TV

«Game of Thrones», Κύκλος 7, Επεισόδιο 5: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 7, Επεισόδιο 5: Σημειώσεις

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το 5o επεισόδιο του 7ου κύκλου - για τους υπόλοιπους, ακολουθούν γιγαντιαία SPOILERS!

«Eastwatch» ο τίτλος του επεισοδίου κι είναι σκηνοθετημένο από τον Ματ Σάκμαν, σε συνέχεια του προηγούμενου, επεισοδίου #4. Και το «σε συνέχεια» έχει σημασία εδώ, μια και, από τη μια πλευρά, το επεισόδιο ξεκινά ακριβώς από εκεί όπου τελείωσε το προηγούμενο (πράγμα όχι συνηθισμένο στα μέρη του Γουέστερος) και, αφετέρου, είναι ένα επεισόδιο γεμάτο δράση, γεγονότα και αποκαλύψεις, λιγότερο εντυπωσιακό και περισσότερο πληροφοριακό. Σ’ αυτή την «τρεχάτε ποδαράκια μου» σεζόν, το «Eastwatch» χωρά μέσα στη μία ώρα του τόσα γεγονότα, συναντήσεις κι εξελίξεις όσα θα απαιτούσαν τρία-τέσσερα επεισόδια σε παλιότερες σεζόν, ενώ τα ταξίδια των ηρώων γίνονται προφανώς με τo sugarland express: πετάγονται από το ένα σημείο του Γουέστερος στο άλλο, ώσπου ο Ντρόγκον ν’ ανοιγοκλείσει τα μάτια του.

Θυμηθείτε εδώ, στα recaps του Flix, τι είδαμε στο προηγούμενο επεισόδιο «Game of Thrones», Κύκλος 7, Επεισόδιο 4: Σημειώσεις

got 705 607

Γι’ αυτό και το επεισόδιο 5 δεν έχει τόσο βάρος, δεν έχει σημαντικούς, απολαυστικούς, υπαρξιακούς διαλόγους, αλλά μιλά σε ρυθμό στακάτο, αλλάζοντας, ή μάλλον ξεκαθαρίζοντας και πάλι τις συμμαχίες που θα σταθούν πάνω στο χάρτη της Σέρσεϊ, αλλά και φρεσκάροντας, για καλό ή για κακό, σχέσεις αδελφικές.

Θυμηθείτε εδώ, στα recaps του Flix, τι είδαμε στον 6ο κύκλο του «Game of Thrones»

Να, λοιπόν, τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 705, που το είδαμε μασουλώντας λίγο σάπιο καβούρι για την όρεξη:

got 705 607

Breath Το επεισόδιο ξεκινά με μια ανάσα. Ο Μπρον κι ο Τζέιμι (του οποίου τη ζωή έχει σώσει) βγάζουν το κεφάλι τους από το νερό και αναπνέουν. Είναι ζωντανοί, παρά την καταστροφή που έσπειρε στο μέτωπο ο γιος της Ντάνι. Εξυπνη ιδέα ότι ξεκινάμε με ανάσα ζωής και το επεισόδιο τελειώνει με το «στρατόπεδο των ζωντανών» ενάντια στο Στρατό των Νεκρών. Κι όσο κι αν το δίδυμο Μπρον και Τζέιμι δεν παύει ποτέ να μάς επιφυλάσσει στιγμές χιούμορ αλά Στάρσκι και Χατς, αυτή είναι η πρώτη φορά που η πλευρά των Λάνιστερ συνειδητοποιεί πραγματικά τη δύναμη της Ντενέρις.

got 705 607

got 705 607

Bend the knee and join me Στην απέναντι όχθη, την ισοπεδωμένη, ο Τίριον περπατά μέσα στην καταστροφή, στα αποτεφρωμένα πτώματα των στρατιωτών των Λάνιστερ, εκείνων που μέχρι πρόσφατα ήταν δικοί του και τους οποίους διοικεί ο (μάλλον κάπως αγαπημένος ακόμα) μονόχειρας αδελφός του. Το τοπίο, σίγουρα όχι τυχαία, με τον σμπαραλιασμένο πολεμικό εξοπλισμό, τα άψυχα κορμιά και την ξεφτισμένη σημαία που κυματίζει, θυμίζει τις εικόνες που ξέρουμε από τη Μάχη του Γκέτισμπεργκ και η ομιλία της Ντενέρις που θ’ ακολουθήσει αντηχεί αυτή του Αβραάμ Λίνκολν ως προς την επιθυμία ισότητας, αν και λίγο λιγότερο ενδελεχής και κομψή, δηλαδή ας πούμε ότι δεν θα διδάσκεται στα σχολεία.

got 705 607

Ντρακάρις Χ 2 Εάν κάτι ξέρει καλά η Ντενέρις είναι πώς να κάνει εμφάνιση κι αυτή τη φορά στέκεται στην κορυφή του λόφου, με τον Ντρόγκον να υψώνεται πίσω της και κηρύττει τη δική της πρακτική. Εχετε επιλογή, λέει στους αποδεκατισμένους και ηττημένους στρατιώτες των Λάνιστερ: υποταχθείτε για να κάνουμε μαζί τον κόσμο καλύτερο για πλούσιους και φτωχούς, ή θα πεθάνετε (όχι και μεγάλη επιλογή εδώ, στ’ αλήθεια). Με τον βρυχηθμό του Ντρόγκον για παραίνεση όλοι γονατίζουν, με εξαίρεση, σκέτο γαλατικό χωριό, τον Ράντιλ Τάρλι και τον preppy γιο του, τον Ντίκον (που δεν είναι ο Ρίκον), οι οποίοι αρνούνται να υπηρετήσουν άλλη βασίλισσα από τη Σέρσεϊ (παρότι, να το πούμε, ο Ράντιλ δεν είναι κι ο πιο καθαρός ήρωας της σειράς).

got 705 607

got 705 607

got 705 607

Ωστόσο, η Ντάνι δεν είναι μια τυχαία ξανθιά, ο λόγος της είναι συμβόλαιο κι έτσι τους κάνει και τους δυο ντρακάρις, δυο φωτίτσες που καίνε μπροστά στη φρίκη των στρατιωτών. Συμπεράσματα, δύο. Κατ’ αρχάς, ότι η Ντενέρις έχει αρχίσει να γίνεται σκληρή κι αμείλικτη. Κατά δεύτερον, τώρα που η οικογένεια Τάρλι απωλέσθηκε, στην πραγματικότητα αρχηγός του οίκου δεν είναι άλλος από τον Σαμ, ο οποίος απαρνήθηκε μεν το όνομά του γινόμενος Φρουρός, αλλά ομοίως απαρνήθηκε και τον γάμο και την τεκνοποιία κι ας ρωτήσουμε την Γκίλι και τον Μικρό Σαμ πώς τα πήγε μ’ αυτό.

got 705 607

Παράλληλα, ο Τζέιμι διακτινίζεται (είπαμε, τα επεισόδια φέτος κινούνται με ταχύτητα αστραπής) στο Red Keep για να εξηγήσει στη Σέρσεϊ τη συμφορά που έπαθαν και να την πείσει ότι αυτόν τον πόλεμο δεν μπορούν να τον κερδίσουν. Αλλά η Σέρσεϊ βυθίζεται όλο και περισσότερο στην παράνοια ενός φευγάτου μεγαλείου κι αρνείται ν’ ακούσει (αν και πείθεται ότι η γιαγιά Ολένα κι όχι ο Τίριον δολοφόνησε τον Τζόφρι). Παρεμπιπτόντως, η Σέρσεϊ κόβει μόνη της τα μαλλιά της; Αλλά και ποιος να τολμήσει να της πει ότι αληθινά δεν της πάνε; Μόνο αν τυχόν συναντιόταν με τον Τόρμουντ…

got 705 607

Ο γητευτής των Δράκων Η Ντάνι έχει βρει κι αυτή το σούπερ μεταφορικό μέσο με τον Ντρόγκον κι επιστρέφει άμεσα στο Ντράγκονστοουν, όπου ο Τζον την περιμένει (χμ…) στο γνωστό τους παγκάκι, δηλαδή στον απόκρημνο βράχο. Κι εκεί συμβαίνει το μαγικό: ενώ ο Ντρόγκον τραμπουκίζει τον Τζον, εκείνος τον κοιτά στα μάτια, τον πλησιάζει με φόβος, δέος αλλά και τρυφερότητα και τον χαϊδεύει, τον τιθασεύει. Να μύρισε ο Ντρόγκον το αίμα των Ταργκάριεν που, εν αγνοία του, κυλά στις φλέβες του; Πάντως η Ντάνι στάθηκε κάγκελο από σιωπηλό θαυμασμό για τον Βασιλιά του Βορρά.

got 705 607

got 705 607

Saved by Jorah Πάνω που η Ντενέρις κάνει να ρωτήσει τον Τζον γι’ αυτό που εμείς γνωρίζουμε ως θάνατο κι ανάστασή του, εμφανίζεται ένας φίλος απ’ τα παλιά, ο Τζόρα Μόρμοντ! Ιδιος όπως έφυγε και, αν κάτι, με λιγότερα λέπια και περισσότερα μαλλιά! Οι δυο τους αγκαλιάζονται με συγκίνηση, καθώς ο Τζον κρατάει το φανάρι κι έτσι η Ντάνι έχει και πάλι τον αγαπημένο της σύμβουλο, που στο μεταξύ τής έχει κάνει κι ερωτική εξομολόγηση.

got 705 607

got 705 607

Τα μαντάτα Ο Μπραν γουοργκάρει ως κοράκι, πετά πάνω και πέρα από το Eastwatch και βλέπει ορδές της Στρατιάς των Νεκρών να πλησιάζουν. Στέλνει κοράκια σε ανθρώπους κλειδιά προειδοποιώντας κι αυτά, επίσης, φτάνουν εν ριπή οφθαλμού.

got 705 607

It could be done Το ένα πάει στο Citadel κι εκεί, μέσα στην αίθουσα όπου οι Μάγιστροι συνεδριάζουν με αυξημένη την ειρωνεία και την ανία, ακούει κι ο Σαμ τα νέα. Προτείνει στον Εμπροουζ να πει στους Λόρδους να στείλουν στρατό στο Βορρά για βοήθεια και τους γραμματιζούμενους του Citadel που ξέρουν μόνο να κοροϊδεύουν οι αχαΐρευτοι, να διαβάσουν τα γραπτά μπας και βρουν τρόπο να νικηθεί η Στρατιά των Νεκρών μιας διαπαντός, πριν έρθει η Μακριά Νύχτα. «Μαγικά πουλιά που μιλάνε σε ανάπηρους», χαρακτηρίζουν τα νέα οι Μάγιστροι και δυσπιστούν. Ο Σαμ φεύγει έξαλλος κι ο Εμπροουζ παραδέχεται ότι ακόμα δεν έχει ενημερώσει τον μαθητευόμενό του για το θάνατο του πατέρα και του αδελφού του. Αναρωτιόμαστε πώς θα τα πήγαιναν οι Μάγιστροι εάν έπαιρναν μέρος στην αξιολόγηση του δημοσίου – όχι και πολύ καλά μάλλον.

got 705 607

I’m her hand, not her head Σε μια σύντομη σκηνή που δεν έχει πολλή σημασία στη δράση, αλλά δηλώνει τάσεις και προσφέρει και στιγμές απόλαυσης όπως πάντα, όταν κουβεντιάζουν ο Τίριον κι ο Βάρις, οι δυο σύμβουλοι τα λένε πίνοντας ένα ποτήρι κρασί. Η κουβέντα για το ρόλο του συμβούλου, το πώς θεωρητικά μεταφέρει απλώς πληροφορίες και δεν φέρει την ευθύνη των συνεπειών τους, παρότι κι οι δυο ξέρουν πως αυτό είναι μια εύκολη άμυνα. Ο Τίριον πρέπει να πείσει την Ντάνι να τιθασεύσει την όρεξή της για βία – κι ο Βάρις πρέπει να χειριστεί κι αυτός, όσο μπορεί καλύτερα, τα νέα που μόλις κρυφοδιάβασε (είστε τρελοί; Αφού είναι σφραγισμένη επιστολή για τον Βασιλιά του Βορρά! Ναι, καλά.), το σημείωμα δηλαδή του Μπραν προς τον Τζον σχετικά με την έλευση της Στρατιάς των Νεκρών.

got 705 607

Trust a stranger Ο Τζον διαβάζει το σημείωμα, μαθαίνει ότι και η Αρια και ο Μπραν είναι ζωντανοί, αλλά δεν προλαβαίνει να χαρεί, γνωρίζοντας ότι bad things are coming. Είναι, όμως, ο Τίριον εκείνος που έχει (άλλη μια φορά) το έξυπνο σχέδιο. Η Ντενέρις θα προτείνει στη Σέρσεϊ διάλειμμα στον πόλεμο προκειμένου, από κοινού, ν’ αντιμετωπίσουν τον απέθαντο εχθρό. Ο Τζον με τον Τζόρα θα πάνε πέρα από το τοίχος να τσακώσουν ένα wight και να τον πάνε στη Σέρσεϊ ως απόδειξη ότι οι νεκροί υπάρχουν. Ο Τίριον με τον Κρεμμύδη θα πάνε κρυφά στο Κινγκς Λάντινγκ, ώστε ο Τίριον να πείσει τον Τζέιμι να δεχτεί η Σέρσεϊ την ακρόαση. Κι όλα αυτά θα γίνουν γιατί η Ντάνι, με μάτια θαμπωμένα μάλλον από την αρρενωπότητα και το θάρρος του Τζον, θ’ αποφασίσει να εμπιστευτεί έναν ξένο, όπως κι εκείνη είναι ξένη στον τόπο που θέλει να διαφεντέψει.

got 705 607

Σάνσα και Αρια, αδέλφια #1 Η Αρια κοιτάζει με μισό μάτι τη Σάνσα απ’ όταν έφτασε στο Γουίντερφελ (εντάξει, λίγο μετά την εγκάρδια και συγκινητική αγκαλιά της αδελφής της) και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Στο Γουίντερφελ, οι Λόρδοι γκρινιάζουν για την απουσία του Τζον που, στο κάτω κάτω, είναι απλώς ένας μπάσταρδος (ακόμη), ζητώντας να πάρει η Σάνσα τη θέσητου - κι εκείνη δεν κάνει ακριβώς τα πάντα για να τους αλλάξει τη γνώμη. Η Αρια όμως, κατ’ ιδίαν, την ξεμπροστιάζει, αντιμετωπίζοντας με κυνισμό που σπάει κόκκαλα το γεγονός ότι η Σάνσα εγκαταστάθηκε στο δωμάτιο των γονιών τους και κατηγορώντας τη, με το γάντι πάντα, ότι κατά βάθος, θέλει να τα έχει καλά με τους Λόρδους για να την υποστηρίξουν εάν ο Τζον δεν γυρίσει ποτέ. Οι δυο αδελφές, ανέκαθεν διαφορετικές, δεν τα πήγαιναν καλά ούτε κι ως παιδιά, οπότε μένει να φανεί εάν η Σάνσα, που η ζωή την έκανε σκληρή, θα δείξει το καλό της πρόσωπο στην πορεία, ή εάν τώρα που νιώθει σχετικά ασφαλής, περισσότερο από πριν τουλάχιστον, θ’αφήσει τη φιλοδοξία της να πάρει το πάνω χέρι.

got 705 607

Τίριον και Τζέιμι, αδέλφια #2Στα υπόγεια του Red Keep, εκεί όπου κοιμούνται τα κρανία των παλιών τεράστιων δράκων, συναντιούνται ο μικροσκοπικός Τίριον και ο μονόχειρας Τζέιμι, για να υπάρχει κι ένα relevance με τα τεκταινόμενα. Η συνάντησή τους είναι γεμάτη συμπλέγματα και συγκρουόμενα συναισθήματα, όμως η υποβόσκουσα παράξενη αδελφική αγάπη και τα ψήγματα εμπιστοσύνης, κάνουν τον Τζέιμι να πιστέψει όσα του λέει ο Τίριον – ο οποίος κοντεύει, αλλά δεν ξεσπά σε δάκρυα για το πόσο άδικα του φέρθηκε ο πατέρας τους, όχι για κάτι που έκανε, αλλά για το πώς είναι.

got 705 607

got 705 607

Η ασφάλεια δεν είναι ποτέ μια σταθερή κατάσταση Εν τω μεταξύ ο Κρεμμύδης, που είχε κάτι δικές του δουλίτσες στο Flea Bottom, συναντά έναν όμορφο και σφιχτοδεμένο σιδερά που δεν είναι άλλος από τον, ναι, Γκέντρι, τον μπάσταρδο γιο του Ρόμπερτ Μπαράθεον που η Μελισάνδρη ήθελε να θανατώσει για να προμηθευτεί αίμα βασιλικής γενιάς, αλλά ο Κρεμμύδης έσωσε κι έδιωξε με μια βάρκα στη θάλασσα για να κάνει κουπί ώσπου να σωθεί. Ο Γκέντρι είναι πανέτοιμος να ακολουθήσει τον Κρεμμύδη στην αποστολή του (αρκεί να μην περιλαμβάνει κουπί) κι οι δυο τους πηγαίνουν στη βάρκα στην ακτή: εκεί τους συναντούν δυο φρουροί των Λάνιστερ, τους οποίους ο Κρεμμύδης εύκολα δωροδοκεί με λίγα τάλιρα και μερικό σάπιο καβούρι, δηλαδή καβούρι που έχει υποστεί ζύμωση και που, όπως μαθαίνουμε, είναι ικανό να κάνει και τον πιο κουρασμένο… στρατιώτη να σταθεί όρθιος! Οι φρουροί, βέβαια, δεν προλαβαίνουν να δοκιμάσουν τα αποτελέσματα του φυσικού βιάγκρα γιατί εμφανίζεται ο Τίριον που, όχι, δεν μπορεί εύκολα να περάσει για κάποιος άλλος και ο Γκέντρι τους ξεπαστρεύει με το σφυρί του Θορ, αποδεικνύοντας και την πίστη του στη συμμαχία του Κρεμμύδη.

got 705 607

Τζέιμι και Σέρσεϊ, αδέλφια #3 Καημένε Τζέιμι. Αυτό θα επαναλαμβάνουμε σ’ ολόκληρη αυτή τη σεζόν, ώσπου ο Τζέιμι ν’ αποφασίσει, εάν, ν’ αποσχιστεί από την επήρεια της Σέρσεϊ και να σώσει τον εαυτό του. Μόνο που αυτό τώρα μοιάζει ακόμα δυσκολότερο. Ο Τζέιμι πηγαίνει αμέσως να μεταφέρει στην αδελφή του όσα του είπε ο Τίριον, μόνο που εκείνη, ως απόλυτη μέγαιρα, τα γνώριζε ήδη όλα, γιατί ποτέ δεν πρέπει να υποτιμούμε τη μανιώδη τέως καλλονή αλκοολική αυτοκράτειρα - και θέλει κι αυτή να συναντηθεί με την Ντενέρις και γενικώς να ξεπαστρέψει τους πάντες και τα πάντα. Η παράνοιά της όλο και επεκτείνεται, γιατί τώρα, λέει, περιμένει ένα ολοκαίνουριο, φρέσκο κι αθώο μωρό, του Τζέιμι φυσικά κι είναι κι έτοιμη ν’ αποκαλύψει ανοιχτά ότι ο πατέρας είναι ο δίδυμος αδελφός της, σ’ ένα side story βγαλμένο απ’ ευθείας από ταινία του Ούλριχ Σάιντλ.

got 705 607

Η Σέρσεϊ τώρα έχει αληθινό κίνητρο να πολεμήσει, ανέκαθεν από τα σχέδιά της έπαιρνε ενέργεια, αλλά από την άλλη, αν ο πατέρας σου σε μεγαλώνει με το απόφθεγμα, «το λιοντάρι δεν νοιάζεται τι γνώμη έχουν τα πρόβατα», πόσο καλύτερος άνθρωπος μπορείς να γίνεις; Απλώς, να είμαστε σίγουροι ότι είναι έγκυος κι ότι πρόκειται για το μωρό του Τζέιμι; Μήπως απλώς λέει ψέματα για να κρατήσει τον αδελφό της πειθήνια στο πλάι της (συγκινητική ολιγόλεπτη ερμηνεία του Νικολάι Κόστερ Βαλντάου που, ενάντια σε κάθε λογική, βουρκώνει που θα γίνει και πάλι πατέρας); Αλλωστε εκείνη η προφητεία δεν έλεγε ότι η Σέρσεϊ θα κάνει τρία παιδιά και θα πεθάνουν όλα, το οποίο κι έχει ήδη συμβεί; Ή μήπως, ακόμα φρικτότερο, στην κοιλιά της βρίσκεται κάτι που κατασκευάζουν μαζί με τον Κάιμπερν, γιατί τι κρυφοψιθύριζαν πριν μπει ο Τζέιμι, εύκολη θεραπεία για την πρωινή ναυτία; Το κλείσιμο της σκηνής, αγκαλιά-μέγγενη και «μην με ξαναπροδώσεις ποτέ», μάς προετοιμάζουν για τα χειρότερα.

got 705 607

Αποχαιρετισμοί Στις σπηλιές του Ντράγκονστοουν, ο Γκέντρι γνωρίζεται με τον Τζον – δυο μπάσταρδοι γιοι, δυο φίλων, του Ρόμπερτ και του Νεντ (ας πούμε), κάνουν μια φυσική συμμαχία. Ενώ από πίσω, πραγματικά, ακούγονται τα καλέμια των ανδρών του Τζον (δείτε εδώ γιατί αυτό είναι αστείο).

got 705 607

Στην ακτή, ο Τζόρα ετοιμάζει τη βάρκα που θα τους πάει στο Βορρά κι ο Τίριον τον αποχαιρετά με τον δικό του τρόπο: μου έλειψες το βλοσυρό σου βλέμμα, χειρότερο κι από του Σκουλήκη. Και του δίνει μεμέντο το νόμισμα που πήραν στο σκλαβοπάζαρο. Ενα από τα ωραιότερα πράγματα στο GoT είναι αυτές οι απρόσμενες, ολιγόλογες φιλίες που ξεπηδούν ανεξάρτητα από τη δράση κι είναι συμπυκνωμένες και γοητευτικές.

got 705 607

got 705 607

Η Ντάνι αποχαιρετά τον Τζόρα, φορώντας φουλάρι μπορντώ με λέπια για να είναι ασορτί – το αντίο τους είναι συναισθηματικό και φορτισμένο.

Η Ντάνι αποχαιρετά και τον Τζον με μεγαλύτερη αναστάτωση που φαίνεται στο βλέμμα. Για του λόγου το αληθές:

got 705 607 Με τον Τζόρα, ελαφρά συγκατάβαση, γλυκύτητα, νοσταλγία.

got 705 607 Με τον Τζον, σαγήνη, ελαφρά αγωνία, ανασφάλεια.

Εκείνη πάει να φλερτάρει λίγο, «σε συνήθισα», εκείνος παραμένει κάγκουρας (you know nothing βρε Τζον Σνόου) και της εύχεται καλή τύχη στους πολέμους. Και φεύγουν με μια βάρκα, για μια αποστολή – αποκοτιά.

got 705 607

Η ώρα του Σαμ Στο Citadel, ο Σαμ, η Γκίλι και το μωρό μελετούν, αλλά ο Σαμ δεν αντέχει άλλο να διαβάζει για τα 15.782 χεσίματα του Αρχιερέα Μέιναρντ και παίρνει τα πράγματα στα χέρια του. (τραγική ειρωνεία εδώ – ο Σαμ αδιαφορεί για τα λεγόμενα της Γκίλι, παρότι εκεί ακριβώς, στο τι σημαίνει «ακύρωση», βρίσκεται η αλήθεια για την καταγωγή του Τζον: ότι δηλαδή ο Μέιναρντ ακύρωσε το γάμο του Ρέιγκαρ και τον πάντρεψε με μια άλλη γυναίκα, τη Λιάνα Σταρκ προφανώς, άρα ο Τζον είναι και ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου). Ο Σαμ λοιπόν, αγανακτισμένος και βιαστικός, κλέβει κάποια από τα πολύτιμα βιβλία και φεύγει με την οικογένεια. Εάν, πάντως, αυτή είναι η τελευταία φορά που είδαμε τον Μάγιστρο Εμπροουζ, πολύ λυπόμαστε.

got 705 607

Στον αλήτη αλητείες; Ο Μπέιλις κάνει τις βρωμοδουλειές του στο Γουίντερφελ, αλλά πια όχι χωρίς την Αρια που τον παρακολουθεί αδιάκοπα. Το κοριτσάκι (που μπορεί να φορά άλλα πρόσωπα, αλλά για ν’ ανοίξει κλειδωμένη πόρτα χρησιμοποιεί την παραδοσιακή μέθοδο), ανακαλύπτει στο δωμάτιο του Μπέιλις ένα έγγραφο – το βλέπουμε μερικώς, αλλά φαίνεται πως είναι το γράμμα που είχε στείλει η Σάνσα με πίεση τής Σέρσεϊ στους γονείς της, προτρέποντάς τους να υποταχθούν στον Τζόφρι.

got 705 607

Αλλά γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος κι ο Λίτλφινγκερ παρακολουθεί με τη σειρά του την Αρια, να πέφτει, μάλλον ακριβώς στην παγίδα που τής έχει στήσει; Ποια είναι η πρόθεσή του; Να κάνει την Αρια να αντιπαθήσει ακόμα περισσότερο τη Σάνσα και τι κέρδος θα έχει από αυτό;

got 705 607

Eastwatch Ο Τζον, ο Τζόρα κι ο Γκέντρι φτάνουν στο Eastwatch και συναντούν τον Τόρμουντ που, το ξέρουμε καλά, δεν μασάει τα λόγια του. Φυσικά ρωτά για την «big woman» που ποθεί, αλλά επίσης θέτει τα πράγματα ρεαλιστικά: έχουμε δυο βασίλισσες, αυτή με τους δράκους και την άλλη που πηδάει τον αδελφό της. Ο Τόρμουντ, όμως, βρίσκεται οικοδεσπότης μιας ακόμα απρόσμενης παρέας. Στα κελιά του φυλάσσει την Αδελφότητα με τον Σκύλο κι είναι, αυτή, μια αληθινά άβολη συνάντηση. Ο Τζον βλέπει τον Σκύλο. Ο Γκέντρι βλέπει αυτούς της Αδελφότητας που ήθελαν να τον θυσιάσουν στον Θεό του Φωτός και να τον δώσουν στη Μελισάνδρη να τον αφαιμάξει. Ο Τζόρα βλέπει τον παλιό του συμπολεμιστή, Θόρος. Ο Τόρμουντ ανακαλύπτει ότι ο Τζόρα είναι γιος του Τζέορ Μόρμοντ που δεν τους άφηνε σε ησυχία όταν βρίσκονταν σε αντίθετες πλευρές του Τείχους. Κι όμως οι επτά άντρες θα δώσουν τόπο στην οργή και θα συμμαχήσουν, για τον απλό κι αδιαμφισβήτητο λόγο που διατυπώνει ο Τζον: βρίσκονται όλοι από την ίδια πλευρά, την πλευρά των ζωντανών.

got 705 607

Κι ανοίγει ξανά η μεγάλη πύλη στο χιόνι, σ’ αυτό το πλάνο που κανείς δεν έχει ξεχάσει από το πρώτο επεισόδιο της πρώτης σεζόν και βγαίνει μια μικρή ομάδα ζωντανών (για πόσο και πόσοι;) για να βρουν και να παγιδεύσουν ένα πλάσμα που δεν ανασαίνει αλλά απειλεί τις ζωές τους.

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα για την ανασκόπηση του επεισοδίου #706.

Εν τω μεταξύ, δείτε εδώ το trailer του «Game of Thrones» #706, όπου ο Τζον και τ' αγόρια του μοιάζει να τα βρίσκουν σκούρα:


Διαβάστε τα recaps της 7ης σεζόν «Game of Thrones» εδώ:

Περισσότερο Game of Thrones