, εκεί όπου είχαν φυλακιστεί οι τελευταίοι δράκοι των Ταργκάριεν ώσπου να εξασθενίσουν, να εξελιχθούν σ’ ένα μικρόσωμο και αδύναμο είδος – ναι, η Σέρσεϊ δεν θα δεχόταν τους αντιπάλους της στο σαλόνι. Όμως το ραντεβού δίνει αφορμή για μια σειρά θαυμάσιες συναντήσεις. Ο Σκύλος κι η Μπρίεν μιλούν με αξιολάτρευτο θαυμασμό για την Αρια. Ο Τίριον δεν κρύβει τη χαρά του που ξαναβλέπει τον Πόντρικ.

got 707 607

Ο διάλογός του, πάλι, με τον Μπρον, είναι όπως πρέπει σκανταλιάρικος. Ο Τζέιμι κι η Μπρίεν ανταλλάσσουν ένα βλέμμα γεμάτο καταπιεσμένα συναισθήματα, η Σέρσεϊ κοιτάζει τον Τίριον βλοσυρά, ο Θίον κοντεύει να φτύσει τον θείο Γιούρον κι ο Σκύλος φτύνει λόγια στον μεταλλαγμένο μισητό αδελφό του. Κι όλη την ώρα, όλοι κοιτάζουν ολόγυρα καχύποπτα, βέβαιοι για μια ενέδρα που δεν έχει φανεί.

got 707 607

got 707 607

We’ve been here for some time Μπορεί η Σέρσεϊ να έχει την επιμέλεια του τόπου του ραντεβού, όμως η Ντάνι κάνει την ακαταμάχητη εμφάνιση με τον Ντρόγκον, όπως κυριολεκτικά μόνο εκείνη μπορεί. Κι αν όλοι αναστατώνονται μόλις τη βλέπουν να προσγειώνεται με τον δράκο της, μόνη η Σέρσεϊ δεν κουνάει βλέφαρο και μένει ακίνητη και κυρία στην πολυθρόνα της. «Περιμένουμε αρκετή ώρα,» το παγερό της καλωσόρισμα, που να σας τα λέω κι η Ντάνι, δεν πρόλαβα τον Ντρόγκον των 10, χάλια η ατμόσφαιρα, ο Τίριον αναλαμβάνει να μπει το μίτινγκ στο ψητό. Κι ας υφίσταται τα παρωχημένα, κρύα και ρατσιστικά χορατά του θείου Γιούρον που όλοι αποπαίρνουν (ακόμα κι η Σέρσεϊ, παρότι, μάλλον από άγχος, μιλά διαρκώς σαν να ηδονίζεται βρώμικα).

got 707 607

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις Αφού η Σέρσεϊ δεν πείθεται για την ανάγκη ανακωχής και συμμαχίας ενάντια στον κοινό απέθαντο εχθρό με τα λόγια, ο Σκύλος αναλαμβάνει να παρουσιάσει την απόδειξη. What’s in the box? Τόσο βασανιστικά ανοίγει ο Σκύλος το ξύλινο κουτί που το φρύδι της Σέρσεϊ παθαίνει αγκύλωση από την ειρωνεία, αλλά όταν έξω πετάγεται ο (καημένος) ο wight, επιτίθεται με τη στριγκιά του φωνή, τεμαχίζεται κι εξακολουθεί να χυμά με το μισό του σκελετωμένο κορμί, ακόμα κι αυτή η Σέρσεϊ μοιάζει τουλάχιστον να ξαφνιάζεται και ν’ αηδιάζει, αν όχι να τρομοκρατείται.

got 707 607

got 707 607

got 707 607

Ο Κάιμπερν, δε, ενθουσιασμένος από τη νέα ανακάλυψη που το ειδεχθές μυαλό του μπορεί σίγουρα ν’ αξιοποιήσει. Σ’ αυτή τη θαυμάσια σκηνοθετημένη, γεμάτη ρυθμό και σασπένς σκηνή, ο Τζον δίνει το κωμικό φινάλε, παρουσιάζοντας τους τρόπους αντιμετώπισης του απέθαντου σαν να δείχνει τάπερ: καταστρέφουμε το wight με φωτιά, ή με dragonglass και δεν ξεχνάμε ν’ αφαιρέσουμε όλο τον αέρα από το πώμα.

got 707 607

Ο Γιούρον μοιάζει τρομοκρατημένος κι αποχωρεί από τον όλο πόλεμο (η ευκολία του θα έπρεπε να μάς έχει υποψιάσει), αλλά η Σέρσεϊ είναι έτοιμη να συζητήσει όρους. Θα δεχτεί την ανακωχή εάν ο Τζον ορκιστεί να μην πάρει, στο μέλλον, το μέρος καμιάς από τις δυο βασίλισσες. Μόνο που ο Τζον, ο γιος του Νεντ Σταρκ, που είναι ντόμπρο αγόρι και πάντα κρατά το λόγο του, δεν μπορεί να κρύψει ότι έχει ήδη δώσει άλλο όρκο, στη βασίλισσά του την Ντάνι, η οποία και βουρκώνει από συγκίνηση (να σημειώσουμε την απολαυστικά φεμινιστική φράση της Σέρσεϊ προς τον Ντενέρις, δεν θα ζητούσα κάτι τέτοιο από εσένα γιατί δεν θα το δεχόσουν ποτέ). Κι έτσι, η συμφωνία τσακίζει κι η Σέρσεϊ αποχωρεί. Κι αν η Ντάνι κι ο Τίριον επιπλήττουν (τρυφερά, πάντα), τον Τζον, εκείνος επιμένει στο ΚΚΕ Εσωτερικού του Μπανιά, ότι όλοι πρέπει να κρατάμε το λόγο μας για να έχουν αξία οι λέξεις κι άλλα τέτοια ρομαντικά.

got 707 607

Μ’ ένα ωραίο κιάντι Τη δράση αναλαμβάνει ο Τίριον, με κίνδυνο της ζωής του (τόσο η Ντάνι κι ο Τζον, όσο κι ο Τζέιμι γλυκά και ελαφρώς συναισθηματικά τον αποχαιρετούν, βέβαιοι ότι οδεύει προς το θάνατό του). Ο οξυδερκής σύμβουλος επισκέπτεται τη μισητή αδελφή του κι ο Ποντέσουα στήνει δυο εκπληκτικές ερμηνείες, σε μια σκηνή διαλόγου που θα συγκαταλέγαμε στις καλύτερες της σειράς. Τα δυο αδέλφια μιλούν εκ βαθέων, μοιράζονται λίγο κρασί (όχι η Σέρσεϊ και ξέρουμε γιατί), συνειδητοποιούμε ότι η βασίλισσα μπορεί να νιώσει και ευάλωτη μια στις τόσες κι ο Τίριον μαντεύει ότι εκείνη περιμένει παιδί. Θλιμμένοι κι οι δυο για όλα τα what might have been, μοιάζουν να φτάνουν σε μια συμφωνία.

got 707 607

You’re not like everyone else Την ίδια ώρα, όταν παίζεται το μέλλον του κόσμου των ζωντανών, ο Τζον κι η Ντάνι ξεκλέβουν λίγο χρόνο για να φλερτάρουν, αλλά και για να του υποδείξει εκείνη, εφορμώμενη από το Dragon Pitt, ότι εάν κάποιον που προκαλεί τον τρόμο και το δέος τον φυλακίζεις, γίνεται μικρός, εξασθενεί, καταρρέει. Ο Τζον παραξενεύεται με την εξομολόγησή της ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά, προσπαθεί να την πείσει για το αντίθετο (αργότερα θα προσπαθήσει και πιο έμπρακτα), κάνουν και χιουμοράκι, έλα φτιάχτε τααα!

got 707 607

Γύρος δεύτερος Ο Τίριον έρχεται πίσω. Ζωντανός. Και τον ακολουθεί η Σέρσεϊ με συνοδεία τον Κλιγκέιν-Τέρας, τον Κάιμπερν και τον Τζέιμι. Και δέχεται να στείλει όλα της τα στρατεύματα στον Βορρά, να πολεμήσουν με τον Τζον και την Ντενέρις στον Μεγάλο Πόλεμο. Μια πικραμένη, περήφανη γυναίκα.

got 707 607

Παρένθεση Ο Θίον βρίσκει τρόπο να εξιλεωθεί (και να αποκτήσει ένα κάποιο ενδιαφέρον για την επόμενη σεζόν). Συζητά με τον Τζον, παίρνει τη συγχώρεσή του και ζητά από τους λίγους άντρες που του απομένουν να πάνε μαζί του να σώσουν τη Γιάρα. Εξοντώνει και τον καπετάνιο που του επιτίθεται, κυρίως επειδή, για μια φορά, ο ακρωτηριασμός του Ράμσεϊ αποδεικνύεται χρήσιμος κι οι κλωτσιές που δέχεται στ’ αχαμνά δεν έχουν την παραμικρή συνέπεια. Κι έπειτα βουτά και λίγο στο νερό για κάθαρση, σε μια en passant σκηνή σεναριακής ευκολίας.

got 707 607

Pivot Στον Βορρά, στο Γουίντερφελ, η Σάνσα δέχεται άσχημα τα νέα ότι ο Τζον υποτάχθηκε στην Ντενέρις, παρέα με τον Λίτλφινγκερ που, φυσικά, συνεχίζει να τη στρέφει εναντίον της Αρια, με τον γνωστό σαθρό του τρόπο. Γίνεται η Σάνσα να μη συνειδητοποιεί την αξία της αδελφής της, τόσο λίγο την ξέρει;

got 707 607

Κι όμως, σε μια θαυμάσια ανατροπή, η Σάνσα (με τον Μπραν δίπλα της) καλεί σε απολογία όχι την Αρια, αλλά τον Μπέιλις, τον κατηγορεί για φόνο και προδοσία (με τον παντογνώστη Μπραν να συμπληρώνει τα κενά) και τον αφήνει να παρακαλά, να εξευτελίζεται, να κλαίει, αν απειλεί, ώσπου η Αρια τον εκτελεί. Αδοξο τέλος για έναν ήρωα που πολύ είχαμε αγαπήσει παρά τον παλιοχαρακτήρα του και που τον είδαμε να χάνεται στην πιο ανούσια, για αυτόν, σεζόν.

got 707 607

Νόστιμος αλλά χαζός Δεύτερο pivot κι αυτό αλήθεια μάς εξέπληξε. Η Σέρσεϊ παίρνει πίσω όλες της τις υποσχέσεις, μπροστά στον έκθαμβο Τζέιμι. Δεν θα πάει στον Βορρά, θ’ αφήσει τους άλλους ν’ αλληλοφαγωθούν ενώ θα κατακτά τα ελεύθερα εδάφη. Καταλαβαίνει ότι κάτι τρέχει με τον τρίτο δράκο κι έχει και τα λεφτά της Iron Bank. Κι ο Γιούρον πηγαίνει με συνεννόηση στο Εσος να φέρει τη Golden Company, 20.000 μισθοφόρους να πολεμήσουν (με το αζημίωτο) για τη Σέρσεϊ. Επιτέλους, ο Τζέιμι μοιάζει να απογοητεύεται οριστικά από την αδελφή του και έρωτα της ζωής του κι εγκαταλείπει το Κινγκς Λάντινγκ, την ώρα που ο καιρός αλλάζει κι αρχίζει να πέφτει το χιόνι: Ο χειμώνας ήρθε κι η Σέρσεϊ έχει μείνει μόνη με τον ζωγραφιστό χάρτη της.

got 707 607

Η ώρα της τελενοβέλας Μπορούμε πάντα να βασιστούμε στον Σαμ για ένα κωμικό διάλειμμα κι αυτό έρχεται όταν εκείνος φτάνει στο Γουίντερφελ και επισκέπτεται τον Μπραν. Εκείνος εξηγεί με τον χαρακτηριστικά ανέκφραστο ύφος του ότι όλα τα θυμάται κι όλα τα γνωρίζει κι ο Σαμ του μιλά όπως σε τρελό: αυτό ότι ο Τζον κι η Ντενέρις έρχονται το είδες σ’ ένα από εκείνα τα… οράματά σου; Όμως οι δυο τους είναι οι κρίκοι της αλυσίδας που φτιάχνουν την ιστορία: Μπορεί όταν του τα έλεγε η Γκίλι να την είχε αποπάρει, όμως τώρα ο Σαμ βοηθά τον Μπραν να διαπιστώσει ότι ο Τζον είναι ο γιος του Ρέιγκαρ Ταργκάριεν και της θείας Λιάνα Σταρκ. Οχι νόθος, αλλά νόμιμος γιος Ταργκάριεν, αφού ο Ρέιγκαρ παντρεύτηκε τη Λιάνα, δεν την απήγαγε, δεν τη βίασε, αλλά την αγαπούσε και τον αγαπούσε.

got 707 607

Τα οποία ακούγονται σε voice over, σε μοντάζ τελενοβέλας, ως μονόλογος ενώ ο Τζον χτυπά την πόρτα της Ντενέρις, εκείνη του ανοίγει κι οι δυο τους κάνουν γλυκό έρωτα με το φως των κεριών όπως τους πρέπει. Γιατί ο Τζον (συνεχίζει το τελενοβέλα voice over) δεν ήταν ποτέ μπάσταρδος, είναι ο διάδοχος του Σιδερένιου Θρόνου, ο Εγκον Ταργκάριεν και κάποιος πρέπει να τους το πει όταν τελειώσει αυτό που κάνει. Σίγουρα όχι ο Τίριον που, με μείγμα ανησυχίας κι ελαφράς θλίψης, κοιτάζει έξω από την κάμαρα συνοφρυωμένος.

got 707 607

Στο Γουίντερφελ, η Σάνσα κι η Αρια κάνουν έναν απολογισμό όλο αγάπη (με κομπλιμένα όπως «είσαι ακόμα πολύ παράξενη και ενοχλητική») και θυμούνται τα λόγια του Νεντ Σταρκ, ο οποίος ήταν και πιο παρών παρά ποτέ σ’ αυτήν εδώ τη σεζόν: όταν έρθει ο χειμώνας, ο μοναχικός λύκος πεθαίνει, η αγέλη επιβιώνει.

got 707 607

Για φινάλε Ξεκινά με τον Μπραν να γουοργκάρει. Βλέπει άραγε το παρόν, ή ένα μέλλον που, άρα, είναι ανατρέψιμο;

got 707 607

got 707 607

Στο τείχος, ο Τόρμουντ κι ο Μπέρικ βλέπουν τους νεκρούς να πλησιάζουν. Ο Δράκος του Πάγου είναι εκεί κι έχει καβαλάρη τρομερό, τον Βασιλιά της Νύχτας. Εκείνος ίπταται, οι νεκροί κοιτάζουν (ανέκφραστοι, φυσικά) κι ο Δράκος κατεδαφίζει το μισό τείχος, με εικόνες βγαλμένες απ’ ευθείας από εξώφυλλο των Manowar. Το τείχος πέφτει κι οι νεκροί προελαύνουν. Αυτό θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν οι ήρωες του Γουέστερος στον 8ο και τελευταίο κύκλο, του χρόνου. Να ελπίσουμε ότι Τόρμουντ και Μπέρικ έχουν επιβιώσει στο κομμάτι του τείχους που φαίνεται (άκρη-άκρη, αχνά) να έχει σταθεί αλώβητο; Να θεωρήσουμε ότι η ευτυχία του Τζον και της Ντάνι βρήκε την τιμωρία της; Να ξαναπιάσουμε, ίσως, το «GoT» από την αρχή, από την πρώτη του σεζόν, για να το αποχαιρετήσουμε του χρόνου με έξτρα αφοσίωση; Γουέστερος, see you next year!

got 707 607

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ.

Διαβάστε τα recaps της 7ης σεζόν «Game of Thrones» εδώ:

Περισσότερο Game of Thrones